Informació d’accés al programa

Doctorat en Ciència, Tecnologia i Gestió Alimentària

Objectius, perfil d’ingrés i perfil de diplome

Objectius

El programa de doctorat en Ciència, Tecnologia i Gestió Alimentària té com a principal objectiu formar a estudiants perquè puguen realitzar labors d’investigació, tant de caràcter bàsic com aplicat. D’aquesta manera, els egressats tenen un ampli ventall de possibilitats en els quals desenvolupar les seues competències, des de la investigació i la docència en centres d’investigació i universitats, fins a la seua integració i/o lideratge d’equips d’investigació d’empreses agroalimentàries.

Per a això, el programa compta amb un gran grup de doctors que cobreixen pràcticament la totalitat de les diferents àrees d’investigació que componen el sector agroalimentari. Una part d’aquests professionals pertanyen al Departament de Tecnologia d’Aliments (DTA) i a l’Institut d’Enginyeria d’Aliments per al Desenvolupament (IIAD) de la Unversitat Politècnica de València. Una altra part significativa pertany a l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA-CSIC) i a l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA) a través d’un conveni subscrit amb totes dues institucions. D’aquesta manera, el programa disposa de professors amb diferents enfocaments de la investigació.

Perfil d’ingrés

L’estudiant que ingressa en el programa de doctorat haurà de complir amb els requisits que marca el R.D 99/2011 de 28 de gener. Quant als requisits del propi programa, en relació a la titulació acadèmica, podran accedir a aquest, aquells titulats espanyols o estrangers amb formació en enginyeria/ciència agronòmica, alimentària, enologia, industrial, química, biologia, bioquímica, biotecnologia, física, farmàcia, veterinària, medicina. En relació a la formació de postgrau, s’haurà d’acreditar haver superat almenys 60 crèdits de formació de postgrau (Màster) en l’àmbit de la Ciència i Enginyeria d’Aliments.

Perfil de diplome

Quant al perfil dels egressats, es tracta d’un doctor que, si bé ha aprofundit en un aspecte molt concret de la investigació, ha adquirit una àmplia formació en l’àrea agroalimentària. Aquest professional ha utilitzat diferents tècniques de processament, anàlisi, modelització, etc. Ha tingut l’oportunitat de realitzar estades amb altres grups d’investigació nacionals o estrangers que li han permès observar diferents punts de vista per a abordar un problema. Ha adquirit competències a l’hora de la interpretació i anàlisi de resultats i la seua difusió a través de la redacció i presentació de diferents treballs (comunicacions a congressos, articles en revistes especialitzades, llibres o capítols de llibre, patents…). En definitiva, un professional preparat per a treballar en el sector agroalimentari.

Requisits i criteris específics d’admissió al programa

El programa de doctorat és organitzat, dissenyat, coordinat i supervisat per la Comissió Acadèmica (CA) responsable de la seua definició, actualització i qualitat, així com també de les activitats de formació i investigació. Aquesta comissió la componen entre 6 i 7 membres a més del coordinador del programa, tots ells professors doctores de la UPV (del Departament de Tecnologia d’Aliments i de l’Institut Universitari d’Enginyeria d’Aliments per al Desenvolupament) i doctors dels organismes públics d’investigació que participen en el mateix (IATA-CISC i IVIA), a través del conveni corresponent. El nombre de membres de cada estructura d’investigació que participa en el programa en la CA dependrà del número de tesis presentades en els últims cinc anys per cadascuna de les estructures d’investigació que participen en el programa de doctorat. Tots els membres de la comissió compten almenys amb un sexenni d’investigació reconegut havent-hi a més dirigit tesi en els últims cinc anys.

Serà la CA qui vetlara pel compliment dels criteris d’admissió al programa i serà responsable de la seua valoració tenint en compte els següents aspectes:

  1. Titulació acadèmica: podran accedir al programa aquells titulats espanyols o estrangers amb formació en enginyeria/ciència agronòmica, alimentària, enologia, industrial, química, biologia, bioquímica, biotecnologia, física, farmàcia, veterinària, medicina
  2. Formació de postgrau: s’haurà d’acreditar haver superat almenys 60 crèdits de formació de postgrau (Màster) en l’àmbit de la Ciència i Enginyeria d’Aliments.
  3. Expedient acadèmic: s’haurà d’aportar l’expedient acadèmic tant de grau com de postgrau per a ser valorat per la CA.
  4. Complements de formació: l’admissió de l’alumne pot incloure l’exigència de complements de formació quan la CA considere necessari, en funció de la formació prèvia de l’estudiant.

La CA del programa serà la responsable d’avaluar l’admissió dels alumnes aplicant un índex de valoració (IV) en una escala de 0 a 100 punts. Podrà accedir el programa de doctorat qui supere un IV#70 punts. L’IV serà calculat segons s’indica en els següents suposats:

En el cas d’haver cursat prèviament almenys 60 crèdits de nivell de Màster universitari s’aplicarà la següent equació:

a. En el cas d’haver cursat prèviament almenys 60 crèdits de nivell de Màster universitari s’aplicarà la següent equació:

IV = 20 * ƒE + 30 * ƒT + 50 * ƒM

Sent ƒE el factor de ponderació de l’expedient acadèmic del total dels estudis (de grau i postgrau) considerant la nota mitjana global en escala normalitzada de 0 a 1, ƒT el factor de ponderació del títol de grau i ƒM el factor de ponderació de la formació de postgrau.
Els valors que prenen els factors ƒT i ƒM venen donat segons es mostra en la següent taula:

Formació de grau acreditada en:
Enginyeria/ciència agronòmica
Enginyeria/ciència alimentària
ƒT=1
Enologia
Enginyeria industrial
Química
Biologia
Bioquímica
Biotecnologia
Farmàcia
Veterinària
ƒT=0.75
Física
Medicina
ƒT=0.50
Formació de Postgrau acreditada
Màster en Ciència i Enginyeria d’en Aliments, impartit per la UPV
Màster en Qualitat i Seguretat Alimentària, impartit per la UPV
ƒM=1
Altres màsters els continguts dels quals presenten un 75% d’afinitat amb les línies d’investigació abordades pel programa de doctorat (valoració prèvia per la CA)ƒM=0.75
Altres màsters els continguts dels quals presenten un 50% d’afinitat amb les línies d’investigació abordades pel programa dedoctorado (valoració prèvia per la CA)ƒM=0.50

Únicament els qui complisquen amb una valoració de ƒM=1 estarien exempts de cursar complements de formació, podent accedir directament al programa de doctorat. En cas contrari, en funció de la formació de Grau i Postgrau aportada, la CA determinarà els complements de formació que hauria de cursar l’alumne per a ser efectiva la seua admissió al programa de doctorat. Aquests complements de formació podran ser adquirits a través de l’oferta formativa del Màster Universitari en Ciència i Enginyeria d’Aliments o del Màster Universitari en Gestió i Seguretat Alimentària, totes dues titulacions oficials de la UPV amb continguts afins que permeten complementar la formació requerida per a assegurar l’èxit de la formació doctoral. Aquesta formació serà recomanada tenint en compte les febleses formatives de l’alumne i la línia d’investigació en la qual mostra interès a participar.

b. En el cas de no haver cursat prèviament crèdits de nivell de Màster i estar en possessió d’un títol oficial espanyol de Grau d’almenys 300 crèdits ECTS s’aplicarà la següent equació:

IV = 20 * ƒE + 80 * ƒ T

Sent ƒE el factor de ponderació de l’expedient acadèmic dels estudis de grau considerant la nota mitjana global en escala normalitzada de 0 a 1 i ƒT el factor de ponderació del títol de grau i el valor del qual ve donat segons s’ha mostrat en la taula presentada per al supòsit anterior.
Els qui siguen valorats sota aquest supòsit hauran de cursar complements de formació amb caràcter obligatori. Igual que per al supòsit anterior, aquests complements de formació podran ser adquirits a través de l’oferta formativa del Màster Universitari en Ciència i Enginyeria d’Aliments o del Màster Universitari en Gestió i Seguretat Alimentària.

Complements de formació

Conforme es descriu en l’apartat de criteris d’admissió, la Comissió Acadèmica del programa, estudiat el currículum del doctorand i la seua formació, definirà la relació de complements de formació que haja de cursar. Aquests complements de formació seran adquirits a través de l’oferta acadèmica de postgrau de la universitat, en particular i principalment del Màster Universitari en Ciència i Enginyeria d’Aliments o del Màster Universitari en Gestió i Seguretat Alimentària, considerant la formació específica requerida pel doctorand per a l’adequat desenvolupament de la seua labor investigadora.

Únicament els qui es troben sota el supòsit (a) descrit en els criteris d’admissió i que complisquen amb una valoració de ƒ M=1 estarien exempts de cursar complements de formació, podent accedir directament al programa de doctorat.

Competències bàsiques i generals

Bàsiques

  • Comprensió sistemàtica d’un camp d’estudi i domini de les habilitats i mètodes d’investigació relacionats amb aquest camp.
  • Capacitat de concebre, dissenyar o crear, posar en pràctica i adoptar un procés substancial d’investigació o creació.
  • Capacitat per a contribuir a l’ampliació de les fronteres del coneixement a través d’una investigació original.
  • Capacitat de realitzar una anàlisi crítica i d’avaluació i síntesi d’idees noves i complexes.
  • Capacitat de comunicació amb la comunitat acadèmica i científica i amb la societat en general sobre els seus àmbits de coneixement en les maneres i idiomes d’ús habitual en la seua comunitat científica internacional.
  • Capacitat de fomentar, en contextos acadèmics i professionals, l’avanç científic, tecnològic, social, artístic o cultural dins d’una societat basada en el coneixement.

Capacitats i destreses personals

  • Desembolicar-se en contextos en els quals hi ha poca informació específica.
  • Trobar les preguntes claus que cal respondre per a resoldre un problema complex.
  • Dissenyar, crear, desenvolupar i emprendre projectes nous i innovadors en el seu àmbit de coneixement.
  • Treballar tant en equip com de manera autònoma en un context internacional o multidisciplinari.
  • Integrar coneixements, enfrontar-se a la complexitat i formular judicis amb informació limitada.
  • La crítica i defensa intel·lectual de solucions.

Altres competències

  • Capacitat de redactar publicacions científiques amb fluïdesa i de manera eficient
  • Capacitat de donar suport en activitats formatives i d’aprenentatge
  • Capacitat de formular i aplicar solucions als problemes sorgits de la investigació i interpretar els resultats de la investigació
  • Capacitat de comprendre les metodologies i tècniques d’investigació i les seues aplicacions dins del camp de la investigació
  • Capacitat d’analitzar críticament i avaluar els propis resultats obtinguts així com també els obtinguts per altres investigadors
  • Demostrar coneixement de les qüestions relatives als drets d’altres investigadors i les investigacions, per exemple, confidencialitat, atribució de drets d’autor, l’ètica, la negligència, la prevenció del plagi, propietat de les dades i els requisits de la Llei de Protecció de Dades
  • Entendre aspectes rellevants sobre la salut i seguretat i demostrar pràctiques de treball responsable
  • Comprendre els processos de finançament, avaluació de la investigació i els procediments de sol·licitud de subvencions
  • Entendre els diferents entorns culturals, inclòs el món dels negocis i la contribució que pot fer la transferència de coneixement a la societat