Un cafè amb… Neus Alcón Bou

Conversem amb Neus Alcón Bou, egressada de l’ETSEAMN que el mes de juny passat va ser guardonada amb el premi a la millor presentació oral realitzada per estudiants en la reunió anual de la «Florida State Horticultural Society».

  • Bon dia, abans de tot ens agradaria conèixer-te millor pel que et demanem que et presentes als teus companys, qui ésNeus Alcón Bou?

En aquest moment, soc estudiant de doctorat en la Universitat de Florida. Després de cursar el grau «Enginyeria Agroalimentària i del Medi rural» a la Universitat Jaume I a Castelló i de fer el màster en «Enginyeria Agronòmica» en l’ETSEAMN, vaig decidir que volia tenir l’experiència d’estudiar en un altre país. Venir als Estats Units m’ha donat l’oportunitat de saber sobre noves cultures, d’aprendre a desembolicar-me en un altre idioma, de viatjar, però, sobretot, de conèixer a gent estupenda.

Gaudisc sent part de la comunitat científica i d’interactuar amb tota mena de persones. I encara que és tota una experiència ser ací, a vegades pot ser una mica complicat, per això participe en associacions i comitès que intenten millorar la vida dels estudiants. Espere en futur ser la doctora Alcón Bou i continuar treballant en investigació i millorant el meu entorn, encara que només siga una miqueta.  

El premi va arribar en el moment oportú, i és que a vegades necessitem una mica de validació per a saber què anem pel bon camí

  • Recentment has sigut guardonada amb el premi a la millor presentació oral realitzada per estudiants en la reunió anual de la «Florida State Horticultural Society», què suposa per a tu aquest reconeixement?

Professionalment suposa moltes coses, des d’un reconeixement que puc afegir en el meu currículum fins a una oportunitat d’ampliar la meua xarxa de contactes. Em va permetre donar-me a introduir d’una manera més formal en el sector i de conèixer persones que treballen en el meu camp d’investigació que encara no coneixia. Tot això obrint passe a noves col·laboracions i oportunitats.

Personalment, el premi va arribar en el moment oportú, i és que a vegades necessitem una mica de validació per a saber què anem pel bon camí. Em va ajudar a veure que hi havia moltes coses que estava fent bé, que la qualitat és més important que la quantitat i què saber comunicar les teues idees d’una forma eficient marca la diferència.

Vaig triar cursar el Màster en Enginyeria Agronòmica en la UPV perquè oferia la possibilitat de doble màster i està en el top de les universitats espanyoles en agricultura i ciències forestals.

  • Per què vas cursar el Màster en Enginyeria Agronòmica en l’ETSEAMN?

Sempre m’he sentit còmoda en l’àmbit acadèmic, així que vaig decidir cursar un màster. Quan prenga la decisió va ser amb idea d’orientar la meua futura carrera a l’empresa privada. El màster oferia diferents camps d’especialització, un d’ells producció vegetal, al qual sempre havia volgut enfocar la meua carrera. Vaig triar la UPV perquè oferia la possibilitat de doble màster (encara que per coses de la vida al final vaig acabar només cursant el d’enginyeria agronòmica) i perquè está en el top de les universitats espanyoles en agricultura i ciències forestals.

Neus, situada segona per l’esquerra, durant la recollida del premi en la reunió anual de la «Florida State Horticultural Society».

  • Quins consells donaries als estudiants que comencen el pròxim curs el màster?

Primer de tot gaudiu del procés, és una etapa molt bonica i en la qual teniu molta llibertat, així que dediqueu-li temps a estudiar, però també eixiu, coneixeu gent, viatgeu! Segon, estigueu en contacte amb els vostres professors i amb persones que treballen en el sector, interesseu-vos, pregunteu qualsevol cosa. Encara que estiguem fent un màster, no significa que tinguem res clar, hi ha infinites possibilitats en la nostra carrera, moltíssimes de les quals segur no us heu ni plantejat!  

Personalment crec que tenir una experiència a l’estranger és una oportunitat molt bona de créixer com a professional

El meu consell és que pregunteu, sempre, cridant, enviant emails, en persona… Per a tot, per a dubtes d’alguna classe, de pràctiques, d’opcions per al futur, de beques. Si alguna cosa us interessa, a per això! I encara que no hi ha res de dolent a quedar-se a Espanya, personalment crec que tenir una experiència a l’estranger és una oportunitat molt bona de créixer com a professional i com a persona exposant-vos a un idioma que no és el vostre, a una altra cultura i a persones de diferents països. 

Quan vaig cursar el Màster en «Enginyeria Agronòmica» en la UPV vaig tenir l’oportunitat de fer la meua TFM en col·laboració amb la Universitat de Florida (UF), i es va oferir una plaça per a doctorat amb el professor amb el qual estava treballant i vaig decidir aplicar

  • Actualment realitzes la teua tesi doctoral en la Universitat de Florida, com sorgeix la possibilitat de desenvolupar els teus estudis en aquesta universitat?

Quan vaig cursar el Màster en «Enginyeria Agronòmica» en la UPV vaig tenir l’oportunitat de fer la meua TFM en col·laboració amb la Universitat de Florida (UF). L’ETSEAMN, amb Alberto San Bautista i Constança Rubio, estaven començant un programa de relacions internacionals, en aquest cas amb UF,  i vaig poder dur a terme el meu projecte als EUA.

Una vegada allí i quasi acabant la meua TFM es va obrir una plaça per a un doctorat amb el professor amb el qual estava treballant i vaig decidir aplicar. Per a aplicar al doctorat hi ha uns requeriments mínims, cal passar per una sèrie d’exàmens, un que comprova si el teu nivell d’anglès és adequat (TOEFL) i l’altre que mesura que tingues les habilitats adequades; pensament crític, escriptura i raonament per a cursar els estudis de postgrau (GRE).

Encara que tots els/les estudiants passen pel mateix procés, és més fàcil quan coneixes a professorat de la universitat i saps si hi ha beques disponibles en els laboratoris en els quals t’agradaria treballar. Hi ha moltes places i oportunitats que no es publiquen en les pàgines web.  Per això, una altra vegada, és important preguntar, doneu-vos a conèixer, i contactar amb el professorat o empresa. El pitjor que pot passar és que no us contesten. I si això passa, doncs a contactar a un altre/una altra que es dedique al mateix o semblança.

«El focus de la meua investigació és la salinitat i el seu maneig en el cultiu de cítrics a Florida»

  • Quins són els aspectes fonamentals de la investigació que estàs realitzant?

Trabajo principalment amb dos disciplines horticultura (que allí es refereix a tots els cultius fruiters i vegetals, inclosos arboles) i enginyeria (enfocat a l’agricultura de precisió). El focus de la meua investigació és la salinitat i el seu maneig en el cultiu de cítrics a Florida. I és que, encara que això no ha sigut un problema al qual se li ha prestat molta atenció, en els últims anys, a causa del canvi climàtic i al creixement de la població, la qualitat de l’aigua dels aqüífers a Florida ha disminuït molt.

L’excés d’extracció d’aigua resulta en intrusió salina augmentant la concentració de sals de l’aigua subterrània. Florida té un clima tropical, que implica pluges molt contínues i de gran intensitat durant l’estiu, que ens serveixen per a cobrir els requeriments dels nostres cultius, però escassetat de pluja durant els mesos d’hivern i primavera que forcen a l’agricultor a utilitzar aigua amb alta salinitat provinent dels aqüífers.

Els cítrics són cultius sensibles a la salinitat, quan reguem amb aigua amb alta concentració de sals causem un estrès osmòtic que fa que disminuïsca la capacitat d’absorció d’aigua i nutrients afectant la producció

Els cítrics són cultius sensibles a la salinitat, quan reguem amb aigua amb alta concentració de sals causem un estrès osmòtic que fa que disminuïsca la capacitat d’absorció d’aigua i nutrients afectant la producció. En el meu treball estem avaluant la tolerància a la salinitat de diferents varietats de cítrics (grapefruit sobretot), examinant fonts d’aigua alternatives i provant diferents estratègies de reg per a obtenir una producció adequada fent ús mínim de nostres recursos.

  • Cap a on vols dirigir el teu futur professional?

Encara que no li tanque portes a dedicar-me a l’acadèmia, una vegada acabe el doctorat m’agradaria provar amb l’empresa privada. Tenir experiència en els dos sectors m’ajudara a triar l’opció que més s’adapta a la meua manera de treballar i les meues necessitats en aqueix moment. Vull seguir en el món de l’agricultura des d’una perspectiva relacionada amb el medi ambient i l’optimització en la utilització de recursos naturals, tot des d’un enfocament innovativo i lligat amb noves tecnologies. En algun moment m’agradaria tornar a Espanya, encara que no descarte seguir a l’estranger uns anys més.

El meu major repte va ser proposar un tema per a la meua tesi, no tenia molta experiència en investigació, així que va ser un procés lent i una mica difícil al principi

  • Quin és el teu major repte a nivell personal?

Personalment, em va costar una mica adaptar-me al sistema una vegada vaig començar el doctorat. El meu major repte va ser proposar un tema per a la meua tesi, no tenia molta experiència en investigació, així que va ser un procés lent i una mica difícil al principi. Ser constant i comprometre’m amb el que estava fent em va ajudar molt a millorar.

  • Endinsant-nos en un vessant més personal i distesa, quin lema o frase et serveix d’inspiració?

“Les coses no ocorren per si soles, tu fas que ocórreguen”

  •  Eres usuària de xarxes socials?

Sí.

  • – En cas afirmatiu, quina xarxa social et sembla més útil?

Encara que no soc molt activa, LinkedIn em sembla molt útil per a estar en contacte amb professionals del sector i compartir el teu treball.

  • La pizza, amb o sense pinya?

Amb pinya

  • A l’estiu, aire condicionat o ventilador? 

Des que viu a Florida, aire condicionat

  • Les vacances, mar o muntanya?

No podria triar!

  • Finalment, el cafè sol o amb llet? 

Soc més de te sense llet