Informació d’accés al programa

Doctorat en Enginyeria Geomàtica

Requisits i criteris específics d’admissió al programa

Amb caràcter general, per a l’accés s’hauran de complir els requisits arreplegats en l’art. 6. º del RD99/2011:

Article 6. Requisits d’accés al doctorat.

  1. Amb caràcter general, per a l’accés a un programa oficial de doctorat serà necessari estar en possessió dels títols oficials espanyols de Grau, o equivalent, i de Màster Universitari.
  2. Així mateix podran accedir els qui es troben en algun dels següents suposats:
    1. Estar en possessió d’un títol universitari oficial espanyol, o d’un altre país integrant de l’Espai Europeu d’Educació Superior, que habilite per a l’accés a Màster d’acord amb el que s’estableix en l’article 16 del Reial decret 1393/2007, de 29 d’octubre i haver superat un mínim de 300 crèdits ECTS en el conjunt d’estudis universitaris oficials, dels quals, almenys 60, hauran de ser de nivell de Màster.
    2. Estar en possessió d’un títol oficial espanyol de Graduat o Graduada, la duració de la qual, conforme a normes de dret comunitari, siga d’almenys 300 crèdits ECTS. Aquests titulats hauran de cursar amb caràcter obligatori els complements de formació a què es refereix l’article 7.2 d’aquesta norma, llevat que el pla d’estudis del corresponent títol de grau incloga crèdits de formació en investigació, equivalents en valor formatiu als crèdits en investigació procedents d’estudis de Màster.
    3. Els titulats universitaris que, prèvia obtenció de plaça en formació en la corresponent prova d’accés a places de formació sanitària especialitzada, hagen superat amb avaluació positiva almenys dos anys de formació d’un programa per a l’obtenció del títol oficial d’alguna de les especialitats en Ciències de la Salut.
    4. Estar en possessió d’un títol obtingut conforme a sistemes educatius estrangers, sense necessitat de la seua homologació, prèvia comprovació per la universitat que aquest acredita un nivell de formació equivalent a la del títol oficial espanyol de Màster Universitari i que faculta al país expedidor del títol per a l’accés a estudis de doctorat. Aquesta admissió no implicarà, en cap cas, l’homologació del títol previ del qual estiga en possessió l’interessat ni el seu reconeixement a altres efectes que el de l’accés a ensenyaments de Doctorat.
    5. Estar en possessió d’un altre títol espanyol de Doctor obtingut conforme a anteriors ordenacions universitàries.

En el cas d’estudiants amb necessitats educatives especials derivades de la discapacitat, hauran d’indicar-lo en la seua sol·licitud perquè la Universitat puga establir els serveis de suport i assessorament adequats, i avaluar la necessitat de possibles adaptacions curriculars, itineraris o estudis alternatius.

Finalment, per a tots els alumnes del programa de doctorat i, segons els acords per acord del Consell de Govern de 12 de Desembre de 2013, es considera que tots els llicenciats, enginyers o arquitectes han completat 300 crèdits ECTS dels quals, almenys 60, corresponen al nivell de màster.

Criteris d’Admissió

Segons l’RD 99/2011 de 28 de gener, per a accedir a un programa oficial de doctorat serà necessari estar en possessió dels títols oficials de Grau, o equivalent, i de Màster Universitari (o, almenys, haver superat 60 ECTS de nivell Màster Universitari).

El programa de doctorat és organitzat, dissenyat, coordinat i supervisat per la Comissió Acadèmica (CA) responsable de la seua definició, actualització i qualitat, així com també de les activitats de formació i investigació. Aquesta comissió la componen 4 professors de la UPV i 4 professors de la UPM. En l’annex 2 del conveni de col·laboració es defineix la composició de la comissió i les funcions del coordinador. Tots els membres de la comissió compten almenys amb un sexenni d’investigació i han dirigit, almenys una tesi doctoral.

Serà la CA la responsable d’avaluar als alumnes per a la seua admissió tenint en compte que, quant a l’admissió:

La UPV, en l’article 5 de la seua normativa d’estudis de doctorat estableix:

  1. Les comissions acadèmiques dels respectius programes, podran fixar requisits i criteris addicionals, que hauran d’explicitar-se en la memòria de verificació, per a la selecció i admissió dels estudiants a un programa concret de doctorat.
  2. Entre aquests criteris podrà incloure’s l’exigència de complements de formació específics, que, a l’efecte de preus públics i de concessió de beques i ajudes a l’estudi, tindran la consideració de formació de nivell de doctorat. La proposta de complements de formació del doctorand es realitzarà de l’oferta de cursos de postgrau de la universitat.
  3. Els requisits i criteris d’admissió a què es refereix l’apartat un, així com el disseny dels complements de formació a què es refereix l’apartat dos, es faran constar en la memòria de verificació del programa de doctorat.

Així es proposa el següent Índex de Valoració (IV) en una escala de 0 a 100 punts per a l’avaluació dels alumnes. Podrà accedir al programa de doctorat qui supere un IV de 60 punts:

IV = 20 * E + 30 * T + 50 * M

Sent E el factor de ponderació de l’expedient acadèmic del total dels estudis (de grau i postgrau) considerant la nota mitjana global en escala normalitzada de 0 a 1, T el factor de ponderació del títol de grau i M el factor de ponderació de la formació de postgrau. Els valors que prenen els factors T i M són:

  • Formació en grau:
    • Grau d’enginyeria geomàtica i Topografia: T = 1.
    • Graus en enginyeria civil, informàtica, telecomunicacions, arquitectura, ciències ambientals, enginyeria agroalimentària, enginyeria forestal, aeronàutica, física, geografia o matemàtiques: T = 0,75.
  • Formació en màster:
    • Tindran M=1 els màsters que cobrisquen un 90-100% de les competències
    • Tindran M=0.75 aquells màsters cobrisquen, almenys, el 75% de les competències
    • Tindran M=0.50 aquells màsters que cobrisquen, almenys, el 50% de les competències

Competències

El programa de doctorat està dirigit a egressats que complisquen amb les condicions d’accés establides en l’article 6è del RD99/2011 i que hagen adquirit les següents competències:

  • C1. Conèixer de manera detallada i saber utilitzar i aplicar els fonaments físics i matemàtics de les diferents disciplines geomàtiques (Geodèsia, Geofísica, Fotogrametria, Teledetecció, Cartografia, Topografia i Sistemes d’Informació Geogràfica).
  • C2. Coneixement de l’instrumental, plataformes espacials i sensors geomáticos per a l’adquisició de dades georreferenciados (LiDAR, Sistemes Globals de posicionament per satèl·lit, instrumental topogràfic, instrumental geofísics, instrumental fotogramètrics, sensors i plataformes per a l’obtenció imatges, sistemes inercials de navegació, làser escàner, etc.), capacitat d’utilització dels mateixos identificant els idonis per a cada tipus d’estudi o aplicació. Comprendre el seu funcionament intern, dominar el seu calibraje i el processament i tractament de les dades que proporcionen.
  • C3. Manejar adequadament les diverses eines matemàtiques per a llegir, visualitzar i obtenir informació geomàtica útil a partir de les observacions de l’instrumental, plataformes espacials i sensors geomáticos, apreciant les seues limitacions.
  • C4. Conèixer les característiques bàsiques dels formats de magatzematge, estructuració i representació de la informació geomàtica, aplicar les correccions necessàries, així com comprendre les tècniques de validació i d’avaluació de la qualitat de la informació geomàtica.
  • C5. Conèixer la normativa d’especificació de metadades, els seus estàndards i qualitat de la informació espacial i ser capaç de dissenyar aplicacions cartogràfiques d’acord amb elles.
  • C6. Tenir capacitat per a la configuració i posada en producció de servidors d’informació geomàtica i el disseny i desenvolupament de geoportales.
  • C7. Aplicació adequada de les especificacions i normatives que permeten la interoperatibilidad de dades i serveis a l’entorn de la informació geomàtica.
  • C8. Capacitat per al desenvolupament d’anàlisis espacials i aplicacions basades en el maneig de bases de dades, imatges i altres dades amb referència espacial.
  • C9. Conèixer els aspectes bàsics de l’estructura i planificació territorial, l’ús de dades geogràfiques i saber analitzar i modelizar els riscos ambientals associats a diversos escenaris.
  • C10. Tenir capacitat per al desenvolupament d’aplicacions geomàtiques utilitzant programari lliure o comercial.
  • C11. Conèixer les tècniques de representació, visualització i modelització 2D, 3D i 4D de la informació espacial.
  • C12. Conèixer i utilitzar les fonts d’informació bibliogràfica i les bases de dades geomáticos actualitzades per a extraure informació.

Perfil d’ingrés recomanat

Les competències anteriors poden adquirir-se cursant el títol de grau en Enginyeria Geomàtica i Topografia i algun dels següents màsters (o altres amb competències similars):

  • Màster universitari en geomàtica i geoinformación de la UPV
  • Màster universitari en enginyeria geodèsica i cartogràfica de la UPM
  • Màster Universitari en Geotecnologías Cartogràfiques en Enginyeria i Arquitectura (Universitat de Salamanca)
  • Màster Universitari en Valoració, Cadastre i Sistemes d’Informació Geogràfica en el Medi rural i Natural (Universitat Miguel Hernández d’Elx)
  • Màster Universitari en Geomàtica, Teledetecció i Models Espacials Aplicats a la Gestió Forestal (Universitat de Còrdova)
  • Màster en Sistemes d’Informació Geogràfica (Universitat Pontifícia de Salamanca)
  • Màster en Teledetecció i Sistemes d’Informació Geogràfica (Universitat d’Oviedo)
  • Màster en Geomàtica i Navegació (Universitat Politècnica de Catalunya)
  • Màster Universitari en Especialització en Geotecnologías Topogràfiques en l’Enginyeria (Universitat d’Extremadura)
  • Màster Universitari en Gestió Sostenible de la Terra i del Territori (Universitat de Santiago de Compostel·la)
  • Màster Universitari en Tecnologies de la Informació Geogràfica (Universitat d’Alcalá)
  • Màster Universitari en Teledetecció (Universitat de València)

Complements de formació

Únicament aquells alumnes que complisquen amb una valoració de M=1 en la formació de nivell de màster estaran exempts de cursar complements de formació.

En cas contrari, la CA aprovarà els complements de formació que haurà de cursar l’alumne amb l’objectiu de cobrir les competències d’accés necessàries.

Aquests complements de formació seran adquirits a través de l’oferta formativa especifíca en enginyeria geomatica de la titulació oficial de màster de la UPV (Màster Universitari en Geomàtica i Geoinformacion). Aquesta etapa de formació correspondrà a màxim de 18 ECTS per als alumnes que accedisquen amb unes competències valorades amb un factor de ponderació M=0,5; i fins a un màxim de 12 ECTS per als alumnes que accedisquen amb unes competències valorades amb un factor de ponderació M=0,75.

Les assignatures d’aquest màster arreplega totes les competències d’accés al programa de doctorat (moltes d’elles arrepleguen diverses competències), per la qual cosa serà labor de la CA estudiar, a partir del perfil d’ingrés de l’alumne, quines assignatures ha de cursar per a cobrir les competències requerides per a la realització de la tesi doctoral.

Competències bàsiques i generals

Bàsiques

  • Comprensió sistemàtica d’un camp d’estudi i domini de les habilitats i mètodes d’investigació relacionats amb aquest camp.
  • Capacitat de concebre, dissenyar o crear, posar en pràctica i adoptar un procés substancial d’investigació o creació.
  • Capacitat per a contribuir a l’ampliació de les fronteres del coneixement a través d’una investigació original.
  • Capacitat de realitzar una anàlisi crítica i d’avaluació i síntesi d’idees noves i complexes.
  • Capacitat de comunicació amb la comunitat acadèmica i científica i amb la societat en general sobre els seus àmbits de coneixement en les maneres i idiomes d’ús habitual en la seua comunitat científica internacional.
  • Capacitat de fomentar, en contextos acadèmics i professionals, l’avanç científic, tecnològic, social, artístic o cultural dins d’una societat basada en el coneixement.

Capacitats i destreses personals

  • Desembolicar-se en contextos en els quals hi ha poca informació específica.
  • Trobar les preguntes claus que cal respondre per a resoldre un problema complex.
  • Dissenyar, crear, desenvolupar i emprendre projectes nous i innovadors en el seu àmbit de coneixement.
  • Treballar tant en equip com de manera autònoma en un context internacional o multidisciplinari.
  • Integrar coneixements, enfrontar-se a la complexitat i formular judicis amb informació limitada.
  • La crítica i defensa intel·lectual de solucions.

Altres competències

  • Capacitat per a desenvolupar l’activitat investigadora amb responsabilitat social i integritat i rigor científics.