Un cafè combinat amb… Eduardo Blasco i Ramón Palacios

Conversem amb Eduardo Blasco i Ramón Palacios, informàtics de l’ETSEAMN i creadors de l’aplicació «MedusApp».

  • Bon dia, abans de tot ens agradaria conèixer-vos millor pel que us demanem que us presenteu als vostres companys, qui són Eduardo Blasco i Ramón Palacios?

Eduardo Blasco (E.B) : Som dos informàtics, apassionats de la tecnologia, que com a part del procés de formació contínua que s’exigeix en l’àmbit de les TU, i després d’haver participat en diversos projectes d’apps “agronòmiques” de la mà del nostre volgut excompañero Rafa Laborda amb molt bon acolliment, ideem aquest nou projecte que s’ha convertit en la nostra punta de llança per a provar qualsevol tipus de novetat informàtica, com per exemple la IA aplicada al reconeixement d’imatges.

Donem suport informàtic a tot el personal de l’escola, també ens ocupem de gestionar les aules i la infraestructura de xarxa i multimèdia en tots els edificis de l’ETSEAMN

  • Quina activitat desenvolupeu a l’escola?

Ramón Palacios (R.P): Som els dos únics operadors informàtics que té l’ETSEAMN. Juntament amb la resta dels nostres companys, donem suport informàtic a tot el personal de l’escola, tant PAS com PDI, així com a l’alumnat. També ens ocupem de gestionar les aules i la infraestructura de xarxa i multimèdia en tots els edificis de l’ETSEAMN (i com solem dir en clau d’humor en el nostre gremi, quasi qualsevol cosa que tinga cables).

MedusAPP va començar com una eina d’ajuda als biòlegs marins per a poder enviar-los informació on s’albiren meduses, i ha acabat sent una espècie de navalla suïssa de les meduses amb moltes utilitats

  • Recentment heu participat en la fira dels Invents de la UPV amb la vostra app MedusApp, en què consisteix l’aplicació?

R.P: Es tracta d’una aplicació que implementa els paradigmes de la ciència ciutadana. Va començar com una eina d’ajuda als biòlegs marins per a poder enviar-los informació de cada racó del nostre litoral des d’on s’albiren meduses, a fi de conèixer la distribució espaciotemporal de les diferents espècies i ha acabat sent una espècie de navalla suïssa de les meduses, amb moltes utilitats.

  • Quines són les seues principals utilitats?

E.B: D’una banda, no sols els usuaris reporten els seus albiraments -o la seua absència- sinó que també són alertats si es mouen per zones on recentment algú les va reportar, informació que tenen també sempre disponible en un mapa, amb possibilitat de filtrar per dates i espècies.

«Intentem que MedusAPP siga una eina divulgativa i de conscienciació sobre el medi marí, ja que l’app també permet notificar la presència de plàstics»

També compta amb una guia de meduses i amb una guia de primers auxilis en cas de picada. I en tal cas també poden reportar la foto de la picada que s’envia directament a un equip d’investigadores mèdiques en el camp de les al·lèrgies.

R.P: D’igual forma, intentem que siga una eina divulgativa i de conscienciació sobre el medi marí, ja que l’app també permet notificar la presència de plàstics, abocaments, troncs i molts altres elements indesitjables.

E.B: Des de l’any passat vam incloure una funcionalitat que ens portava temps rondant el cap, la del reconeixement automàtic d’espècies per xarxes neuronals, així que abans d’enviar el seu albirament, la gent pot saber de manera automàtica de quina medusa es tracta, la qual cosa enriqueix notablement la seua experiència.

La versió actual del model d’aprenentatge va necessitar 2000 fotografies de meduses per a entrenar a la màquina, i enguany tenim més de 6000 esperant-nos per a la següent versió, el que la farà més precisa.

«Quan vaig voler reportar una medusa que vaig veure encallada a la platja el procés era enutjós i poc fiable, llavors vaig pensar el fàcil que seria per a l’usuari utilitzar una app»

  • Com sorgeix la idea de dur a terme aquest projecte?

E.B: Fa uns anys la ciència demanava col·laboració ciutadana perquè fórem els seus “ulls” on ella no podia arribar a través de campanyes puntuals. La revista “Molt Interessant” es feia ressò d’aquesta crida i quan vaig voler reportar una que vaig veure encallada a la platja el procés era enutjós i poc fiable.

Vaig pensar el fàcil que seria per a l’usuari utilitzar una app, i el còmode de registrar-les automàticament en una base de dades per a posteriorment extraure les dades estadístiques que interessara.

  • Actualment, quin és el vostre major repte a nivell personal o professional?

R.P: La informàtica i les tecnologies de la informació en general, són una de les disciplines on es produeixen més canvis i de forma més ràpida. Mantenir-se actualitzat en almenys una part significativa de les novetats que es donen diàriament, suposa un gran repte en tots dos nivells.

  • Endinsant-nos en un vessant més personal i distesa, teniu algun lema o frase que servisca d’inspiració?

R.P: «Les idees no duren molt. Cal fer alguna cosa amb elles» —Santiago Ramón y Cajal

E.B: «Si estàs treballant en alguna cosa que t’importa de veritat, ningú ha d’espentar-te: la teua visió t’espenta» —Steve Jobs

  • Acabarà Elon Musk amb Twitter o succeirà el contrari?

E.B: No som usuaris habituals de Twitter, és una xarxa que té molts avantatges però que està plena de distorsions, sobretot pel que fa a les opinions gratuïtes de trolls i haters. Entenem que s’està produint una polarització artificial que no és natural per a l’ésser humà. El que sí que és possible és que Elon Musk acabarà amb aquest món tal com el coneixíem.

  • Si desapareix Twitter, us passareu a Mastodon?

R.P: No utilitzàvem la primera, el mateix per a la segona.

  • La pizza, amb o sense pinya?

R.P: Millor no alçar butllofes en aquests temps de societat súper-polaritzada. Això queda a l’altura de la truita de creïlles amb o sense ceba. En tot cas, ens encanten les noves experiències.

La FAO proposa desenvolupar  aliments a base de meduses, així que deixem el testimoni a la nostra Escola.

E.B: No som perepunyetes sobre aquest tema. El que ens faria feliços és que els nostres companys de la branca de Ciència i Tecnologia dels Aliments aconseguiren legalitzar una pizza (o qualsevol altre plat) que incloguera no pinya, sinó medusa, donant valor a un producte tan abundant en les nostres mars. Segons sabem, la medusa no es pot comercialitzar en fresc a la UE de manera legal a l’ésser un producte que no forma part de la cultura alimentària del continent. Però es pot aconseguir deshidratada o en salaó, importada des d’Àsia. La FAO proposa desenvolupar  aliments a base de meduses, així que deixem el testimoni a la nostra Escola.

  • A l’hivern, calcetins per a dormir? 

R.P: Sempre que els necessite, seran cridaners o no seran. És una regla que m’aplique de sempre.

  • Les vacances, mar o muntanya?

E.B: Evidentment cerquem sempre mar, tractant de perfeccionar el nostre invent favorit (riures). Encara que el lloc perfecte és on els nostres col·legues de la UA tenen situada la seua Estació Científica: el Montgó, a Dénia. En uns pocs quilòmetres tenim tots dos: mar i muntanya.

  • Finalment, el cafè sol o amb llet? 

E.B: Ací coincimos: on estiga un bon cremaet

R.P: Sí, amb un creamet ens posem d’acord.