Informació d’accés al programa

Doctorat en Telecomunicació

Objectius, perfil d’ingrés i perfil de diplome

Objectius

L’objectiu principal del Programa de Doctorat Telecomunicació de la Universitat Politècnica de València és formar doctors en el camp de les Telecomunicacions. Se cerca la formació d’investigadors i professionals d’alta qualificació en els àmbits de les àrees de coneixement relatives a la Teoria del Senyal i Comunicacions i l’Enginyeria Telemàtica. Específicament, aquests àmbits són:

  • Disseny d’elements i subsistemes que formen part d’un sistema de comunicacions.
  • Tècniques de generació, propagació i detecció de senyals en mitjans tant oberts com guiats.
  • Tractament de senyals analògics i digitals (imatges, veu, àudio, infrarojos, ultrasons, sónar, etc.).
  • Disseny, implementació i avaluació de prestacions de xarxes de comunicacions, tant fixes com mòbils.
  • Coneixement i disseny de sistemes de temps real distribuïts, i en particular de les arquitectures i protocols necessaris per a les comunicacions multimèdia i els seus mecanismes de distribució i seguretat utilitzats.

Perfil d’ingrés

El perfil habitual d’ingrés és un titulat de Grau en telecomunicacions, informàtica, física o matemàtiques, que estiga en possessió d’un Màster Universitari en l’àmbit de l’Enginyeria de telecomunicació. No obstant això, la Comissió Acadèmica valora altres perfils l’admissió dels quals estaria supeditada a la realització d’un nombre variable de complements formatius.

Perfil de diplome

Doctor Enginyer de Telecomunicació, especialitzat en algun dels àmbits indicats en els objectius.

Requisits i criteris específics d’admissió al programa

El programa de doctorat és organitzat, dissenyat, coordinat i supervisat per la Comissió Acadèmica (CA) responsable de la seua definició, actualització i qualitat, així com també de les activitats de formació i investigació. Aquesta comissió la componen entre 5 i 6 membres a més del coordinador del programa, tots ells professors doctores del Departament de Comunicacions de la UPV.

Tots els membres de la comissió compten almenys amb un sexenni d’investigació reconegut, havent-hi a més dirigit tesi en els últims cinc anys.

Serà la CA qui vetlarà pel compliment dels criteris d’admissió al programa i serà responsable de la seua valoració tenint en compte els següents aspectes:

  1. Titulació acadèmica: podran accedir al programa aquells titulats espanyols o estrangers amb formació en els següents graus: qualsevol grau de l’àmbit de l’enginyeria de Telecomunicació, enginyeria Informàtica, enginyeria Electrònica, Física.
  2. Formació de postgrau: s’haurà d’acreditar haver superat almenys 60 crèdits de formació de postgrau (màster) en l’àmbit de l’enginyeria de Telecomunicació.
  3. Expedient acadèmic: s’haurà d’aportar l’expedient acadèmic tant de grau com de postgrau per a ser valorat per la CA.
  4. Complements de formació: l’admissió de l’alumne pot incloure l’exigència de complements de formació quan la CA ho considere necessari, en funció de la formació prèvia de l’estudiant.

La CA del programa serà la responsable d’avaluar l’admissió dels alumnes aplicant un índex de valoració (IV) en una escala de 0 a 100 punts. Podrà accedir el programa de doctorat qui supere un IV de 70 punts. L’IV serà calculat segons s’indica en els següents suposats:

a) En el cas d’haver cursat prèviament almenys 60 crèdits de nivell de màster universitari s’aplicarà la següent equació:

IV = 20 * E + 30 * T + 50 * M

Sent E el factor de ponderació de l’expedient acadèmic del total dels estudis (de grau i postgrau) considerant la nota mitjana global en escala normalitzada de 0 a 1, T el factor de ponderació del títol de grau i M el factor de ponderació de la formació de postgrau. Els valors que prenen els factors T i M són:

  • Formació en grau:
    • Graus de l’àmbit de l’enginyeria de Telecomunicació: T = 1
    • Graus en enginyeria Informàtica, en enginyeria Electrònica, i en Física: T = 0,75
  • Formació en màster:
    • Màster Universitari en Tecnologies, Sistemes i Xarxes de Comunicacions: M = 1
    • Altres màsters amb continguts amb una afinitat del 75% a les línies d’investigació del doctorat (valoració prèvia de la CA): M = 0,75.
    • Altres màsters amb continguts amb una afinitat del 50% a les línies d’investigació del doctorat (valoració prèvia de la CA): M = 0,5.

Únicament aquells alumnes que complisquen amb una valoració de M =1 estarien exempts de cursar complements de formació, podent accedir directament al programa de doctorat. En cas contrari, en funció de la formació de Grau i Postgrau aportada, la CA determinarà els complements de formació que hauria de cursar l’alumne per a ser efectiva la seua admissió al programa de doctorat.

Aquests complements de formació seran adquirits a través de l’oferta formativa del Màster Universitari en Tecnologies, Sistemes i Xarxes de Comunicacions amb continguts que permeten complementar la formació requerida per a assegurar l’èxit de la formació doctoral. Aquesta formació serà recomanada tenint en compte les febleses formatives de l’alumne i la línia d’investigació en la qual mostra interès a participar.

L’etapa de formació serà: fins a un màxim de15 ECTS per als alumnes que accedisquen amb un Màster valorat amb un factor de ponderació M=0,5; i fins a un màxim de 9 ECTS per als alumnes que accedisquen amb un Màster valorat amb un factor de ponderació M=0,75.

La formació complementària es realitzaran amb assignatures del Màster Universitari en Tecnologies, Sistemes i Xarxes de Comunicacions que és impartit per doctors del Departament de Comunicacions vinculats al Programa de Doctorat en Telecomunicació. Totes les assignatures d’aquest Màster estan relacionades amb les temàtiques de les línies d’investigació del Programa de Doctorat, i són per tant coherents amb l’àmbit científic del programa.

b) En el cas de no haver cursat prèviament crèdits de nivell de Màster i estar en possessió d’un títol oficial espanyol de Grau d’almenys 300 crèdits ECTS s’aplicarà la següent equació:

IV = 20 E + 80 * T

Sent E el factor de ponderació de l’expedient acadèmic dels estudis de grau considerant la nota mitjana global en escala normalitzada de 0 a 1 i T el factor de ponderació del títol de grau i el valor del qual ve dau segons el llistat per al supòsit anterior.

Els qui siguen valorats sota aquest supòsit hauran de cursar complements de formació amb caràcter obligatori. Igual que per al supòsit anterior, aquests complements de formació seran adquirits a través de l’oferta formativa del Màster Universitari en Tecnologies, Sistemes i Xarxes de Comunicacions. En funció de la formació prèvia hauran de cursar fins a un màxim de 15 ECTS entre les assignatures del màster indicat, així mateix hauran de realitzar un treball de recerca equivalent al Treball de Fi de Màster.

La formació complementària es realitzarà amb assignatures del Màster Universitari en Tecnologies, Sistemes i Xarxes de Comunicacions que és impartit per doctors del Departament de Comunicacions vinculats al Programa de Doctorat en Telecomunicació. Totes les assignatures d’aquest Màster estan relacionades amb les temàtiques de les línies d’investigació del Programa de Doctorat, i són per tant coherents amb l’àmbit científic del programa. El treball de recerca haurà de ser dirigit per un doctor pertanyent al Programa de Doctorat en Telecomunicació.

Complements de formació

Conforme es descriu en l’apartat de criteris d’admissió, la Comissió Acadèmica del programa, estudiat el currículum del doctorand i la seua formació, definirà la relació de complements de formació que haja de cursar. Aquests complements de formació seran adquirits utilitzant l’oferta acadèmica de postgrau de la universitat, en particular el Màster Universitari en Tecnologies, Sistemes i Xarxes de Comunicacions, considerant la formació específica requerida pel doctorand per a l’adequat desenvolupament de la seua labor investigadora. Únicament els qui es troben sota el supòsit (a) descrit en els criteris d’admissió i que complisquen amb una valoració de M = 1 estarien exempts de cursar complements de formació, podent accedir directament al programa de doctorat.

Els alumnes que accedisquen havent cursat un Màster d’almenys 60 crèdits ECTS tindran una etapa de formació que serà: fins a un màxim de15 ECTS per als alumnes que accedisquen amb un Màster valorat amb un factor de ponderació M=0,5; i fins a un màxim de 9 ECTS per als alumnes que accedisquen amb un Màster valorat amb un factor de ponderació M=0,75.

Els alumnes que accedisquen sense haver cursat un Màster però amb un Grau d’almenys 300 crèdits ECTS, en funció de la formació prèvia hauran de cursar fins a un màxim de 15 ECTS entre les assignatures del Màster indicat, així mateix hauran de realitzar un treball de recerca equivalent al Treball de Fi de Màster.

La formació complementària es realitzarà amb assignatures del Màster Universitari en Tecnologies, Sistemes i Xarxes de Comunicacions que és impartit per doctors del Departament de Comunicacions vinculats al Programa de Doctorat en Telecomunicació. Totes les assignatures d’aquest Màster estan relacionades amb les temàtiques de les línies d’investigació que apareixen reflectides en l’apartat 6 d’aquest document, i són per tant coherents amb l’àmbit científic del programa. El treball de recerca haurà de ser dirigit per un doctor pertanyent al Programa de doctorat en Telecomunicació.

Competències bàsiques i generals

Bàsica

  • Comprensió sistemàtica d’un camp d’estudi i domini de les habilitats i mètodes d’investigació relacionats amb aquest camp.
  • Capacitat de concebre, dissenyar o crear, posar en pràctica i adoptar un procés substancial d’investigació o creació.
  • Capacitat per a contribuir a l’ampliació de les fronteres del coneixement a través d’una investigació original.
  • Capacitat de realitzar una anàlisi crítica i d’avaluació i síntesi d’idees noves i complexes.
  • Capacitat de comunicació amb la comunitat acadèmica i científica i amb la societat en general sobre els seus àmbits de coneixement en les maneres i idiomes d’ús habitual en la seua comunitat científica internacional.
  • Capacitat de fomentar, en contextos acadèmics i professionals, l’avanç científic, tecnològic, social, artístic o cultural dins d’una societat basada en el coneixement.

Capacitats i destreses personals

  • Desembolicar-se en contextos en els quals hi ha poca informació específica.
  • Trobar les preguntes claus que cal respondre per a resoldre un problema complex.
  • Dissenyar, crear, desenvolupar i emprendre projectes nous i innovadors en el seu àmbit de coneixement.
  • Treballar tant en equip com de manera autònoma en un context internacional o multidisciplinari.
  • Integrar coneixements, enfrontar-se a la complexitat i formular judicis amb informació limitada.
  • La crítica i defensa intel·lectual de solucions.

Altres competències

  • Capacitat per a desenvolupar l’activitat investigadora amb responsabilitat social i integritat científica.