Contingut de la pàgina
Descripció del títol
El Màster Universitari en Economia Agroalimentària i del Medi Ambient està orientat a la formació d’especialistes en la gestió econòmica i sostenible del sector agroalimentari i la conservació del medi ambient. A través d’un pla d’estudis integral, es proporcionaran coneixements en àrees com la direcció d’empreses agroalimentàries, polítiques agràries, màrqueting i anàlisi de l’economia.
Els titulats del Màster podran exercir-se en consultories, gestió pública o continuar la seua formació en programes de doctorat, contribuint a la promoció de la sostenibilitat i l’eficiència en un sector en constant evolució.
Objectius del títol

Formar especialistes en economia agroalimentària i gestió del medi ambient.

Desenvolupar competències en la direcció d’empreses agroalimentàries i en la implementació de polítiques agràries i ambientals.

Aplicar tècniques avançades de màrqueting i investigació de mercats en el sector agroalimentari.

Promoure el desenvolupament d’habilitats per a la planificació i direcció estratègica d’empreses agroalimentàries.

Fomentar la formació de futurs investigadors en economia agroalimentària i mediambiental per a la continuïtat en estudis de doctorat.
Eixides professionals
El Màster Universitari en Economia Agroalimentària i del Medi Ambient prepara als egressats per a una varietat d’eixides professionals en sectors clau com la consultoria, la direcció d’empreses agroalimentàries i la gestió pública.
- Formulació i avaluació de polítiques agràries i ambientals.
- Promoció de pràctiques de gestió sostenible i eficient.
- Abordar el desafiament de la globalització i el canvi climàtic.
- Oferir solucions innovadores en l’àmbit de la cooperació i la seguretat alimentària.
- Desenvolupament d’estratègies de màrqueting i administració en el sector agroalimentari.
- Accés a estudis de doctorat, contribuint a l’avanç de la investigació en aquestes àrees.
Dirigit principalment a
El Màster està dissenyat per a aquells que desitgen aprofundir en el seu coneixement i habilitats en sectors específics.
- Alumnes amb titulacions universitàries en les àrees d’enginyeria, ciències econòmiques i empresarials i altres ciències socials.
- Titulats en Ciències Ambientals o amb titulacions estrangeres equivalents.
Estructura del màster
Crèdits: 60 ECTS
Obligatòries: 45 ects | Optatives: 0 ects | Practiques externes: 6 ects | Treball final de màster (TFM): 9 ects
Mòdul 1. Obligatori : 45 ects obligatoris
Matèria: Gestió i màrqueting d’empreses agroalimentàries
Crèdits mínims: 12 | Caràcter: Obligatori
Matèria: Política i economia agroalimentària i del medi ambient
Crèdits mínims: 15 | Caràcter: Obligatori
Matèria: Projectes professionals en direcció d’empreses agroalimentàries
Crèdits mínims: 10.5 | Caràcter: Obligatori
Matèria: Projectes professionals en economia i política agroalimentària i del medi ambient
Crèdits mínims: 7.5 | Caràcter: Obligatori
Mòdul 2. Pràctiques Acadèmiques Externes : 6 ects pràctiques externes
Matèria: Pràctiques Acadèmiques Externes
Crèdits mínims: 6 | Caràcter: Pràctica Externa Obligatòria
Nota: En aquesta matèria es poden realitzar fins a un màxim de 6 ECTS en pràctiques externes de caràcter curricular. (El pla d’estudis contempla un màxim de 6 ECTS per a pràctiques externes de caràcter curricular).
Mòdul 3. Treball de fi de màster : 9 ects treballe fi titulació
Matèria: Treball de fi de màster
Crèdits mínims: 9 | Caràcter: Treballe Fi Titulació
Pràctiques en empresa
El Màster Universitari en Economia Agroalimentària i Medi Ambient ofereix als alumnes com a part de la seua formació, la possibilitat de realitzar les seues PRÀCTIQUES EXTERNES en diferents entitats associades col·laboradores, i també s’atén la possibilitat de realitzar col·laboracions amb empreses o entitats diferents, segons el perfil desitjat per l’alumne.
RELACIÓ D’ENTITATS COL·LABORADORES PER A PRÀCTIQUES DEL MÀSTER UNIVERSITARI EN ECONOMIA AGROALIMENTÀRIA I MEDI AMBIENT
Aceites Albert S.A.
Agrícola Matoses
Am Fresh Spain Citrus, Sl
Asociacion Valenciana Agricultores (Ava-Asaja)
Canso Coop. V.
Cat. Nueva Transición Verde – UPV
Catedra Consum-UPV
Cátedra De Cambio Climático – UPV
Chen Cui (Holaspain Centro De Estudios)
Conselleria De Agricultura, Desarrollo Rural, Emergencia Climática Y Transición
Confederación Hidrográfica Del Júcar
Consejo Regulador De La Denominación De Origen Chufa De Valencia
Consejo Regulador De Vinos De La Denominación De Origen Valencia
Cooperativas Agro-Alimentarias De Valencia
Ecológica
DECS UPV – Cátedra Tierra Ciudadana
Dulcesa Slu
Fotoagricultura 01 Sl
Frutas Inma Sl
Fundación De La Comunidad Valenciana, El Olmo
Fundación Grupo Cajamar
Gestión Integral De Resíduos
Holaspain Centro De Estudios
Industrias Fertilizantes Organicas S.A.
Innóvalis Soluciones Estratégicas, S.L.
Instituto Andaluz De Investigación Y Formación Agraria Y Pesquera
ISAGRI Sl
Kynetec Insights Spain Sl
La Unió De Llauradors I Ramaders
Organic Boosting Sl
Red2red Consultores Sl
Sanicitrus, Sl
Sanlucar Fruit Sl
Secna Sau
Servalesa S.L
Universidad Estatal De Bolívar
Universitat De València Jardí Botànic
UPV – I.U.I. De Ciencia Y Tecnología Animal
UPV – IAM
UPV – Catedra De Estructuras Agrarias
UPV – Cátedra Tierra Ciudadana
UPV – Dpto. De Economia Y Ciencias Sociales (DECS)
Vicente Gandia Pla, S.A.
Investigació i accés a doctorat
Línies d’investigació del màster:
- Gestió sostenible de recursos naturals
- Economia i polítiques agràries
- Innovació en el sector agroalimentari
- Eficiència i competitivitat empresarial en l’agricultura
- Comerç internacional i seguretat alimentària
- Cooperació i desenvolupament en països en vies de desenvolupament
- Anàlisi econòmica i social del medi ambient
Intercanvi acadèmic / convenis amb altres universitats
En el curs 2023/24, l’estudiantat del MUEAMA va tenir l’ocasió de participar en el Màster en el Blended Intensive Programme Erasmus + “Food policies for food communities” (2022-1-IT02-KA131-HED-000061207), que va tenir lloc en la Universitat de Milà-Bicocca. Aquest programa va incloure quatre seminaris en línia i sis dies de curs presencial a Milà, entre el 30 de maig i el 4 de juny. En aquests dies van participar en classes del Màster Food and Foodways d’aquesta universitat i van fer visites de camp.
En la mateixa línia d’internacionalització, la professora Catherine Tucker, de la Universitat de Florida, va impartir un seminari en el Màster.
Mantenim contacte amb el Màster MIDES (Mediterranean Farming Sytem Design for a Sustainable Food-System) del CIHEAM-IAMM – Mediterranean Agronomic Institute of Montpeller. Cada any els estudiants del MUEAMA procedents de països membres del CIHEAM (Espanya, Albània, Algèria, el Marroc, Egipte, França, Grècia, Itàlia, Líban, Malta, Portugal, Tunísia i Turquia) opten a beques per a estudiar aquest Màster.
Orientem a estudiants per a participar en programes de beques Meridies, del Centre de Cooperació al Desenvolupament de la UPV.
Rebem estudiants de Llatinoamèrica amb beques AUIP destinades a estudiants i personal diplomat d’universitats estrangeres de l’àmbit llatinoamericà. En els cursos 2010/11, 2012/13 i 2013-2014 els estudiants van participar en un Erasmus Intensive Program amb Supagro (Montpeller) i la Universitat de Roma Tre.
Si vols conèixer totes les opcions que t’ofereix el màster, contacta amb l’Oficina de Programes Internacionals d’Intercanvi.
Instal·lacions i laboratoris
La UPV posa a la disposició del màster els següents laboratoris i instal·lacions:
- Aula Informàtica
- Laboratori d’Economia Agroalimentària
- Centre d’Investigació en Recursos Naturals
- Sales d’estudi i seminaris
- Instal·lacions per a la realització de projectes de recerca i desenvolupament
Treball Fi de Màster
PROCEDIMENT PER A LA REALITZACIÓ, PRESENTACIÓ I DEFENSA DEL TFM
Tot l’estudiantat ha de realitzar i superar un TFM per a poder obtenir el títol de Màster.
El TFM pot tenir caràcter professional (informe tècnic, etc.) o investigador, i ha de ser un treball original.
El/la estudiant tria el tema del seu TFM d’acord amb les seues expectatives professionals i acadèmiques, o bé concerta un tema amb un tutor/a.
Quan es disposa de tema i tutor/a, s’ha de donar d’alta la proposta de TFM en la plataforma Ebrón de la Intranet per part del tutor/a o de l’alumne/a (en aquest últim cas el tutor/a haurà de revisar la proposta). La proposta ha d’incloure títol, resums en castellà, valencià i anglès i paraules clau.
Els resums, breus, han de contenir una contextualització del treball, el/els objectius i una descripció de la metodologia.
L’Estructura Responsable del Títol ha de validar la proposta.
El TFM podrà ser defensat en quatre convocatòries: abril, juliol, setembre i desembre. Durant el mes anterior al de la convocatòria corresponent (tenint en compte que el mes d’agost no computa en el termini), el/la estudiant haurà de realitzar el depòsit en línia del TFM a través la plataforma Ebrón. Per exemple, si es vol defensar el TFM a l’abril, aquest haurà de ser depositat en Ebrón durant el mes de març.
Només es pot defensar el TFM si es tenen totes les assignatures del Màster superades (a excepció de les pràctiques d’empresa).
La Comissió Acadèmica del Títol nomenarà en començar cada curs un tribunal format per tres professors que avaluarà els TFM. Cada tribunal consta de tres titulars i tres suplents.
La defensa constarà d’una presentació de 15 minuts i d’una ronda de comentaris i preguntes per part del Tribunal.
FORMAT DEL TFM
El TFM ha de tenir com a màxim 10.000 paraules, sense incloure Bibliografia ni Annexos.
Font del text:Arial 11 justificat. Marges i interlineat: els marges de 2,5 cm (superior, inferior, esquerre i dret) i l’interlineat de 1,5.
En fer el depòsit en Ebrón, la portada s’ha de generar automàticament, incloent el títol del treball, nomene alumne/a, nom tutor/és, logotips de la UPV i del Departament d’Economia i Ciències Socials.
Al principi del TFM hauran d’aparèixer el resum en castellà, valencià i anglès, així com paraules clau (màxim 6, separades per comes). Els resums més les paraules clau no hauran d’excedir 2 pàgines.
A continuació, el treball ha d’incloure un índex de continguts, índex de figures i índex de taules.
En el cos del treball s’han de numerar els apartats i, on procedisca, els subapartats (1, 1.1., 1.2, etc.). Es desaconsella l’excessiva fragmentació del text en subapartats curts.
Al final del treball ha d’incloure’s una Bibliografia. S’aconsella consultar la **BiblioGuía de la UPV per a gestionar les cites adequadament:
https://upv-es.libguides.com/citas-bibliografia
Finalment han d’aparèixer els Annexos, si n’hi haguera.
Empreses col·laboradores i més
El Màster Universitari en Economia Agroalimentària i del Medi Ambient, a través dels seus professors i la col·laboració institucional, manté contactes amb empreses com:
- Consum
- Terra Ciutadana
- Institut de Ciències Agràries
- Fundació Biodiversitat
- Ecoembes