Un cafè amb… Puri Lisón

Conversem amb Puri Lisón Párraga professora de l’ETSEAMN, investigadora de l’Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (IBMCP-CSIC) i nova directora del Màster de Biotecnologia Cel·lular i Molecular de Plantes.

  • Bon dia, abans de tot ens agradaria conèixer-te millor pel que et demanem que et presentes als teus companys, qui és Puri Lisón?

Soc doctora Enginyera Agrònoma, professora del departament de Biotecnologia i investigadora en l’Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes. La meua activitat acadèmica, docent i investigadora s’ha desenvolupat principalment a la Universitat Politècnica de València, excepte una breu etapa postdoctoral al Regne Unit. M’agrada gaudir de les persones, que he tingut la sort que siguen moltes i bones, tant en l’àmbit familiar, personal i professional.

  • Actualment, has sigut nomenat nova directora del Màster de Biotecnologia Cel·lular i Molecular de Plantes, pots explicar-nos en què consisteix?

El màster s’imparteix en el Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (IBMCP) que és un centre mixt entre la Universitat Politècnica de València (UPV) i el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), pel que en la seua docència participa personal investigador de totes dues institucions.

El màster pretén formar a especialistes en els processos clau dels organismes vegetals per a la generació de cultius més productius i de major qualitat.

Té com objectiu formar a especialistes que siguen capaços d’aplicar els coneixements adquirits sobre les bases moleculars dels processos clau dels organismes vegetals -com ara el creixement, el desenvolupament i la capacitat d’adaptació al medi ambient- per a la generació de cultius que siguen més productius i de major qualitat.

Els estudiants del màster desenvolupen el TFM en línies d’investigació de l’IBMCP que pretenen que el coneixement científic generat derive en transferència de tecnologia.

  • Quin impacte té sobre l’àmbit científic el màster?

Els estudiants desenvolupen treballs de fi de màster en les línies d’investigació de l’IBMCP. Aquestes investigacions, al seu torn, pretenen que el coneixement científic generat derive en transferència de tecnologia, per a generar estratègies de millora agronòmica, augmentar la qualitat nutricional de les plantes, així com l’obtenció de productes d’interès farmacològic i industrial d’alt valor afegit. I tot això des d’una producció sostenible i de qualitat.

  • I sobre la inserció laboral?

Els egressats del màster disposen d’una excel·lent formació en biotecnologia vegetal que els permet incorporar-se al món empresarial, a programes de doctorat, o fins i tot tots dos, a través dels denominats doctorats industrials.

En el nostre laboratori estem interessats a entendre els mecanismes de defensa de les plantes enfront d’estressos de tipus biòtic.

  • Desenvolupes el teu carrea científica en l’IBCMP de la UPV, quines són les teues línies d’investigació?

En el nostre laboratori estem interessats a entendre els mecanismes de defensa de les plantes enfront d’estressos de tipus biòtic. En particular, estudiem les molècules que participen en els processos de senyalització defensiva que ocorren tant dins de la planta (intra-comunicació) com entre plantes (inter-comunicació).

  • Endinsant-nos en un vessant més personal i distesa, quin lema o frase et serveix d’inspiració?

En passar per la vida, intente sembrar i no erosionar.

  • Acabarà Elon Musk amb Twitter o succeirà el contrari?

La veritat és que no et sabria contestar.

  • Si desapareix Twitter, et passaràs a Mastodon?

Intente adaptar-me al mig, així que supose que em passaria a Mastodon o similars. Encara que estic intentant mantenir una dieta digital, o almenys dejuni intermitent.

  • La pizza, amb o sense pinya?

Sense. Amb una bona base, menys, és més.

  • A l’hivern, calcetins per a dormir?

En companyia, que és l’habitual, sense calcetins. Però si dorm sola, els necessite.

  • Les vacances, mar o muntanya?

Si puc, intente combinar. M’agrada poder gaudir de l’horitzó des de totes les perspectives.

  • Finalment, el cafè sol o amb llet?

Per a desdejunar cafè amb llet i per a havent dinat tallat (amb gel a l’estiu).