Estratègies de publicació

teclado

Acords amb editorials (APC)

L’accés obert a les publicacions científiques és un dels pilars de la Ciència Oberta. Actualment s’està en un moment de canvi del model de comunicació científica, passant d’un accés al contingut per subscripció a un model d’accés obert. A més, cada vegada més agències de finançament de la investigació obliguen al fet que els resultats dels projectes que financen estiguen en accés obert, per exemple, aquelles que subscriuen COARA entre les quals es troba la Comissió Europea i que, per tant, afecta al programa Horitzó Europa.

Per a facilitar el compliment d’aquests mandats i augmentar la visibilitat de la producció científica, la UPV està signant acords transformatius amb les principals editorials acadèmiques. D’altra banda, també s’han signat un altre tipus d’acords per a reduir el cost de la publicació en accés obert.

Publicar en obert

Open Access o Accés Obert, significa l’accés lliure i gratuït en la xarxa a la literatura científica, la qual cosa implica el seu depòsit en un arxiu obert, permetent la lectura, descàrrega, còpia, distribució, impressió, cerca o enllaç als textos complets, sense barreres econòmiques, legals o tècniques. Per a saber més sobre l’accés obert i els avantatges d’aquesta mena de publicació consulta en PoliScience o en la Biblioguia.

reunión

Requisits d’agències finançadores sobre publicar en accés obert

És obligatori per a tots els beneficiaris d’ajudes públiques a la I+D+i, tant nacionals com d’Horitzó Europa, depositar en obert les publicacions científiques que s’elaboren en el marc de la investigació finançada per estos programes. A més, la Comissió Europea contínua consolidant el depòsit en obert de les dades d’investigació produïts en el marc dels projectes. Si tens un projecte d’investigació i tens una ajuda del FP7, de l’H2020, Horitzó Europa o del Pla Estatal, les teues publicacions han d’estar disponibles en accés obert.

Abans de publicar:

  • Consulta les opcions per a publicar en accés obert.
  • Consulta la política d’accés obert de les revistes i els editors, comprova que el termini d’embargament està dins del rang permès per l’agència finançadora i assegura’t de poder complir amb els seus requisits. Per a revistes internacionals consulta Sherpa/Romeo i per a revistes espanyoles Dulcinea.
  • Assegura’t que totes les identificacions són correctes: nom de l’autor i ORCID, afiliació i nom i codi de la subvenció o ajuda.

Una vegada publicat:

  • Introdueix la versió publicada, el fitxer pdf definitiu, i la versió d’autor, també anomenada postprint, del treball en Senia2. La Biblioteca gestionarà la difusió del treball en el repositori Riunet d’acord amb la política editorial de la revista.

On publicar

Triar la revista on publicar és molt important per al reconeixement de l’investigador, perquè les principals agències d’avaluació (CNEAI, Aneca) tenen en compte els indicis de qualitat de les seues publicacions per a l’avaluació dels investigadors. I els articles publicats en revistes de major qualitat és més probable que reben cites.

Més informació:

Seminaris realitzats en la UPV:

Normalització de la signatura d’autor

Per a evitar l’aparició del nom d’un autor amb múltiples variants en una base de dades, la qual cosa dificulta la localització dels seus articles i la citació, és necessari que l’autor normalitze la seua signatura. Consulta més informació en Signatura científica. Ús d’ORCID i altres identificadors científics.