Un cafè amb… María José García Esparza

Conversem amb María José García Esparza, professora de l’ETSEAMN i directora del Màster Universitari en Enologia (MUENO).

  • Bon dia, abans de tot ens agradaria conèixer-te millor pel que et demanem que et presentes als teus companys, qui és Mª José García Esparza?

Els meus primers passos en la UPV van ser com a alumna per a estudiar el “Màster d’Enologia” que en aqueix moment era un Títol Propi. Al mateix temps vaig tenir l’oportunitat de començar el doctorat en el Departament de “Tecnologia d’Aliments”, que vaig realitzar amb una beca FPI.

Soc doctora en Ciències Biològiques per la UPV, professora del Departament de Tecnologia d’Aliments i investigadora en el “Institut d’Enginyeria d’Aliments” per al desenvolupament. La meua activitat acadèmica, docent i investigadora s’ha desenvolupat a la Universitat Politècnica de València en l’àrea de la “Tecnologia Enològica”, principalment.

  • Com a directora del Màster Universitari d’Enologia, pots explicar-nos en què consisteix?

El Màster Universitari d’Enologia (MUENO) va dirigit a la formació de professionals de la producció i l’elaboració del vi, de tècnics i directius d’empreses del sector i a futurs investigadors i especialistes en tecnologia i innovació vitivinícola.

El màster s’estructura en tres grans blocs temàtics: la viticultura, l’enologia i l’economia vitivinícola

El màster s’estructura en tres grans blocs temàtics: la viticultura, l’enologia i l’economia vitivinícola.

En matèria de viticultura s’analitzen les tècniques sostenibles aplicades al cultiu de la vinya; en enologia s’apliquen les millors pràctiques tecnològiques, tradicionals i innovadores, d’elaboració i criança en la indústria vinícola, i en economia es determinen els factors clau del negoci vitivinícola.

La metodologia docent combina les dimensions teòrica i pràctica, amb un 50% de crèdits totals de pràctiques.

  • Quins aspectes destacaries del Màster en Enologia?

És un màster complet en el qual s’aborden les tècniques vitícoles aplicades al cultiu de la vinya i respectuoses amb el medi ambient, el control dels processos d’elaboració i criança en la indústria vinícola, i els conocimientos d’economia i màrqueting que facen possible la viabilitat econòmica de les empreses.

El Màster en Enologia compta amb el celler experimental de l’ETSIAMN en la qual els alumnes aprenen a elaborar el seu propi vi

Aquests són els tres pilars sobre els quals s’assentisca la solidesa del sector vitivinícola i que justifiquen la distribució dels ensenyaments que s’imparteixen en el Màster en Enologia.

El Màster en Enologia compta amb el celler experimental de l’ETSIAMN en la qual els alumnes aprenen a elaborar el seu propi vi, de la màxima qualitat possible, la qual cosa representa un gran repte per a ells.

És també obligatori fer unes pràctiques en un celler comercial (mínim de dos mesos, normalment setembre i octubre, equivalents a 6 crèdits) per a tenir una visió pràctica i real dels coneixements adquirits en les classes teòriques.

Aquest Màster té l’avantatge de poder cursar-se com un doble màster amb el Màster Universitari en Enginyeria Agronòmica

D’altra banda, aquest Màster té l’avantatge de poder cursar-se com un doble màster amb el Màster Universitari en Enginyeria Agronòmica. El doble títol permet adquirir les competències de tots dos màsters a través d’una trajectòria acadèmica integrada.

Tot això amb un cost temporal i econòmic inferior al que representa l’obtenció de tots dos màsters de manera individualitzada.

María José García és investigadora de l’Institut d’Enginyeria d’Aliments.
  • Quin impacte té sobre l’àmbit científic?

Els estudiants adquireixen una formació avançada que els permet la seua iniciació en tasques d’investigació, ja que coneixen les últimes novetats i tendències en el sector del vi, amb una visió interdisciplinària.

Podran desenvolupar activitats d’I+D+i en l’àmbit vitivinícola i en qualsevol de les activitats professionals d’aquest sector, havent adquirit coneixements avançats i actualitzats en aquestes matèries.

  • I sobre la inserció laboral de l’alumnat?

Espanya és el tercer país productor de vi del món i som líders mundials en superfície de vinya, som el país número u en exportació de vi en volum, i el tercer en exportacions quant a valor, en euros.

Tots els alumnes fan pràctiques curriculars remunerades en empreses del sector, la qual cosa els permet en moltes ocasions ser contractats pels cellers. La nostra relació amb els Cellers és molt bona i ens consta que els nostres egressats estan molt ben valorats Molts d’ells estan treballant en Cellers de diferents D.O de la Comunitat Valenciana i de la resta d’Espanya.

L’enologia és una activitat professional fascinant que ofereix una gran varietat d’oportunitats laborals

L’enologia és un activitat professional fascinant que proporciona una àmplia varietat d’oportunitats laborals. Els enòlegs poden treballar en cellers tant en elaboració de vi, com en camp controlant la vinya, en agències de màrqueting i en laboratoris d’anàlisis. També poden treballar com a consultors independents o fins i tot obrir el seu propi celler. L’enologia és molt versàtil que ofereix moltes oportunitats per a aquells interessats ​​en el vi.

  • És possible desenvolupar una carrera investigadora després de finalitzar aquests estudis?

El Màster universitari en Enologia permet l’accés per a cursar els programes de doctorat per a desenvolupar una activitat investigadora.

El Màster té dues orientacions, una orientació professional, que dona continuïtat als estudis de Grau relacionats amb l’àmbit alimentari, per a formar tècnics especialistes en les activitats productives característiques de la vitivinicultura. I una orientació acadèmica, que permet accedir als estudis de doctorat, per a formar-se en les capacitats de l’activitat investigadora en l’àmbit de la viticultura, l’enologia i l’economia del vi.

  • Endinsant-nos en un vessant més personal i distesa, quin lema o frase et serveix d’inspiració?

“La vida és un viatge i qui viatja viu dues vegades.” (Omar Khayyam)

  • Acabarà Elon Musk amb Twitter o succeirà el contrari?

Crec que la situació de Twitter es reconduirà, però deixarà de ser només una xarxa social i tindrà altres utilitats

  • Si desapareix Twitter, et passaràs a Mastodon?

La veritat és que no soc usuària de Twitter, ni en general de xarxes socials

  • La pizza, amb o sense pinya?

Sense pinya. M’agrada la pinya, però no en la pizza.

  • A l’hivern, calcetins per a dormir? 

No, els calcetins em molesten per a dormir, si tinc fred preferisc una manta o un edredó

  • Les vacances, mar o muntanya?

Les dues. M’agrada molt viatjar i estima la mar i la muntanya, ambdues tenen molt a oferir.

  • Finalment, el cafè sol o amb llet?

Cafè només i sense sucre.