- -
UPV
 

Rànquing de la SEDEA

Laura Junco és una de les millors estudiants d'Espanya en l'àmbit d'Enginyeria del Disseny segons el rànquing de la Societat Espanyola d'Excel·lència Acadèmica

[ 05/07/2021 ]

“El que més m'ha impressionat de la UPV són les instal·lacions del campus, tots els serveis que ofereix i les possibilitats que tens per a participar en projectes i activitats”. Així s'expressa Laura Junco Cañedo (Ourense, 24 anys), una de les millors estudiants d'Espanya, segons el rànquing de la Societat Espanyola d'Excel·lència Acadèmica (SEDEA). Laura ocupa la quarta posició en l'àmbit de l'Enginyeria del Disseny d'aquesta classificació nacional elaborada per la SEDEA.

“Des de xicoteta em vaig anar encaminant cap a la branca tecnològica i d’enginyeria; m'agradaven molt les assignatures més tècniques i el dibuix; a més, em ve un poc de família, ja que els meus pares són enginyers els dos. Sempre he sigut una persona creativa, m'agradava molt dibuixar i tenia molta imaginació. Això em va portar a decantar-me per aquesta carrera, ja que és la combinació perfecta entre la part tècnica i la creativa”, explica Laura.

“En acabar, com supose que li passa a la majoria, em trobava una mica perduda sobre què fer, a què em volia dedicar… I per això vaig decidir fer el Màster Universitari en Enginyeria del Disseny de la Universitat Politècnica de València. El que més atractiu em va semblar va ser que em donava l'opció d'experimentar les diferents branques del disseny, triant aquelles optatives que més m'agradaren. Això em va servir per a adonar-me dels meus punts forts, a més de donar-me l'oportunitat de formar-me en paral·lel en disseny del producte i disseny gràfic”, puntualitza l'estudiant.

Projectes i activitats addicionals

Laura va començar el Màster Universitari en Enginyeria del Disseny el curs que es va declarar la pandèmia de COVID-19: “A penes havíem començat el segon quadrimestre quan ens van tancar a tots a casa. Supose que va ser una forma diferent d'interactuar amb els professors, però em fa molta ràbia no haver pogut conèixer millor alguns d'ells a les aules”, explica.

No obstant això, les dificultats no li van impedir participar en activitats extraacadèmiques, que li van aportar un gran valor: “Especialment YuDesign i Fornejant Ciència, associacions de Generació Espontània UPV. Em van brindar l'oportunitat de treballar, juntament amb quatre xiques del Grau en Ciència i Tecnologia dels Aliments, en el projecte Tuliva d'ecoinnovació alimentària, que ens va donar el segon premi a nivell nacional en el concurs d'Ecotrophelia 2020 i un premi Idea [Emprèn] de StartUPV 2020”.

Laura destaca, a més, els beneficis dels serveis de la Universitat: “Crec que la UPV té moltes activitats que afavoreixen la millora de les competències transversals, com els cursos formatius del Servei Integrat d'Ocupació (SIO) i els que obrin l'oportunitat a desenvolupar i fer realitat projectes, com UPV Idees. D'altra banda, ofereix un Servei d'Esports molt ampli i un gabinet mèdic accessible per a tots els estudiants”, explica Laura.

La relació amb les seues companyes i companys de màster també li ha resultat molt gratificant: “Hi havia gent de moltes parts del món (Noruega, Suècia, Xile, el Perú, la Xina…), la qual cosa feia molt més enriquidor el treball en grup i les dinàmiques de classe”, afirma l'estudiant.

Docents amb passió pel disseny

Quan se li demana que destaque docents amb les quals tinguera una especial connexió, destaca les dues cotutores del seu treball final de màster (TFM): Jimena González i Marina Puyuelo.

“A Jimena González li tinc especial afecte, ja que vaig poder compartir amb ella dues assignatures del màster de les quals guarde molt bon record, i ara m'està cotutelant el TFM. Sens dubte, desprèn una passió desbordant pel disseny gràfic que ens contagia a la resta dels alumnes. També Marina Puyuelo, l’altra tutora del meu TFM, perquè és una persona amb la qual compartisc moltes inquietuds sobre el disseny inclusiu i l'accessibilitat. Ambdues són grans docents i m'han aportat molt en el meu pas per la UPV”.

Per part seua, Jimena González descriu l'estudiant en els termes següents: “Laura ha sigut una alumna excepcional, creativa i amb una capacitat enorme de treball. És d'aquelles alumnes que voldria tenir sempre en classe; no dubte que arribarà molt lluny professionalment”.

La professora Marina Puyuelo considera que “Laura és una estudiant que destaca pel seu entusiasme i una gran implicació i qualitat en el seu treball. En concret, per la relació amb l'àrea d'investigació i docència en què treballe, Laura ha manifestat un profund interès pel tema del disseny inclusiu i l'accessibilitat, àrees de compromís ètic i social en les quals el disseny té una gran repercussió i que, sovint, semblen no resultar tan atractives per als estudiants com d’altres. Crec que té un gran potencial com a professional pel seu tarannà optimista i dialogant, molt necessari en el moment actual”.

Un futur lligat al disseny de productes i la comunicació

A curt termini, l'objectiu de Laura Junco és presentar el seu treball final de màster i “qui sap si en un futur es pot convertir en un doctorat. Mai m'havia plantejat la perspectiva de la investigació fins aquest moment i em sembla realment interessant”, explica l'enginyera de Disseny.

De moment ha tornat a Valladolid, on va realitzar els seus estudis de grau, i gaudeix d’una beca en l'Ajuntament de Valladolid per a l’execució d’iniciatives d'R+D+I i internacionalització en l'empresa ABSOTEC: ”Participe en el desenvolupament de projectes vinculats amb les àrees d'innovació i màrqueting (catàlegs, productes, processos), en l'elaboració de productes i espais en 3D, i com a suport en la gestió de la comunicació interna i externa de l'empresa (web, xarxes socials, botiga virtual, etc.)”.

A mitjà termini li agradaria “poder seguir com fins ara, dedicant-me a les meues dues passions: el disseny de productes i la comunicació”. Tornar a València continua sent una opció: “Estic enamorada del campus, m'hauria agradat gaudir-lo molt més…, però no descarte tornar a València i més sabent que el 2022 serà la Capital Mundial del Disseny. És una ciutat amb molta cultura de disseny, que ofereix diferents activitats i esdeveniments que són un complement més a la nostra formació. Crec que, en aquest sentit, és un gran lloc per a estudiar la nostra carrera”.

Més endavant, potser posarà en marxa el seu propi estudi de disseny: “Supose que a molts dissenyadors se'ns ha passat pel cap, ja que tenim en ment grans estudis que són referents del panorama nacional, però ara mateix m'agradaria submergir-me tot el que puga en les diferents branques del disseny i, més endavant, ja es veurà. El que tinc clar és que continuaré formant-me i participant en diferents cursos i projectes per a continuar aprenent coses noves”.

Consells per a l’alumnat de la UPV

Laura vol animar la comunitat d'estudiants a participar en el rànquing de la SEDEA, “ja que és una oportunitat increïble per a posar en valor el treball que es fa al llarg de la carrera”. I afig: “El meu consell és aprofitar totes les oportunitats que se t'apareguen, participar en projectes més enllà de l'acadèmic, fer voluntariats o aprendre idiomes; perquè al final, com vol fer veure la SEDEA amb aquestes iniciatives, l'excel·lència no solament es basa en l'expedient acadèmic”.

Aquesta notícia forma part de la sèrie Graduats i graduades top de la UPV, que pretén visibilitzar els estudiants més excel·lents del país. Pots llegir més sobre el projecte i conèixer la resta de perfils brillants en: La UPV en el rànquing de la SEDEA.

Notícies destacades


Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7% Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7%
La pobresa infantil a Espanya, a debat en unes jornades organitzades per la Càtedra d'Infància i Adolescència de la UPV, a Torrevella
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
L''Escola de Disseny' canvia de nom L''Escola de Disseny' canvia de nom
L'ETSEADI (Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Aeroespacial i Disseny Industrial) substitueix la denominació d'ETSED
La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia
Entre els deu semifinalistes, es troben Miguel López, investigador del CVBLab-Human Tech i Carolina Rober, doctoranda en la UPV
Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV
La UPV celebra l'acte de lliurament de premis del I concurs "La Ciència a les Falles". Els ninots guanyadors, els primers d'aquest nou museu de la universitat
UPV-CLÍNIC UPV-CLÍNIC
La UPV i INCLIVA signen un conveni per a impulsar conjuntament la innovació en l'àmbit de la salut



EMAS upv