- -
UPV
 

PRESENTACIÓN

FACULTAD

SECRETARIA - MATRICULA 2017/18

ESTUDIOS

TRABAJO FIN DE GRADO

NORMATIVAS

JORNADAS DE ACOGIDA

OFICINA INTERNACIONAL

PRÁCTICAS EN EMPRESA

DELEGACIÓN DE ALUMNOS

BECAS

GRUPOS DE INVESTIGACIÓN

Documentos sobre InvestigaciónCULTURA

Agenda

Exposiciones Sala Josep Renau

Conferencias y Actividades

Mediateca - Archivos Conferencias

Medallas de San Carlos

Exposiciones Espai En Vitrina

Concursos y convocatorias externasVentajas y privilegios para alumnos de la FBBAA

MANTENIMIENTO

 
08/03/13
Noticia
Inauguración: exposición "Memòria i vigència d'un compromís. Universitaris contra la dictadura"

Inauguración: miércoles 13 de marzo a las 20h, Centre Cultural La Nau, Universitat de València, C/ Universitat 2, 46003 València //// Exposición: del 13 de marzo al 1 de septiembre de 2013 //// www.uv.es/cultura/v/docs/expuniversitariosdictadura13.htm


El dia 23 d'abril de 2011 es van complir 40 anys de la detenció d'un grup d'estudiants de la Universitat de València per membres de la Brigada Político-Social, la policia política del general Franco. Després de 19 dies en què van ser sotmesos a tortures i brutals interrogatoris a la Prefectura Superior de policia de València, van passar a la presó. Més tard, el Tribunal d'Ordre Públic els va acusar d'associació il·lícita i propaganda il·legal amb el propòsit d'aconseguir "la movilización de los españoles (...) contra los atropellos y violaciones de los derechos humanos, para acabar con la dictadura e instaurar la libertad" (Sumari 593/71 del TOP). Per aquests "delictes" se sol·licitava 119 anys de presó. Dos anys abans, un grup d'estudiantes valencianes vivien una experiència semblant. Detingudes durant l'estat d'excepció de gener de 1969, van ser empresonades en negar-se a pagar la multa imposada perquè no volien contribuir amb això a sostenir la dictadura. 

No van ser els primers ni els últims estudiants de la Universitat de València víctimes de la repressió franquista. La seua experiència, però, ens permet estudiar la mobilització de la Universitat contra la dictadura, en uns anys de canvi cultural i social, i mostrar aquesta mobilització i aquests canvis a través de subjectes i experiències en les quals es podria reconèixer una extensa generació: totes les persones que van viure activament el final de llarga nit del franquisme. 

L'exposició Universitaris contra la dictadura reivindica la importància cardinal del moviment estudiantil en la lluita contra la dictadura, en la construcció de la democràcia espanyola. És un exercici de memòria i un homenatge reparador, però sobretot és una reflexió carregada d'actualitat, per tal com defensa la vigència dels valors amb què aquesta generació va pensar un món més just.

Però, per a què contar?, a qui?...

Contar per contribuir a mostrar la democràcia com un bé conquistat al carrer, com el fruit d'un esforç coral. Per reconèixer en els valors, les ètiques i las conviccions que van moure una part de la ciutadania a lluitar contra la dictadura i per la democràcia el patrimoni ètic de la societat en conjunt, el sediment de l'estat de dret. Per entendre el present i com a instrument de futur.

Contar, sobretot, a les generacions nascudes en democràcia, sense la imposició d'un relat únic, mitjançant la creació d'un espai que permeta comprendre el conflicte, valorar-lo i treballar-hi.

.................................
+ info:

www.uv.es/cultura/v/docs/expuniversitariosdictadura13.htm


EMAS upv