Un cafè amb… Teresa García Hidalgo

Conversem amb Teresa García Hidalgo, egressada de l’ETSEAMN i recentment guardonada amb el premi a l’Excel·lència Novella en la IX Edició dels premis del Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Llevant (COIAL).

  • Bon dia, abans de tot ens agradaria conèixer-te millor pel que et demanem que et presentes als teus companys, qui és Teresa Hidalgo?

Bon dia a tots, el primer de tot, volia agrair que hàgeu comptat amb mi per a aquesta secció.

Em dic Teresa García Hidalgo, soc de Múrcia i tinc 23 anys. Vaig estudiar el Grau en «Enginyeria Agroalimentària i Agroambiental» en la Escola Politècnica Superior d’Oriola. Quan vaig acabar el grau, vaig decidir venir-me a València a cursar el Màster en «Enginyeria Agronòmica» en la UPV, el qual vaig finalitzar presentant el meu projecte final de Màster el passat 24 de juliol de 2023, el mateix que m’ha portat a ser premiada pel COIAL.

  • Recentment has sigut guardonada amb el premi a l’Excel·lència Novella del COIAL, què suposa per a tu aquest reconeixement?

Significa un reconeixement molt valuós per a mi. Aquest premi valguda la dedicació, la il·lusió i l’esforç que he invertit en el meu projecte, i m’impulsa a continuar cercant l’excel·lència en la meua carrera professional.

El treball guardonat es va enfocar en el disseny i la implementació d’una xarxa de reg localitzat en 5 parcel·les d’assaig que abasten una superfície total d’11 hectàrees, cultivades amb la varietat Coffea Robusta en Gabela, Angola

  • En què consisteix el treball guardonat?

El treball que va ser guardonat es va enfocar en el disseny i la implementació d’una xarxa de reg localitzat en 5 parcel·les d’assaig que abasten una superfície total d’11 hectàrees, cultivades amb la varietat Coffea Robusta en Gabela, Angola.

Aquestes parcel·les experimentals es van dividir en 15 subparcel·les per a comparar la producció en funció del marc de plantació, el temps i dosi de reg, i el tipus de recol·lecció. A més, es va dissenyar i va instal·lar una xarxa de reg per microaspersió en hivernacles pròxims per a la sembra de les plántulas de cafè abans del seu trasplantament al terreny definitiu.

  • Qui/és han sigut els teus directors?

El meu tutor en aquest projecte va ser Anaven Balbastre, professor i subdirector de Infraestructures i Medi Ambient de l’ETSEAMN. Vull agrair també el suport i guia dels meus companys de treball, especialment Luis Cano i Clara Gea.

M’agradaria dirigir la meua carrera professional cap a la branca de projectes d’enginyeria, amb un enfocament específic en la hidràulica o el càlcul d’estructures

  • Cap a on vols dirigir el teu futur professional?

El meu objectiu és dirigir-me cap a la branca de projectes d’enginyeria, amb un enfocament específic en la hidràulica o el càlcul d’estructures. Soc conscient que encara em queda un llarg camí per recórrer en termes d’aprenentatge i experiència. No obstant això, prenc aquest desafiament amb entusiasme i determinació, disposada a adquirir coneixements i desenvolupar habilitats necessàries per a destacar en aquesta branca.

El meu major repte a nivell professional és contribuir al desenvolupament de projectes que promoguen la sostenibilitat i l’eficiència en la utilització de recursos.

  • Quin és el teu major repte a nivell personal?

El meu major repte a nivell professional és contribuir al desenvolupament de projectes que tinguen un impacte positiu en la societat i el medi ambient, i que promoguen la sostenibilitat i l’eficiència en la utilització de recursos.

  • Endinsant-nos en un vessant més personal i distesa, quin lema o frase et serveix d’inspiració?

“Tot bona faena es fa com ho fan les formigues: a poc a poc”.

Pense que la constància, la paciència i la perseverança són clau per a aconseguir resultats reeixits en qualsevol tasca o projecte. Les formigues són conegudes pel seu treball meticulós i persistent en la construcció dels seus formiguers i en la cerca d’aliment.  En la majoria de les àrees de la vida, els assoliments significatius no s’aconsegueixen de manera instantània ni amb grans salts, sinó mitjançant un esforç constant i gradual al llarg del temps. Similar al treball de les formigues, que avancen a poc a poc, però de manera constant.

  • Quina xarxa social et sembla més útil?

Entre les xarxes socials, considere que LinkedIn és la més útil per al meu àmbit professional. Em permet mantenir-me connectada amb amics i coneguts, compartir els meus assoliments acadèmics i professionals, i estar al corrent de les últimes tendències en enginyeria.

  • La pizza, amb o sense pinya?

Personalment, no em considere una “hater” de la pizza amb pinya, però si em donen l’oportunitat de triar, tendisc a preferir-la sense pinya.

  • Les vacances, mar o muntanya?

La proximitat a la mar és una part fonamental de la meua vida, i no puc concebre unes vacances sense sol, arena i mar. D’altra banda, la muntanya també té un lloc especial en el meu cor. La idea d’allunyar-me de la vida urbana, d’acampar enmig de la naturalesa i de respirar aire pur és una cosa que m’encanta. No podria triar una.

  • Finalment, el cafè sol o amb llet? 

Sempre un «cafè amb llet, curt de cafè«. Aquesta expressió s’ha convertit en una espècie de segell personal i sol traure un somriure als meus amics o als qui m’acompanyen quan faig la meua comanda de cafè.