- -
UPV
 

Collaret percutani

Collaret percutani

Un equip CBIT-CIIM de la UPV crea un dispositiu que redueix les infeccions en implants de pròtesis de fèmur i húmer, així com en ostomies

[ 16/01/2018 ]

Un equip investigador pertanyent al Centre de Biomaterials i Enginyeria Tissular (CBIT) i al Centre de Recerca en Enginyeria Mecànica (CIIM) de la Universitat Politècnica de València (UPV), en col·laboració amb l'Hospital Clínic Universitari de València-INCLIVA i la Universitat de València, han desenvolupat un collaret percutani que permetria reduir el risc d'infeccions en implants de pròtesis de fèmur i húmer, així com en la realització d'ostomies.

Patentat per la UPV i l'INCLIVA, el dispositiu està compost per una malla o reixeta flexible interna, que afavoreix l'adhesió del teixit de cicatrització i permet adaptar la rigidesa del collaret a la dels teixits circumdants.

Aquesta malla va acoblada a un sistema d'anell rígid roscat, i es troba recoberta de material flexible microporós, com la silicona, que connecta els teixits blans amb la malla interna a través de microcanals, per facilitar la proliferació interna de les cèl·lules.

Efecte de segellament

José Expósito, doctorand en Tecnologies per a la Salut i el Benestar de la UPV, explica que "l'anell al qual va fixada la malla crea un segellament ferm i estable amb l'epidermis, mentre que la flexibilitat adaptada de la malla permet apantallar les tensions generades en la interfície d'unió i distribuir-les de forma més homogènia. D'aquesta manera, s'esperen reduir els esquinçaments en la zona d'unió i millorar la barrera enfront d'infeccions".

Respecte als avantatges, el personal investigador assenyala que, actualment, en practicar un estoma o ferida oberta que connecta l'interior i l'exterior del cos, el principal risc és el de les infeccions superficials i profundes.

Aquest collaret, en ser microporós, millora la barrera de teixit de cicatrització que creix al seu interior. "La clau per a reduir les infeccions", apunta Ana Vallés, investigadora del Centre de Biomaterials i Enginyeria Tissular, "es troba en la proliferació interna de les cèl·lules, tant epitelials com adiposes, en tot el volum del collaret, que genera una major quantitat de teixit fibrós de cicatrització capaç de reduir l'entrada d'agents patògens en produir un efecte de segellament".

El dispositiu destaca també per la versatilitat per a adaptar-se a diferents tipus de tiges i catèters, com també a bosses d'ostomia o botons gàstrics.


Més informació

Notícies destacades


2024 THE Impact Rankings 2024 THE Impact Rankings
Times Higher Education reconeix la UPV entre les 200 universitats amb major impacte social i econòmic del món
I Certamen de Monòlegs Científics UPV I Certamen de Monòlegs Científics UPV
Francisco Pedroche, investigador de l'IMM, es fa amb el primer premi gràcies al seu monòleg "L'infinit és un acordió"
Bessó digital per a un turisme sostenible Bessó digital per a un turisme sostenible
El projecte CHAN-TWIN de la UPV i la UA resulta premiat en el Digital Tourist 2024 en aplicar la tecnologia del bessó digital en espais naturals protegits
App "Feeding Health" App "Feeding Health"
Un equip de la UPV i del Departament de Salut d'Elda, a través de Fisabio, crea una app pilot per a prevenir i reduir l'obesitat infantil
Descontaminació d'aigües residuals Descontaminació d'aigües residuals
Investigadors de l'ISIRYM i de l'ITQ desenvolupen un nou sistema més eficaç, ràpid i barat, que facilitarà la reutilització d'aigües per a agricultura
Càtedra Becsa Càtedra Becsa
Nova càtedra d'empresa vinculada a l'àmbit de l'Enginyeria Civil



EMAS upv