Un cafè amb… Silvia Martínez Llorens

Conversem amb Silvia Martínez Llorens, professora de l’ETSEAMN i investigadora del Institut Universitari de Ciència i Tecnologia Animal (ICTA), que ha obtingut recentment el premi a la «Excel·lència docent de la ETSEAMN», atorgat pel Consell Social de la UPV en la XXII Edició dels seus guardons.

  • Bon dia, abans de tot ens agradaria conèixer-te millor pel que et demanem que et presentes als teus companys, qui és Silvia Martínez Llorens?

Treball en la UPV des de fa 21 anys, sembla que va ser ahir quan vaig decidir deixar l’empresa d’enginyeria on treballava i vaig començar ací com a becària FPU de ministeri. Soc una persona feliç amb la meua vida, orgullosa de la meua família, dels meus amics i del meu treball. Em considere una persona tranquil·la (sempre que puc en un 80%, en l’altre 20%, us ho explique un altre dia…).

  • Quina activitat desenvolupes a l’escola?

Actualment soc directora del «Departament de Ciència Animal»i a l’escola col·labore en la docència d’assignatures com «Tecnologia de la Producció Animal» i «Efecte del Canvi Climàtic en els Ecosistemes Mediterranis», però en la part que es refereix als organismes aquàtics i l’aqüicultura. Principalment la meua docència s’enquadra entre del Màster interuniversitari de «Aqüicultura», en les assignatures de «Enginyeria de la instal·lacions» i «Disseny i gestió d’instal·lacions aqüícoles».

  • Recentment has sigut guardonat com a millor docent de l’ETSEAMN pel Consell Social de la UPV, què suposa per a tu aquest reconeixement?

Moltes vegades pense que no m’ho meresc….tinc al meu voltant molts companys amb elevada qualitat docent i que a més obstinen molt temps i posen molt afecte a la docència. Quan em compare amb ells i pense en el premi, sent un gran pes de responsabilitat.

«Les nostres línies d’investigació abasten la producció de pinsos sense farines i olis de peix, l’alimentació d’organismes aqüícoles en estadis primerencs i l’optimització de nous sistemes de producció més sostenibles i respectables amb el medi ambient«

  • A més de la teua activitat docent també participes en projectes d’I+D+i, quines són les teues línies d’investigació?

Pertany al grup de «Aqüicultura i Biodiversitat» de l’ICTA. Les nostres línies d’investigació abasten els principals reptes als quals s’enfronta l’aqüicultura: la producció de pinsos sense farines i olis de peix, l’alimentació d’organismes aqüícoles en estadis primerencs i l’optimització de nous sistemes de producció més sostenibles i respectables amb el medi ambient.

Treballem en l’optimització de la producció de peixos i crustacis per mitjà dels sistemes de producció i de l’alimentació. En concret, intentem cercar ingredients per a substituir la farina i/o l’oli de peix en la dieta i avaluar els efectes d’aquesta inclusió de nous ingredients en la fisiologia i la salut digestiva dels organismes aqüícoles, així com en la resta de paràmetres productius, econòmics i ambientals.

Una altra línia d’investigació que estem desenvolupant és la producció amb espècies de baix nivell tròfic, que necessiten menys proteïna i menys farines de peix, també amb sistemes alternatius de producció, com el Biofloc, que es considera un sistema de producció amb una mínima producció de residus i amb baixes necessitats energètiques.

En el projecte que dirigisc actualment: “Efecte de les Poblacions Bacterianes i microalgues en el Creixement i Salut de les Espècies Produïdes en Bft, i Evaluacion del Potencial Reciclatge dels Residus de Biofloc (TED2021-129272B-C21)», finançat per l’Agència Estatal D’Investigacion, tractem de combinar totes dues espècies de baix nivell tròfic produïdes en sistemes de biofloc amb l’objectiu de produir espècies i zero residus.

«L’aqüicultura és un sector clarament en expansió. De fet, segons la FAO, la producció aqüícola, actualment ja supera a la producció pesquera»

  • Sota la teua experiència professional, feia on es dirigeix el sector de l’aqüicultura?

És un sector clarament en expansió, que seguirà a un ritme alt de creixement en els pròxims 25 anys. De fet, segons la FAO, la producció aqüícola, actualment ja supera a la producció pesquera.

No obstant això, per a mantenir aquest alt creixement, ens estem enfrontant a diversos reptes tecnològics, en els quals, la investigació en noves espècies, nous sistemes de producció, i nous aliments adquirirà un paper molt important en el desenvolupament de l’aqüicultura. En aquest repte hauran d’implicar-se una gran quantitat de professionals i investigadors que puguen continuar i desenvolupar aquestes línies d’investigació.

  • Com es pot millorar la seua sostenibilitat?

Entre els reptes de l’aqüicultura es troba la producció de pinsos i la cerca d’ingredients per a poder cobrir la demanda actual, i futura, i evitar la dependència de la farina i l’oli de peix que provenen de pesca extractiva. No sols hem de seleccionar els ingredients que tinguen un preu raonable i alhora una alta disponibilitat en el mercat, sinó també, que siguen sostenibles des del punt de vista ambiental.

No existeix l’ingredient “ideal” que substituïsca a aquests ingredients, sinó una mescla d’ingredients que puguen cobrir les necessitats de cada organisme que es produeix, entre els quals es pot incloure els fermentats de matèries primeres, hidrolitzats, microalgues i altres fonts de proteïna unicel·lulars i insectes.

Una altra opció, és treballar amb espècies de baix nivell tròfic, i/o en produccions multitròfiques, combinant la producció de peixos, crustacis i algues, o fins i tot plantes en acuaponía, combinant sistemes de biofloc o sistemes de recirculació, on la petjada de carboni és considerablement menor. Aquestes produccions, s’ha de tenir un domini no sols de la fisiologia de les espècies produïdes, sinó també de l’enginyeria de les instal·lacions dels sistemes de producció, i de les interaccions d’aquests amb els paràmetres de l’aigua.

«No tinc una frase d’inspiració, ni tampoc un lema. El que sí que tinc exemples de persones que admire pel seu coneixement, pel seu bon fer, pel seu caràcter i que m’haguera agradat arribar a ser amb ells…«

  • Endinsant-nos en un vessant més personal i distesa, quin lema o frase et serveix d’inspiració?

Ho sent molt però no tinc una frase d’inspiració, ni tampoc un lema que m’haja servit en la meua vida. El que sí tinc exemples de persones que admire, pel seu coneixement, pel seu bon fer, pel seu caràcter i que m’haguera agradat arribar a ser amb ells….

  • Eres usuària de xarxes socials?

No, si puc evitar-ho.

  • La pizza, amb o sense pinya?

La pizza i la pinya són incompatibles…hauria de ser il·legal ;-), igual que la paella mixta.

  • A l’estiu, aire condicionat o ventilador? 

Ventilador, barat, sostenible i sa.

  • Les vacances, mar o muntanya?

Les dues em van bé en vacances. Però si cal triar, trie mar i busseig (no platja, ni tombar-me al sol)…em ve de de formació professional.

  • Finalment, el cafè sol o amb llet? 

Com siga, però sense sucre ni edulcorant, perquè li camufla el sabor i si pot ser amb amics o família.