Un cafè amb… Marta Illescas

Conversem amb Marta Illescas Verdú, estudiant de Biotecnologia que ha participat en el programa de lideratge i posicionament femení, EMPLEA, l’equip del qual ha obtingut el primer premi del programa en resoldre el repte plantejat per l’empresa Edwards Lifesciences.

  • Bon dia, abans de tot ens agradaria conèixer-te millor pel que et demanem que et presentes als vostres companys, quins estudis curses en l’ETSEAMN?

Bon dia! Abans d’entrar en presentacions m’agradaria donar-vos les gràcies per haver-me tingut en compte per a aquesta secció, la vaig descobrir fa unes setmanes quan vau entrevistar un company de classe i em va semblar super interessant.

Soc Marta i he estudiat Biotecnologia. El curs passat vaig estar d’Erasmus+ fent les assignatures de 4t i enguany he compaginat la realització de TFG en l’IIS La Fe amb pràctiques extracurriculars en una consultoria d’innovació.

  • Has participat en l’en el programa de lideratge i posicionament femení, EMPRA, com valores l’experiència?

Ha sigut una experiència molt positiva. Em sembla fonamental que existisquen aquest tipus d’iniciatives des de la UPV que fomenten el lideratge i posicionament femení en les organitzacions, que ens donen l’oportunitat de conèixer i ser mentorizadas en un projecte per dones amb llocs de responsabilitat en grans empreses en les quals poder veure’ns reflectides i tenir com a vertaders referents.

  • A més, el projecte presentat junts a les teues companyes ha resultat guanyador, què suposa aquest reconeixement?

Ha sigut un vertader honor rebre el primer premi tenint en compte el nivell dels projectes presentats per altres companyes i les grans empreses que els recolzaven, estem molt il·lusionades i agraïdes.

Abans de la Gala de Premis, les meues companyes i jo fèiem broma amb la nostra mentora sobre el difícil que seria guanyar i compartíem l’opinió que, independentment de rebre o no el premi, estàvem molt orgulloses del treball realitzat i ens sentíem guanyadores. Però, òbviament, rebre un cert reconeixement després de tantes hores de treball i implicació sempre agrada.

El treball premiat consistia en el desenvolupament d’un pla estratègic per a gestionar la diversitat generacional en la indústria farmacèutica i medical devices

  • En què consistia el treball guardonat?

El treball consistia en el desenvolupament de un pla estratègic per a gestionar la diversitat generacional en la indústria farmacèutica i medical devices, concretament aplicat a l’empresa Edwards Lifesciences.

Actualment podem trobar fins a quatre generacions diferents treballant en la mateixa empresa. La revolució tecnològica, les noves formes de treball (per objectius, teletreball…), canvis en els models de família, diferents prioritats… se sumen a contextos històrics i culturals diferents i moments vitals diferents; generant una gran bretxa intergeneracional que deriva en la generació de conflictes i insatisfacció de les diferents necessitats en l’entorn laboral.

Sense la correcta gestió de la diversitat generacional és molt difícil construir un ambient de treball en el qual prevalga l’empatia i cooperació que dempeus a la màxima productivitat i innovació. Precisament a aquest problema és al qual s’enfronten moltes empreses, mitjançant el nostre projecte hem aportat una estratègia per a abordar-lo des de l’arrel.

Però, sens dubte, el que destacaria és les habilitats que he pogut desenvolupar i que són aplicables en totes les facetes de la vida: aprendre a gestionar un repte que s’escapa de la meua àrea de coneixement, cenyir-me a temps i horaris molt ajustats, treballar en equip, conduir activitats amb grups grans de persones, oratòria…

El programa és una oportunitat per a deixar eixir el teu potencial en àrees que tal vegada no es potencien tant durant la carrera

  • Recomanaries el programa a altres estudiants?

Sens dubte, sobretot a aquells interessats en el sector empresarial i lideratge organitzacional, que tinguen inquietud per conèixer com gestionen les grans empreses els reptes reals als quals s’enfronten.

Crec que és una experiència molt enriquidora i t’acosta a altres estudiants amb interessos i inquietuds similars a les teues amb les quals poder formar un gran equip multidisciplinari. És una oportunitat per a deixar eixir el teu potencial en àrees que tal vegada no es potencien tant durant la carrera.

A més, el programa inclou una beca per a realitzar un curs de formació en Lideratge Femení a l’escola de negocis IESE que per a aquells interessats en l’emprenedoria i lideratge resulta molt interessant, ja que inclou formació en l’àrea de negociació, resolució de conflictes en l’entorn professional… tot de forma molt pràctica i dinàmica.

Estar assessorat i poder treballar mà a mà amb les mentores i el personal de diferents departaments de l’empresa és un privilegi i una oportunitat que no es presenta tots els dies

Encara que per damunt de tot, ho recomane per l’accessibilitat que et brinda a empreses tan importants en diversos sectors, sobretot STEM. Estar assessorat i poder treballar mà a mà amb les mentores i el personal de diferents departaments de l’empresa és un privilegi i una oportunitat que no es presenta tots els dies.

  • Cap a on vols dirigir el teu futur professional?

A pesar que el meu somni sempre ha sigut dedicar-me a la investigació, concretament a la investigació sanitària. En els últims anys he tingut una gran crisi vocacional i he començat a interessar-me més per altres sectors com el de la gestió de la indústria biotecnològica, la transferència tecnològica i l’emprenedoria.

De moment, m’agradaria continuar formant-me en la gestió de la Indústria Farmacèutica i Biotecnològica. El que m’ofereix el futur està per veure.

És fonamental posar una mica en pausa la teua vida i preguntar-te si el que estàs fent en aqueix moment et fa feliç i et condueix on vols dirigir-te.

  • Quin és el teu major repte a nivell personal?

El major repte al qual m’enfronte és al de deixar de viure en automàtic. Encara que siga una cosa que personalment em costa molt aplicar, considere que a vegades és fonamental posar una mica en pausa la teua vida i preguntar-te si el que estàs fent en aqueix moment et fa feliç i et condueix on vols dirigir-te. A vegades vaig veurevam veure amb la sensació d’estar constantment arribant tard a alguna cosa i no sabem ni a on.

Crec que és molt important aprendre a gestionar quan la realitat o la situació en la qual et trobes no compleix les expectatives que tenies per a poder reaccionar a temps per a canalitzar el teu camí.

  • Endinsant-nos en un vessant més personal i distesa, quin lema o frase et serveix d’inspiració?

A pesar que és una mica incoherent tenint en compte que m’agrada tenir sempre tot baix control estic començant a interioritzar que “tot passa per alguna cosa”. Amb això no em referisc a conformar-se o resignar-se quan les coses no van com un vol, però si has fet tot el que ha sigut a la teua mà i no han eixit les coses com esperaves, cal estar obert a les oportunitats que aqueixa nova situació en la qual et trobes t’ofereix i traure’ls partit.

“No hi ha necessitat d’afanyar-se. No hi ha necessitat de brillar. No és necessari ser ningú més que un mateix.”

Entrant en un terreny més inspirador o de frases cèlebres, la meua favorita és una de Virginia Woolf:

“No hi ha necessitat d’afanyar-se. No hi ha necessitat de brillar. No és necessari ser ningú més que un mateix.”

  • Eres usuàries de xarxes socials?

Sí, la veritat és que són el meu principal entreteniment en les estones lliures que tinc durant el dia.

  • En cas afirmatiu, quina xarxa social us sembla més útil?

La que em sembla més útil és LinkedIn, però les que més ús són Twitter i TikTok.

  • La pizza, amb o sense pinya?

100% sense pinya!

  • A l’estiu, aire condicionat o ventilador? 

No suporte passar calor pel que qualsevol opció em va bé, encara que durant la nit preferisc ventilador.

  • Les vacances, mar o muntanya?

Per què triar podent gaudir d’ambdues? Crec que es poden fer planazos tant a la platja com a la muntanya. Encara que el meu “must” en vacances és anar al poblet en la regió muntanyenca de Conca del qual procedeix la meua família. Solc passar allí 20-30 dies a l’agost i són les millors setmanes de l’any, així que podria dir-se que m’incline per la muntanya.

  • Finalment, el cafè sol o amb llet? 

No sé si la resposta que donaré és la més adequada tenint en compte el nom de la secció, però… fins fa uns mesos odiava el cafè!

Ara li estic agafant una mica el gust, però on estiga un gotet de llet amb colacao…