Un cafè amb… Marta Malea Ochoa

Conversem amb Marta Malea Ochoa diplomada de l’ETSEAMN i recentment guardonada amb el premi a Millor TFM en la categoria “Millor Treball Professional” en la IX Edició dels premis del Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Llevant (COIAL).

  • Bon dia, abans de tot ens agradaria conèixer-te millor pel que et demanem que et presentes als teus companys, qui és Marta Malea?

Soc Enginyera Agrònoma i treball actualment com Responsable de Producció en una fàbrica de pinsos compostos (COAVRE). Tinc 28 anys i porte tres anys en el món laboral, encara que continue estudiant tots els anys diferents cursos que em permeten créixer i continuar formant-me com a professional.

  • Recentment has sigut guardonat amb el premi a Millor TFM en la categoria “Millor Treball Professional” del COIAL, què suposa per a tu aquest reconeixement?

Doncs abans de res, una alegria. Aquest treball té molta història darrere: fa uns anys em vaig anar de intercanvi acadèmic a Buenos Aires per a realitzar el meu TFM sobre alimentació animal en bestiar boví, comparant dues dietes basades en diferents pinsos compostos (o aliment balancejat, com l’anomenen ací). Va ser un treball que va començar sent interessantíssim amb el qual tenia molta il·lusió però a causa de la pandèmia, vaig haver de tornar a Espanya i deixar-m’ho tot a meitat.

Encara que això va suposar un gran disgust per a mi, vaig tenir la enorme sort de començar a treballar en COAVRE, on havia estat fent pràctiques d’empresa en el departament tècnic abans del meu viatge. Així que quan vaig començar a treballar e interessar-me per l’eficiència energètica, se’ns va ocórrer que podria ser un bon tema per a mi TFM.

«El futur de les fàbriques de pinsos passa per aconseguir una producció cada vegada més eficient i sostenible»

La veritat és que en l’empresa em van donar suport i em van facilitar tots els recursos que vaig necessitar per a poder desenvolupar-ho i he gaudit molt d’aquest projecte. Actualment continue treballant en això tots els dies i crec que el futur de les fàbriques de pinsos és ací, a aconseguir una producció cada vegada més eficient i sostenible.

  • En què consisteix el treball guardonat?

El treball és un estudi sobre eficiència energètica en la fabricació de pinsos. Es basa principalment en les dues etapes del procés productiu que més consum energètic comporten (molta i granulació) i l’objectiu és estudiar com podem actuar sobre els diferents paràmetres del procés productiu que els fabricants de pinsos establim per a cadascuna de les fases, identificant de quina manera podem fer-ho més eficient.

El treball estudia com podem actuar sobre els diferents paràmetres del procés productiu que els fabricants de pinsos establim per a cadascuna de les fases

A través d’analitzadors de xarxa i un SCADA energètic que ens permet monitorar cada fabricació, podem cercar minoritzar el seu cost productiu. Coneixent com es comporta cada fórmula en totes dues etapes del procés, triem des del percentatge òptim d’inclusió de cada matèria primera fins a les velocitats de molta, el rendiment de granulació o els quilos de vapor i temperatura de condicionament que volem utilitzar. Conèixer el cost energètic per tona de cada fabricació ens permet optimitzar-lo.

  • Qui/és han sigut els teus directors?

Els meus tutors han sigut Enrique Blas en la UPV i Juan Carlos Aucejo, Responsable de Qualitat i Medi ambient de COAVRE. Ha sigut una sort poder treballar amb ells. Enrique va ser la primera persona que em va parlar de la fabricació de pinsos en les classes del Màster d’Enginyeria Agrònoma i ha sigut un gran suport sempre. Juan Carlos m’ensenya tots els dies coses noves i m’ajuda a progressar, involucrant-se molt en el desenvolupament d’aquest TFM i en el meu creixement professional. A tots dos, moltes gràcies.  

  • Cap a on vols dirigir /estàs orientant el teu futur professional?

Vull formar-me i continuar creixent en aquest sector. Crec que el món de les fàbriques de pinsos és el gran desconegut per a molts i quan ho coneixes, t’adones del bonic que és i de la importància que té.

El meu major repte personal és no deixar mai de veure  les coses bones que ens passen tots els dies i gaudir de la vida amb la gent que vull

  • Quin és el teu major repte a nivell personal?

Ser feliç. Objectius a curt termini cada vegada tinc més, tant a nivell personal com a nivell professional (viatjar per tots els continents, aprendre nous idiomes, ser molt bona en el meu treball, conèixer noves cultures, córrer una mitjana marató, aprendre coses que em facen créixer, nous esports, llegir molts llibres, saber de cinema i de música…) però mi major repte personal és no deixar mai de veure  les coses bones que ens passen tots els dies i gaudir de la vida amb la gent que vull.

  • Endinsant-nos en un vessant més personal i distesa, quin lema o frase et serveix d’inspiració?

La sort és on conflueixen la preparació i l’oportunitat”. És una frase que em repeteix molt el meu germà Vicente i m’encanta.

  •  Eres usuària de xarxes socials?

Sí, m’agrada estar connectada amb tot el que passa (encara que tot en la seua justa mesura, un ratito al dia).

  • En cas afirmatiu, quina xarxa social et sembla més útil?

LinkedIn a nivell laboral, Instagram en el personal.

  • La pizza, amb o sense pinya?

Sense pinya

  • Les vacances, mar o muntanya?

Mar i muntanya, quants més viatges, millor!

  • Finalment, el cafè sol o amb llet? 

Café només entre setmana, amb llet el cap de setmana.