- -
UPV
 

App Feeding Health

Un equip de la UPV i del Departament de Salut d'Elda, a través de Fisabio, crea una app pilot per a prevenir i reduir l'obesitat infantil

[ 13/06/2024 ]

L'obesitat infantil és un greu problema de salut global que actualment afecta a 124 milions de xiquets i xiquetes d'entre 5 i 19 anys a tot el món. Per a contribuir a la seua prevenció, el Departament de Salut d'Elda, a través de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), i la Universitat Politècnica de València (UPV) han posat en marxa un projecte que busca facilitar pautes i hàbits saludables que contribueixin a reduir i prevenir l'obesitat entre la població infantil i juvenil mitjançant una app pilot.

En aquest projecte, que s'emmarca en la modalitat de “accions preparatòries” de UniSalut - dins del subprograma de col·laboració entre la UPV i Fisabio ‘Polisabio’-, han participat Francisca Ramón, Catedràtica de Dret Civil i investigadora de la UPV i Mª Dolores Gil, infermera d'Atenció Primària del Departament de Salut d'Elda i investigadora de Fisabio.

“L'obesitat afecta a la salut immediata dels xiquets i xiquetes, atès que és un factor de risc determinant de malalties cròniques no transmissibles com la diabetis, el càncer o les malalties cardiovasculars, a més de comportar problemes psicosocials com un pitjor rendiment escolar o una autoestima baixa”, explica Mª Dolores Gil.

Davant aquesta situació, el personal investigador ha dissenyat l'aplicació mòbil pilot anomenada “Feeding Health” que, mitjançant tècniques de gamificació (tècnica d'aprenentatge per jocs), facilita l'adopció de pautes i hàbits saludables que contribueixen a reduir l'obesitat. El prototip d'aquesta app s'ha testat en el CEIP Príncipe Don Joan Manuel de Villena, amb la col·laboració del professorat del centre.

Amb l'ús d'aquesta aplicació, l'alumnat ha pogut posar a prova els seus coneixements i, a través de diversos escenaris, seleccionar acuradament els aliments més saludables i l'activitat física necessària per a mantenir als seus ‘avatars’, dins de l'app, el més saludables possibles.

Durant aquesta fase del procés amb el centre escolar, que es va dur a terme entre els mesos de març i abril, 60 usuaris van accedir a l'aplicació i la puntuació màxima obtinguda pels alumnes participants ha estat de 96 sobre 100. L'alumnat ha utilitzat l'app entre una i deu vegades.

Actualment, el personal investigador de Fisabio que forma part d'aquest projecte (Mª Dolores Gil, Mª Gracia Parro i Oscar Elias) es troba en la fase d'anàlisi dels resultats de les enquestes de valoració. “En un futur immediat, planegem buscar finançament per a millorar la nostra aplicació i posar-la a la disposició de la comunitat docent com una eina útil per a promoure hàbits saludables i contribuir a prevenir l'obesitat en edats escolars”, conclou Mª Dolores Gil.

Desenvolupament de l'app pilot

El treball fins ara s'ha centrat en els requisits funcionals del disseny de l'app. “Després de realitzar un estudi dels perfils i característiques de la població en etapa infantil, vam proposar ‘avatars’ i situacions adaptades a la població objecte d'estudi i plantegem escenaris de participació en la gamificació relacionats amb activitats de la vida quotidiana en un rang de perfil determinat”, explica Francisca Ramón, investigadora de la UPV.

En el joc, el full de ruta interactiu permet que l'usuari adquirisca coneixements i s'autoavalue en temes d'alimentació i activitat física. “Aquest projecte permetrà incentivar hàbits saludables en els xiquets i xiquetes i adolescents mitjançant la gamificació a través de l'app, i també ajudarà a contribuir, mitjançant la promoció d'hàbits saludables, en la prevenció d'algunes malalties com la diabetis”, destaca Francisca Ramón. Al costat d'ella, en l'equip de la UPV han participat també els investigadors Vicente Cabedo i Vicent Giménez.

Notícies destacades


Avelino Corma rep la Medalla d'Or de la Societat Europea de Química Avelino Corma rep la Medalla d'Or de la Societat Europea de Química
Corma és el primer investigador espanyol a rebre aquest prestigiós reconeixement
Nova 111 Pro List Nova 111 Pro List
Paloma Bahilo, enginyera industrial per la UPV, inclosa en la llista Nova de Professionals entre 25 i 36 anys més influents a Espanya en 2024
Nova ERC per a Jose Adam Nova ERC per a Jose Adam
L'investigador de l'Institut ICITECH ha rebut aquesta nova ajuda per al desenvolupament del projecte Encast, que permetrà aproximar al mercat la seua revolucionària idea per a aconseguir edificis ultraresistents
Voluntariat UPV Voluntariat UPV
Un reconeixement a persones i entitats que han col·laborat durant aquest curs acadèmic amb accions solidàries promogudes des de la UPV
Des de 1999, referència en la UPV Des de 1999, referència en la UPV
L'Institut ITACA de la Universitat Politècnica de València celebra el seu 25 aniversari
MINORS_UPV MINORS_UPV
Innovador programa de formació específica per a estudiantat de grau, màster i doctorat, visitants, sèniors i membres de Alumni de la UPVEMAS upv