UPV Programa Investigo

La Universitat Politècnica de València va convocar al juliol de 2023 un procés de selecció mitjançant el sistema de concurs de mèrits, per a la contractació de persones joves demandants d’ocupació en la realització d’iniciatives d’investigació i innovació en la Comunitat Valenciana, en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència. Aquest procés era de conformitat amb el que s’estableix en la Resolució de 29 de març de 2023 de la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, en la qual es convocaven subvencions destinades al finançament del “Programa Investigo”, per a la seua execució en 2023, i amb l’Ordre TES/1267/2021 del Ministeri de Treball i Economia Social que establia les bases reguladores d’aquestes subvencions.

Els llocs a exercir versaven principalment en iniciatives relacionades amb la transició ecològica i l’economia verda (energies renovables, eficiència energètica, tractament d’aigües i residus i indústria agroalimentària), la digitalització de serveis i enginyeria de dades. Els contractes tenen categoria de tècnic superior, estan integramente finançats amb fons europeus, i tenen una duració de dos anys (inici 01/09/2023 i finalització 31/08/2025).

Els perfils adscrits al Vicerectorat de Desenvolupament Sostenible dels Campus són:

C18601 – TRANSICIÓ ECOLÒGICA: Implantació, disseny i participació ciutadana en horts urbans

Amb la creixent demanda de productes saludables la UPV vol impulsar la implantació d’horts urbans al campus de Vera. Sol·licitem dos investigadors amb perfil agronòmic per a iniciar la implantació d’horts urbans al campus de Vera. Les persones contractades estudiaran prèviament la ubicació dels horts, el seu disseny, combinació adequada de diferents cultius segons la seua època de cultiu i característiques pròpies, etc. 
Funcions a realitzar: 
– Investigació sobre dissenys i models de gestió d’horts urbans.
– Investigació sobre experiències d’innovació social vinculades a horts urbans.
– Avaluació de les possibles adequacions dels horts urbans als campus de la UPV d’acord amb la infraestructura verda existent.
– Avaluació de les possibles aportacions dels horts urbans a la sostenibilitat social, econòmica i ambiental de la institució.
– Selecció de les ubicacions d’acord amb la integració paisatgística i els condicionants de context urbà.
– Selecció dels processos de gestió i manteniment adequats per als campus de la UPV.
– Disseny del pla de gestió adequat per a la comunitat universitària.
– Desenvolupament d’activitats de difusió, formació i de participació ciutadana relacionades amb la gestió dels horts urbans UPV.
– Redacció d’informes i curat de dades per a la seua difusió i ús en obert.
– Participació en reunions formatives i de seguiment.

C18602 – TRANSICIÓ ECOLÒGICA: Millora de la infraestructura verda i de biodiversitat de la UPV

Els espais exteriors de la UPV en els seus tres campus sumen prop de 110.000m2, sent el pulmó verd de la universitat i contribuint a compensar les seues emissions de CO₂. En l’actualitat, la infraestructura verda de la UPV necessita millores que garantisquen una major diversitat cara a la transició ecològica. Sol·licitem un/a investigador/a amb titulació en enginyeria agronòmica, arquitectura del paisatge o cienias ambientals similar, per a investigar, desenvolupar i ajudar a implementar estratègies efectives per a la transició ecològica de la UPV.
Funcions a realitzar:
– Investigació sobre desenvolupament i implementació d’estratègies efectives per a la biodiversitat dels campus de la UPV.
– Avaluació de possibles intervencions que reforcen les infraestructures verdes existents en els diferents campus de la UPV.
 – Selecció d’accions específiques que s’alineen amb la transició ecològica de la UPV.
– Disseny del pla d’accions per a la millora de la biodiversitat i la infraestructura verda dels campus de la UPV.
– Desenvolupament d’activitats de difusió, formació i de participació ciutadana relacionades amb les accions anteriors.
– Redacció d’informes i curat de dades per a la seua difusió i ús en obert.
– Participació en reunions formatives i de seguiment.

C18603 – TRANSICIÓ ECOLÒGICA: Mobilitat sostenible en la UPV

La UPV aspira a ser una institució neutra en emissions de CO₂ i per això necessita analitzar i implementar mesures relatives a la mobilitat que contribuïsquen a la seua transició energètica. Sol·licitem un/a investigador/a amb titulació en arquitectura/urbanisme, enginyeria de camins amb especialització en transport o similar, per a investigar, desenvolupar i ajudar a implementar estratègies per a la mobilitat relativa als campus de la UPV (mobilitat interior, desplaçaments diaris al campus, desplaçaments a esdeveniments acadèmics).
Funcions a realitzar:
– Investigació sobre desenvolupament i implementació d’estratègies per a la mobilitat sostenible d’universitats.
– Avaluació de les possibles accions a desenvolupar d’acord amb el Pla de Mobilitat Sostenible de la UPV vigent.
– Avaluació de la contribució de les estratègies de mobilitat a l’objectiu de descarbonització de la institució.
– Selecció de les accions estratègiques relacionades amb el transport als campus de la UPV.
– Disseny detallat de desenvolupament de les accions anteriors i integració d’aquestes en el pla actual.
– Desenvolupament d’activitats de difusió, formació i de participació ciutadana relacionades amb la mobilitat sostenible als campus de la UPV.
– Redacció d’informes i curat de dades per a la seua difusió i ús en obert.
– Participació en reunions formatives i de seguiment.

C18604 – TRANSICIÓ ENERGÈTICA: Eficiència energètica dels edificis de la UPV

La majoria de les edificacions de la UPV daten dels anys 70 i presenten obsolescència tècnica i certificacions energètiques de baix nivell. La UPV necessita millorar les condicions dels seus edificis, per a contribuir eficientment en l’estalvi energètic que determinarà el seu impacte ambiental. Sol·licitem un/a investigador/a amb titulació en arquitectura, enginyeria de l’edificació o similar, per a investigar, desenvolupar i ajudar a implementar estratègies per a l’eficiència energètica dels edificis de la UPV.
Funcions a realitzar:
– Investigació sobre l’eficiència energètica d’edificis existents, amb especial atenció a edificis universitaris.
– Avaluació de les possibles accions d’eficiència energètica a desenvolupar en les edificacions dels campus de la UPV.
– Avaluació de la contribució de les anteriors accions a l’objectiu de la transició energètica de la institució.
– Selecció de les accions estratègiques relacionades amb la rehabilitació energètica dels edificis de la UPV.
– Disseny detallat de desenvolupament de les accions anteriors.
– Desenvolupament d’activitats de difusió, formació i de participació ciutadana relacionades amb l’eficiència energètica dels edificis de la UPV.
– Redacció d’informes i curat de dades per a la seua difusió i ús en obert.
– Participació en reunions formatives i de seguiment.

C18605 – TRANSICIÓ ECOLÒGICA: Reutilització adaptativa dels edificis de la UPV

Des dels anys 70, les edificacions dels tres campus de la UPV han anat adaptant-se i ampliant-se per a assumir noves titulacions. En nom de la sostenibilitat ambiental, la UPV necessita establir un pla estratègic de reutilització adaptativa dels seus espais. Sol·licitem un/a investigador/a amb titulació en arquitectura, per a investigar, desenvolupar i ajudar a implementar estratègies efectives per al reciclatge arquitectònic dels edificis dels campus de la UPV.
Funcions a realitzar:
– Investigació sobre la reutilització i reciclatge d’edificis existents, amb especial atenció a edificis universitaris.
– Identificació de noves necessitats espacials i estratègies de disseny arquitectònic per a la seua consecució, en l’àmbit dels edificis universitaris.
– Avaluació de les possibles accions de reutilització adaptativa a desenvolupar en les edificacions dels campus de la UPV.
– Avaluació de la contribució de les anteriors accions a l’objectiu de la sostenibilitat econòmica de la institució.
– Selecció de les accions estratègiques relacionades amb la reutilització o adaptació parcial o total dels edificis de la UPV.
– Disseny detallat de desenvolupament de les accions anteriors.
– Desenvolupament d’activitats de difusió, formació i de participació ciutadana relacionades amb la reutilització adaptativa dels edificis de la UPV.
– Redacció d’informes i curat de dades per a la seua difusió i ús en obert.
– Participació en reunions formatives i de seguiment.

C18606 – TRANSICIÓ ENERGÈTICA: Energies renovables en la UPV

Actualment, l’única font renovable d’electricitat en la UPV prové de plaques fotovoltaiques i encara s’usen combustibles fòssils per a calefacció en alguns edificis. Perquè la UPV puga ser una institució neutra en emissions de CO₂, necessita implementar la seua aportació d’energia procedent de fonts renovables. Sol·licitem un/a investigador/a amb titulació en enginyeria i especialització en energies renovables, per a investigar, desenvolupar i ajudar a implementar estratègies energètiques per a la reducció de l’impacte ambiental.
Funcions a realitzar:
– Investigació sobre la producció d’energies renovables, amb especial atenció a la seua implementació en edificis i campus universitaris.
– Avaluació de les possibles accions d’implantació de sistemes de producció d’energia renovable a desenvolupar als campus de la UPV.
– Avaluació de la contribució de les anteriors accions a l’objectiu de la transició energètica de la institució.
– Selecció de les accions estratègiques relacionades amb la progressiva incorporació d’energies renovables als campus de la UPV.
– Disseny detallat de desenvolupament de les accions anteriors, incloent la seua gestió i manteniment.
– Desenvolupament d’activitats de difusió, formació i de participació ciutadana relacionades amb la producció d’energies renovables en la UPV.
– Redacció d’informes i curat de dades per a la seua difusió i ús en obert.
– Participació en reunions formatives i de seguiment.

C18607 – TRANSICIÓ ECOLÒGICA: Gestió de l’aigua (SUDS) en la UPV

Als campus de la UPV amb freqüència es produeixen desperfectes derivats d’esdeveniments climàtics de tipus torrencial. La UPV necessita millores que garantisquen la correcta gestió de l’aigua en el territori i contribuïsquen a una òptima transició ecològica i l’enriquiment de la seua infraestructura verda. Sol·licitem un/a investigador/a amb titulació en enginyeria de camins amb especialització en gestió de l’aigua o similar, per a investigar, desenvolupar i ajudar a implementar estratègies de sistemes de drenatges urbans sostenibles de la UPV.
Funcions a realitzar:
– Investigació sobre els sistemes de drenatge sostenibles (SUDS) i la gestió de l’aigua en entorns urbans consolidats, amb especial atenció a àmbits geogràfics i climàtics mediterranis.
– Avaluació de les possibles accions relacionades amb els SUDS als campus de la UPV.
– Avaluació de la contribució de les anteriors accions a l’objectiu de la transició ecològica de la institució.
– Selecció de les accions estratègiques relacionades amb els SUDS als campus de la UPV.
– Disseny detallat de desenvolupament de les accions anteriors.
– Desenvolupament d’activitats de difusió, formació i de participació ciutadana relacionades amb accions adscribibles a SUDS en la UPV.
– Redacció d’informes i curat de dades per a la seua difusió i ús en obert.
– Participació en reunions formatives i de seguiment.

C18608 – TRANSICIÓ ECOLÒGICA: Petjada de carboni de la UPV

La petjada de carboni és l’indicador de referència de la sostenibilitat en el pla estratègic per a la descarbonització. Les tasques de mesurament es gestionaran com un servei prestable als projectes d’investigació de la UPV per a confirmar o re-adreçar les accions a implantar. Sol·licitem un/a investigador/a amb titulació en enginyeria amb especialització en ciències ambientals, per a elaborar els mesuraments i ajudar a certificar l’impacte ambiental de la UPV segons els mètodes existents de càlcul de la petjada de carboni.
Funcions a realitzar:
– Investigació sobre les metodologies de càlcul de petjada de carboni (PC), amb especial atenció a institucions universitàries.
– Investigació sobre les metodologies de càlcul de la PC, amb especial atenció als models d’estimació d’emissions indirectes (abast 3).
– Avaluació de l’abast i la gestió necessària per a desenvolupar les possibles metodologies de càlcul de l’abast 3 de la PC en la UPV.
– Avaluació de les accions de millora per a la reducció de l’abast 1 de la PC de la UPV.
– Avaluació de les possibles accions per a la compensació de la PC de la UPV.
– Avaluació de la contribució de les anteriors accions a l’objectiu de descarbonització de la institució.
– Selecció de les accions estratègiques relacionades amb la neutralitat en carboni de la UPV.
– Disseny detallat de desenvolupament de les accions anteriors.
– Desenvolupament d’activitats de difusió, formació i de participació ciutadana relacionades amb la neutralitat en carboni de la UPV.
– Redacció d’informes i curat de dades per a la seua difusió i ús en obert.
– Participació en reunions formatives i de seguiment.