Resultats VCampus Investigo

En aquesta pàgina s’arrepleguen els avanços trimestrals dels tècnics contractats sota el programa Investigo a càrrec del vicerectorat.

Simulació climàtica de la zona verda al voltant dels edificis 3I, 3G,3F i 3P

Durant aquests primers mesos s’ha dut a terme la revisió de l’inventari botànic del campus de Vera i també l’inventariat dels campus de Gandia i Alcoi (incloent-los en el mapa de google maps de la UMA perquè estiga accessible en obert).
A més, s’ha recopilat informació sobre iniciatives d’apicultura i renaturalització.
Finalment s’ha començat a treballar amb un programa anomenat ENVI-met per a poder realitzar simulacions climàtiques de zones del Campus i veure si una major vegetació milloraria el confort climàtic. També s’ha contribuït a la redacció del plec de prescripcions tècniques del Pla de INFRAESTRUCTURA VERDA I DE LA BIODIVERSITAT dels campus de la UPV.

ROSALÍA GARCÍA – Mejora de la infraestructura verda i de biodiversitat de la UPV (DESEMBRE 2023)

Durant els primers mesos s’ha realitzat una recopilació d’informació de projectes en l’àmbit de els HORTS URBANS EN LA UPV, i en altres universitats nacionals i internacionals.
Posteriorment, s’ha començat a idear propostes per a poder anar concretant mejres en termes d’adaptació i eficiència. S’han tingut en compte les possibles localitzacions, els models de gestió, i una aproximació econòmica.
A més, s’estan cercant possibles vies de finançament.

MARIA CARRIÓ – Implantación, disseny i participació ciutadana en horts urbans (Desembre 2023)
Exemple de proposta d’una possible acció
Model de l’edifici 5N per a simulació energètica en CYPETHERM HE Plus

Durant els tres primers mesos de treball, s’ha analitzat la situació actual quant a la investigació i la implementació d’estratègies per a l’EFICIÈNCIA ENERGÈTICA del parc construït, centrant-se en els edificis universitaris. Per a això, s’han consultat plans, estudis i guies elaborats per altres universitats espanyoles i estrangeres.
En paral·lel, s’ha realitzat la simulació energètica de dos edificis del campus de Vera de la UPV: el 3N, corresponent a la Facultat de Belles arts; i el 5N, Aulari de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial i seu del laboratori UPV Living Lab. En el primer cas, la simulació ha permès estimar l’estalvi en el consum de refrigeració de l’edifici com a resultat de la instal·lació de volades de panells fotovoltaics en la façana sud-oest, a manera de protecció solar. En el segon, l’estudi permet conèixer l’estat actual de l’aulari i la seua qualificació energètica després de la reforma dels sistemes de climatització en 2019, posterior al certificat d’eficiència energètica vigent, registrat en 2015. La següent fase consistirà en l’avaluació de les possibles solucions i accions d’eficiència energètica a desenvolupar.
Totes les tasques realitzades fins al moment s’han pogut dur a terme gràcies a la formació en el maneig de l’eina CYPETHERM HE Plus i amb el suport dels coneixements adquirits en el curs “Auditoria energètica dels edificis”, impartit per l’Institut Valencià de l’Edificació.

AARON JARA – Eficiencia energètica dels edificis de la UPV (DESEMBRE 2023)

En el transcurs d’aquests mesos de treball s’han fet diverses tasques. En primer lloc, s’ha dut a terme una revisió de l’estat de l’art de la matèria, amb la lectura d’articles especialitzats i la realització d’entrevistes de transferència de coneixement amb investigadors especialitzats. Seguidament, s’està desenvolupant un estudi que identifique les noves necessitats espacials en espais educatius, en relació a les actuals metodologies i noves formes de treball, posant especial atenció en l’àmbit dels edificis universitaris. Arran d’això, s’han anat detectant indicadors de qualitat que puguen aplicar-se a aquesta anàlisi i es plateja indagar en la seua definició i funció. A més, s’han cercat exemples de REUTILITZACIÓ ADAPTATIVA, reconeixent i subratllant els criteris i estratègies aplicades. 
Paral·lelament, respecte a l’estudi de la UPV, s’han recopilat les dades de superfícies, usos i cartografia dels campus. Finalment, s’ha dut a terme una catalogació general d’aquests espais i una selecció de casos d’estudi per al seu posterior estudi detallat. 

silvia domene – Reutilització adaptativa dels edificis de la UPV (DESEMBRE DE 2023)
Figura amb elements de treball del projecte: pla d’ordenació general de L35 Arquitectes de l’avantprojecte per a la UPV, organigrama topològic de L35 Arquitectes, cronograma del pla de treball (elaboració pròpia), secció escapolida de Grafton Architects per a la Universita Luigi Bocconi, pla actual de la UPV, gràfic de barres d’anàlisis dels espais de la UPV (elaboració pròpia), diagrama de relació d’espais educatius i activitats (elaboració pròpia). 
Projectes innovadors per a aprofitar superfícies verticals i generar energia renovable. Simulacions energètiques i anàlisis de corbes de generació i consum.

S’ha dut a terme una anàlisi de l’estat de l’art en la integració d’ENERGIES RENOVABLES en universitats. Com a resultat d’aquesta anàlisi es proposa la combinació de l’estàndard “SBTi” i la Guia “Net Zero On Campus” per a alinear la transició energètica de la UPV amb els objectius amb base científica globals de limitar les emissions a 1.5 °C.
S’ha realitzat un diagnòstic del consum del campus Vera de la UPV durant els últims 10 anys (2012-2022). S’espera a disposar de les dades del 2023 per a tancar aquest apartat. Es va realitzar un inventari detallat de les instal·lacions d’energia renovable existents al campus Vera. S’estima que la generació de renovables actual representa aproximadament el 0.24% del consum energètic total del campus.
Com a innovació en aquest camp es va realitzar una proposta detallada amb simulacions energètica per a la implementació de fotovoltaica de volades solars en una façana de l’edifique de 3N-3M de la Facultada de Belles arts. La solució candidata de 112 kWp autoconsumiria el 74% de l’electricitat generada, la qual cosa suposaria el 13% del consum elèctric total de l’edifici. L’anàlisi de millora de l’eficiència energètica condueix a una reducció del 10% de la demanda de refrigeració, mentre que les necessitats de calefacció augmenten un 3%. Aquesta solució es va traduir en una millora del 25% cap a la consecució de la transició energètica en l’edifici case d’estudi.

lucas martínez – Energies renovables en la UPV (desembre 2023)

S’ha realitzat una cerca de casos de campus sostenibles en diferents parts del planeta. Es van recopilar una sèrie d’informes que daten els diferents SISTEMES DE DRENATGE URBÀ SOSTENIBLE (SUDS) emprats en diferents universitats.
A causa de l’escassa i desactualizada informació per a la realització d’un model hidràulic del campus de Vera, optem per registrar i catalogar cartogràficament les zones verdes i escocells segons la seua connectivitat hidràulica amb l’entorn per a, en un futur pròxim, analitzar àrees potencials des del punt de vista de la gestió d’aigües pluvials. 
Finalment i de cara a la publicació del . Plec de Contractació per a la redacció del . Pla d’Infraestructura Verda i de la Biodiversitat dels campus de la UPV, s’ha revisat el document i s’han afegit alguns punts claus per a tractar sistemes de gestió d’aigües pluvials.

Alonso Fernández – Gestión de l’aigua (SUDS) en la UPV (Desembre 2023)
Exemple de SUDs en Universitat de Shenzhen (la Xina).

La PETJADA DE CARBONI ens permet identificar la quantitat d’emissions de Gasos d’Efecte d’hivernacle (GEI) que són alliberades a l’atmosfera a conseqüència de qualsevol activitat humana. Aquests GEI són traduïts a emissions de CO₂ equivalent (CO2eq). 
Durant aquests primers mesos, al costat de la Unitat de Medi Ambient (UMA), hem estudiat i desenvolupat les metodologies de càlcul de l’abast 3 de la Petjada de Carboni sobre els campus de la UPV. És a dir, aquelles emissions indirectes produïdes per diferents activitats com són la mobilitat dels estudiants i dels treballadors o les contractacions de béns i serveis de diferents empreses associades a la UPV. 
Queda molta faena per davant però el desenvolupament d’aquestes metodologies, i es treballa en conjunt amb altres universitats espanyoles per a assegurar-nos que s’aconsegueix una metodologia consolidada, consensuada i de rigor científic establint un pla d’acció que té com a objectiu la neutralitat de carboni. 


 Carles Úbeda – Petjada de carboni de la UPV (Desembre 2023)