Un cafè amb… Fernando Estellés

Conversem amb Fernando Estellés, professor de l’ETSEAMN, investigador de l’Institut de Ciència i Tecnologia Animal (ICTA-UPV) i director del Màster de Ramaderia de Precisón.

  • Bon dia, abans de tot ens agradaria conèixer-te millor pel que et demanem que et presentes als teus companys, qui és Fernando Estellés?

Soc Professor Titular en el Departament de Ciència Animal i investigador en l’Institut de Ciència i Tecnologia Animal. Em vaig incorporar a la UPV l’any 2007 i, des de llavors, he sigut docent a l’Escola.

Vaig estudiar a la casa, encara que he tingut l’oportunitat de fer diverses estades a l’estranger durant aquests anys que m’han obert molt la ment. Soc un apassionat dels animals i del medi natural des de molt xicotet i he tingut la sort de poder aprendre de durant tots aquests anys. M’encanta la docència, fomentar l’esperit crític i generar més preguntes que respostes.

El Màster en Ramaderia de Precisió ve a cobrir un buit molt rellevant en un àmbit de recent desenvolupament com és la tecnologia aplicada a la producció ramadera.

  • Com a director del Màster en Ramaderia de Precisió, pots explicar-nos en què consisteix?

El Màster en Ramaderia de Precisió ve a cobrir un buit molt rellevant en un àmbit de recent desenvolupament com és la tecnologia aplicada a la producció ramadera. Cada vegada tenim més tecnologia disponible que ens permet fer coses que fa uns anys pensàvem que eren ciència-ficció (p. ex. el reconeixement d’imatges, la intel·ligència artificial, etc.) i la producció animal no és aliena a aquesta realitat.

El màster pretén formar professionals que siguen capaços de connectar el món ramader amb tota aquesta tecnologia per a facilitar el treball amb els animals. La ramaderia està immersa en un procés de canvi i modernització que avança a una velocitat molt alta i necessitem professionals que siguen capaces de guiar aquest avanç. Crec fermament que aquest màster capacita per a fer aquest salt tecnològic en les granges.

Darrere del pla d’estudis del Màster han hagut més de 30 empreses que ens han ajudat a identificar prioritats, a més d’estudiants, exalumnes i els propis docents de la UPV i altres universitats.

  • Quins aspectes destacaries del Màster?

Es tracta d’un màster molt complet, per descomptat. Cal pensar que darrere del pla d’estudis hi ha hagut més de 30 empreses que ens han ajudat a identificar prioritats, a més d’estudiants, exalumnes i els propis docents de la UPV i altres universitats.

El màster és molt innovador, abordant temàtiques de sensorización, aplicacions biotecnològiques d’avantguarda, traçabilitat, sostenibilitat ambiental, benestar animal i sistemes de certificació, tot de la mà de professors propis i molta participació de col·laboradors externs experts en les matèries. Però més enllà de les qüestions pròpies de la producció animal, el màster també aborda la gestió de grans bases de dades (BigData), aprenent a programar aplicacions estadístiques. Fins i tot la gestió d’empreses, màrqueting i recursos humans, que són capacitats que ens han demandat les empreses del sector.

  • Quin impacte té sobre l’àmbit científic?

Aquest màster està molt lligat al desenvolupament científic per la seua pròpia naturalesa. Estem treballant contínuament amb tecnologies d’avantguarda i ajudant al desenvolupament de noves tecnologies i processos biotecnològics.

De fet, podria dir-se que és un màster en el qual s’estan enllaçant el món científic amb el món productiu-empresarial en el sector ramader. La temàtica del màster entronca directament amb els departaments d’I+d+i de les empreses, cercant sempre els límits del coneixement.

Un dels punts forts del màster és el treball en casos d’estudi proposats per empreses, en els quals els estudiants aporten solucions per a reptes plantejats per aquestes

  • I sobre la inserció laboral de l’alumnat?

Encara no disposem de dades sobre inserció laboral perquè estem en la primera edició del màster, però crec que és destacable que el 100% dels alumnes que així ho han triat estan fent pràctiques remunerades en empreses del sector. Les pròpies empreses han donat molt de valor al perfil de l’egressat i s’han adonat que cobreix un buit molt important que, fins avui, no disposava d’una titulació específica. Són moltes les empreses que s’han interessat pel màster, no només per a formar als seus propis empleats, sinó per a poder contractar professionals que siguen capaços d’aportar valor afegit.

De fet, un dels punts forts del màster és el treball en casos d’estudi proposats per empreses en els quals els estudiants proposen solucions per a reptes plantejats per aquestes. Aquest exercici permet una interacció amb les empreses molt pròxima i interessant.

El màster habilita per a l’entrada a la carrera investigadora i el desenvolupament d’una tesi doctoral

  • És possible desenvolupar una carrera investigadora després de finalitzar aquests estudis?

Completament. Aquest màster habilita per a l’entrada a la carrera investigadora i el desenvolupament d’una tesi doctoral. Cal tenir en compte que els temes abordats en el màster estan, en molts casos, a la frontera del coneixement i entronquen directament en línies d’investigació incipients a nivell internacional. El camp científic per a desenvolupar en aquesta temàtica és molt ampli i incipient, per la qual cosa les possibilitats d’investigació són molt extenses.

  • Endinsant-nos en un vessant més personal i distesa, quin lema o frase et serveix d’inspiració?

M’encanta el proverbi africà que diu: Vosaltres teniu els rellotges, nosaltres tenim el temps”, em sembla tot un ensenyament en els temps de contínues presses en els quals vivim.

  • Acabarà Elon Musk amb Twitter o succeirà el contrari?

Sempre he pensat que si alguna cosa és prou bo, transcendeix a tots els que ho dirigeixen i/o gestionen. Això sí, crec que les xarxes socials s’acaben perquè apareix una altra més adaptada als temps, així que igual és Tik Tok el que acaba amb els dos.

  • Si desapareix Twitter, et passaràs a Mastodon?

Em faria molta pena, però si desapareix Twitter crec que el sato ha de ser a les xarxes socials que van per davant com Instagram, Tik Tok o qui sap quina xarxa nova apareixerà demà!.

  • La pizza, amb o sense pinya?

Sense, per favor, que som una societat civilitzada!!! 😉

  • A l’hivern, calcetins per a dormir? 

Sense, i amb un peu fora del nòrdic per a termorregular

  • Les vacances, mar o muntanya?

No puc viure sense la mar però en vacances és quan puc gaudir de la muntanya que m’encanta amb i sense neu, a més, en la mar no hi ha vaques 😉

  • Finalment, el cafè sol o amb llet?

Només, curt i sense sucre.