Informació d’accés al programa

Doctorat en Tècniques Experimentals en Química

Requisits i criteris específics d’admissió al programa

L’òrgan encarregat de l’admissió d’estudiants serà la Comissió de Coordinació del Doctorat (CCD), en la qual participen representants de la Universitat de València i de la Universitat Politècnica de València.

Per a l’admissió en el Programa de Doctorat “Tècniques Experimentals en Química” es recomana la realització prèvia dels estudis de Grau (o Llicenciatura) en Química, o en altres títols com a Farmàcia, Ciència i Tecnologia d’Aliments, Nutrició Humana i Dietètica, Bioquímica, Ciències Ambientals, Enginyeria Química, Enginyeria Agroalimentària, Tecnologia Química, Biotecnologia o títols corresponents a altres ciències experimentals i tecnologies afins, segons criteri de la CCD.

A més, els estudiants han de complir els Requisits d’Accés als estudis de Doctorat, havent completat el seu període de formació mitjançant qualsevol de les vies contemplades en la legislació vigent.

Per als estudiants que encara no posseïsquen els Requisits d’Accés, es recomana com a període de formació la realització dels següents màsters:

1. UNIVERSITAT DE VALÈNCIA

Màster en Tècniques Experimentals en Química per la Universitat de València (60 ECTS)

L’objectiu bàsic del Màster en Tècniques Experimentals en Química (TEQ) és: proporcionar als estudiants una formació integral en el coneixement i utilització de les tècniques experimentals en Química, necessàries per a l’anàlisi i la caracterització de substàncies, la qual cosa li permetrà: l’exercici de la seua labor professional en un àmbit general i amb les competències que li proporcionen els estudis del Màster TEQ, i la formació necessària per a iniciar una labor investigadora. Les assignatures que componen el Màster aporten als titulats competències relatives a coneixements, aptituds i habilitats que li permetran realitzar la seua labor professional i/o iniciar la seua labor investigadora, com ara: la selecció i ús de la instrumentació d’un laboratori químic, el tractament de les dades, la gestió dels recursos, el desenvolupament de projectes, la resolució de problemes pràctics, l’elaboració d’informes i/o memòries de treballs, la realització d’exposicions públiques. El Màster posseeix principalment una orientació professional, que li aporten els seus propis continguts experimentals que permeten una aplicació immediata al món empresarial, potenciada per un mòdul de Pràctiques en Empresa, que facilita a l’estudiant l’aplicació pràctica de les competències que va adquirint durant la realització del Màster, dins d’un entorn empresarial. Alhora, el Màster proporciona una iniciació a la investigació, tant per a la seua posterior aplicació en l’àmbit universitari com en empreses privades o organismes oficials en els quals es desenvolupe labor investigadora. Aquesta iniciació es realitza mitjançant el mòdul Treball Fi de Màster que es duu a terme en alguna de les línies d’investigació oferida pels grups d’investigació que participen en el Màster i el prestigi del qual és reconegut a nivell nacional i internacional. Aquest màster oficial es ve impartint des del curs acadèmic 2009-2010 i en ell participen el Departament de Química Analítica i el Departament de Química Inorgànica de la Universitat de València.

2. UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE VALÈNCIA

Màster en Sensors per a Aplicacions Industrials per la Universitat Politècnica de València (75 ECTS)

Titulació orientada a la formació de professionals altament qualificats capaços d’abordar el desenvolupament i implementació de solucions integrades a problemes industrials, sanitaris, alimentàries, etc., mitjançant l’ús de sistemes sensors físics, químics i biològics.

El màster va dirigit a titulats en enginyeries (industrial, teleco, electrònica, etc.) i llicenciatures (química, física, biologia i biotecnologia, principalment). El programa està organitzat entorn de dos grans blocs. Un comprèn coneixements físics i enginyar-los amb assignatures d’electrònica, matemàtiques, materials, etc., i un altre bloc tracta aspectes de química, bioquímica, caracterització, etc.

El màster ofereix una àmplia formació en l’estudi de sensors i biosensores. També s’aprofundeix en el coneixement de sistemes electrònics de captació i tractament de senyals físics i químiques. D’aquesta manera l’estudiant, al final del màster, ha d’estar capacitat per a dissenyar i avaluar el comportament de sensors físics i químics tenint un coneixement avançat de la seua construcció i aplicació. Finalment, el programa es completa amb assignatures d’especialització on s’aborden els avanços en sensors en diferents àmbits amb l’ambiental, clínic, agroalimentari i industrial, principalment.

Complements de formació

D’acord amb el descrit en els Criteris d’admissió, la Comissió Acadèmica del programa, estudiat el currículum del doctorand i la seua formació, definirà la relació de complements de formació que haja de cursar. Aquests complements seran adquirits a través de l’oferta acadèmica de postgrau de les universitats, en particular dels màsters associats al programa i altres màsters que puguen presentar afinitat, considerant la formació específica requerida pel doctorand per a l’adequat desenvolupament de la seua labor investigadora.

Per a aquells estudiants que no compten amb la formació afí al programa, la CCD establirà, a suggeriment del Director i/o del Tutor de la tesi aquella formació complementària que es crega necessària per a desenvolupar l’activitat en el Programa.

Així, a proposta del director/tutor de la tesi i amb l’aprovació de la comissió acadèmica es proposarà a l’alumne un reforç en la seua formació segons el seu historial i que pot concretar-se en el que segueix:

  • Aquells alumnes que presenten 60 crèdits d’un Màster afí al programa no requeriran formació complementària.
  • Aquells alumnes que hagen cursat un Màster afí però que no aconseguisquen els 60 crèdits, hauran de completar el mínim de 60.
  • Aquells alumnes que hagen cursat un Màster no afí, que presente almenys un 50% de matèries afins al Programa, tindran un complement de formació de fins a 30 crèdits.
  • Aquells alumnes que hagen cursat un Màster no afí, amb menys d’un 50% de matèries afins al Programa, tindran un complement de formació de 60 crèdits.

Competències bàsiques i generals

Bàsiques

  • Comprensió sistemàtica d’un camp d’estudi i domini de les habilitats i mètodes d’investigació relacionats amb aquest camp.
  • Capacitat de concebre, dissenyar o crear, posar en pràctica i adoptar un procés substancial d’investigació o creació.
  • Capacitat per a contribuir a l’ampliació de les fronteres del coneixement a través d’una investigació original.
  • Capacitat de realitzar una anàlisi crítica i d’avaluació i síntesi d’idees noves i complexes.
  • Capacitat de comunicació amb la comunitat acadèmica i científica i amb la societat en general sobre els seus àmbits de coneixement en les maneres i idiomes d’ús habitual en la seua comunitat científica internacional.
  • Capacitat de fomentar, en contextos acadèmics i professionals, l’avanç científic, tecnològic, social, artístic o cultural dins d’una societat basada en el coneixement.

Capacitats i destreses personals

  • Desembolicar-se en contextos en els quals hi ha poca informació específica.
  • Trobar les preguntes claus que cal respondre per a resoldre un problema complex.
  • Dissenyar, crear, desenvolupar i emprendre projectes nous i innovadors en el seu àmbit de coneixement.
  • Treballar tant en equip com de manera autònoma en un context internacional o multidisciplinari.
  • Integrar coneixements, enfrontar-se a la complexitat i formular judicis amb informació limitada.
  • La crítica i defensa intel·lectual de solucions.