- -
UPV
 
Inici UPV :: Organització :: La institució :: La UPV al detall

Història de la UPV


La Universitat Politècnica de València és una institució pública, dinàmica i innovadora, dedicada a la recerca i a la docència que, al mateix temps que manté forts vincles amb l'entorn social en el qual desenvolupa les seues activitats, opta per una decidida presència a l'estranger. És una universitat jove, que durant el curs acadèmic 2018-2019 celebra el 50 aniversari.


La seua comunitat està formada per prop de 34.000 estudiants, 3.600 professors i investigadors i 1.500 professionals d'administració i serveis repartits entre els tres campus, situats a Alcoi, Gandia i València.


En l'actualitat, la UPV està constituïda per 13 centres universitaris, dels quals 9 són escoles tècniques superiors, 2 són facultats i les 2, escoles politècniques superiors. A més, disposa d'una Escola de Doctorat i 3 centres adscrits (Florida Universitària, Berklee College of Music i EDEM Escola d'Empresaris).L'origen: l'Institut Politècnic Superior de València (1968) 


La història de la Universitat Politècnica de València es remunta a 1968, quan es va crear l' Institut Politècnic Superior de València, integrat per l'Escola de Perits Agrícoles, l'Escola d'Arquitectura, l'Escola d'Enginyers de Camins, Canals i Ports i l'Escola d'Enginyers Industrials.


L'Escola de Perits Agrícoles es va constituir pel Reial decret de 16 de juliol de 1959. Posteriorment, va adquirir el nom d'Escola Universitària d'Enginyeria Tècnica Agrícola, quan les instal·lacions es van traslladar de Burjassot a l'avinguda de Blasco Ibáñez de València. Finalment, situada al campus de Vera, en 2010, la llavors Escola Tècnica Superior del Medi Rural i Enologia va passar a denominar-se Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural.


L'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura es va fundar en 1966 i ha influït decisivament en la configuració de la ciutat de València i el seu entorn des de llavors.


Respecte a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyers de Camins, Canals i Ports, creada en 1968 i hereva de la primera escola industrial de la ciutat de València, que va sorgir a mitjan segle XIX, cal destacar que es va convertir en la tercera escola del seu àmbit d'Espanya, després de les de Madrid i Santander. A més, ha sigut un centre pioner en la integració de títols i és referència a nivell nacional.


L'Escola Tècnica Superior d'Enginyers Industrials va tenir l'origen en la creació, en la dècada de 1850, de diverses escoles del títol d'enginyer industrial a Espanya, una de les quals a València. Després de la supressió del Reial Institut Industrial en 1866, l'Escola reobri en 1968 com a part de l'Institut Politècnic Superior de València.


Des de la fundació de l'Institut Politècnic Superior de València en el curs 1968-1969, la Universitat Politècnica de València ha sabut conjugar tradició i innovació, tant en la tasca docent com científica, tot contribuint al desenvolupament del seu entorn.Universitat Politècnica de València (1971): creixement i noves incorporacions  


En 1970, l'Institut Politècnic Superior es trasllada al campus de Vera i, un any més tard, la institució es constitueix definitivament com a Universitat Politècnica de València.


L'adscripció a la UPV de l'antiga Escola de Belles Arts es va establir per llei en 1970. Per les seues aules han passat artistes, comissaris i crítics d'art, professionals i empresaris de diferents sectors creatius. En els nostres dies, la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València està considerada com la millor del sistema universitari espanyol i dota la UPV d'un component artístic.


L'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria del Disseny és també una evolució de l'escola creada en 1855 a València, després d'innombrables canvis d'estructura i funcionament, i ha format titulats universitaris que han contribuït a consolidar el teixit industrial de la Comunitat Valenciana. En 1970 s'incorpora a la UPV.


L'any 1971 es va fundar l'Escola Universitària d'Arquitectura Tècnica, actual Escola Tècnica Superior d'Enginyeria d'Edificació, ccoincidint amb el canvi de nom de la professió d'aparellador pel d'Arquitecte Tècnic. En 2002, el centre va passar a anomenar-se Escola Tècnica Superior de Gestió de l'Edificació, per a adaptar-se als canvis exigits.


Els estudis d'informàtica van començar a impartir-se en 1985 a la UPV a l'Escola Tècnica Superior d'Informàtica Aplicada. Avui, l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Informàtica de la Universitat Politècnica de València integra l'Escola Tècnica Superior d'Informàtica Aplicada i la Facultat d'Informàtica.


L'Escola Tècnica Superior d'Enginyers de Telecomunicació, posicionada com una de les escoles de referència a nivell nacional i internacional, inclou totes les disciplines i facetes de l'enginyeria de telecomunicació des de 1987, quan es va implantar a la UPV.


Al voltant de 1987 també es va crear, a més, l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Topogràfica, Cartogràfica i Geodèsica, els estudis del qual s'han adaptat als canvis que ha comportat la introducció de les tecnologies en els mètodes i les pràctiques tradicionals.Els campus d'Alcoi (1972), Gandia (1993) i l'última incorporació  


L'origen del campus de Alcoi es remunta a l'any 1828, quan els membres del gremi de la Reial Fàbrica de Draps van acordar fundar l'Establiment Cientificoartístic per impartir ensenyaments tècnics. El 1853 es produí el següent pas, en instituir-se l'Escola Industrial Elemental. El centre s'integrà en la Universitat Politècnica de València com a Escola Universitària d'Enginyeria Tècnica Industrial d'Alcoi durant el 1972. Convertida en Escola Politècnica Superior d'Alcoi des del curs 1994-1995, el campus d'Alcoi ha crescut tant pel nombre de titulacions impartides com pel nombre d'alumnes.


L'Escola de Gandia, constituïda com a Escola Politècnica Superior durant el curs acadèmic 1999-2000, es va establir en 1993. Amb aquesta, la ciutat ducal recupera segles de tradició universitària: l'1 de març de 1549, la Universitat de Gandia va iniciar la seua trajectòria sota el patronatge del duc sant Francesc de Borja, com a fundador, i la direcció de la Companyia de Jesús. Aquest naixement va generar tot un ambient cultural al seu voltant. Actualment, el campus de Gandia es caracteritza per ser un centre amb una marcada dimensió internacional i investigadora.


Durant el curs acadèmic 1999-2000, també es va engegar la Facultat d'Administració i Direcció d'Empreses al campus de Vera de la Universitat Politècnica de València.Berklee College of Music de València (2011) 


La prestigiosa escola de música Berklee College of Music de Boston va adscriure la seua seu de València a la Universitat Politècnica de València al desembre de 2011. Aquesta ha sigut la primera obertura de fora dels Estats Units, i li correspon a la Universitat Politècnica de València atorgar validesa legal als títols que imparteix i supervisar la docència de les diverses disciplines. Així mateix, promou activitats de recerca i innovació en el camp de la tecnologia aplicada a la música.


L'oferta formativa d'aquest Campus Internacional de València recull l'esperit fundacional de Berklee, creada en 1945, sobre el revolucionari principi que la millor manera de preparar l'alumnat en la indústria de la música és a través de l'estudi i la pràctica de la música moderna.EDEM Escola d'Empresaris (2014) 


EDEM Escola d'Empresaris va signar un conveni d'adscripció a la Universitat Politècnica de València en 2014. En virtut d'aquest acord, EDEM imparteix graus de la branca de l'enginyeria, i entre les dues institucions s'han establit sinergies entorn del món de l'empresa i l'aposta pel foment del lideratge, l'esperit emprenedor i la cultura de l'esforç.Florida Universitària (1993) 


Un altre centre adscrit a la Universitat Politècnica de València, en aquest cas des de l'any 1993, és Florida Universitària, que imparteix titulacions oficials de grau, postgrau i cicles formatius en els àmbits de les tecnologies de la informació i la comunicació, empresa, turisme, robòtica, enginyeria i educació.
UPV
UPV
UPV

EMAS upv