- -
UPV
 

Serveis que prestem

Compromisos que assumim

Atenció a l'usuari

Normativa



Cursos i més formació

Proves d'acreditació

Vols fer-nos una consulta?

Autoaprenentatge

Activitats de promoció

Suport al PDI

Ajudes

Assessorament i traduccions

Recursos en línia

Dades sociolingüístiques

Commemoració Estatut d’Autonomia

 
10/11/16
Notícia
Projecció a la UPV del documental 14 d'octubre del 1957. El dia en què parlaren les pedres

El 24 de novembre, a l’Àgora de la UPV, a partir de les 12.30 h es projecta el documental que recorda la riuada de 1957 a València.

El 24 de novembre, a l’Àgora de la UPV, a partir de les 12.30 h es projectarà el documental 14 d'Octubre del 1957. El dia en què parlaren les pedres, dirigit per Sergi Tarín i Vicent Peris, d’InfoTV.

14 d’octubre del 1957. El dia en què parlaren les pedres tracta tot el que va passar durant i després de les riuades queinundaren València i els pobles de l’Horta, en eixir-se’n el Túria i els barrancs de Torrent i de Carraixet.Un desastre que va tenir enormes conseqüències socials, econòmiques, urbanístiques i polítiques i que InfoTV ha reviscut en la veu dels protagonistes: els ciutadans que el patiren, els periodistes que el contaren, els polítics que el gestionaren i els experts que l’han estudiat.

La riuada, amb onades que arribaren a més de cinc metres d'altura en alguns carrers, va provocar importants pèrdues humanes i materials. El documental, a més d’evocar els fets coneguts (el nivell de la riuada, el fang, la solidaritat...), trau a la llum tot allò que el règim va voler amagar, sense les censures d’aquella època. Cal recordar la crítica que va fer al seu dia Tomàs Trénor, aleshores alcalde de València, i el discurs «Cuando enmudecen los hombres... hablan las piedras», de Martí Domínguez, que era el director de Las Provincias (http://bit.ly/2fEPHzf).

Un estudi UPV millora el coneixement de la riuada de l'any 1957, que va causar 81 morts a València, i ajuda a analitzar les conseqüències d'esdeveniments similars

La projecció d’aquest documental s’afegeix a l’estudi que Fèlix Francés i Cristina Puertes, de l’Institut d’Enginyeria de l’Aigua i Medi Ambient de la UPV, han elaborat sobre la riuada, i que conclou que amb precipitacions igualment intenses i la mateixa distribució espaciotemporal, la pluja no provocaria danys significatius a la ciutat de València, malgrat l'augment de la urbanització a la zona baixa del riu, gràcies al paper laminador de la presa de Loriguilla i la capacitat de desguàs del nou llit de Túria (http://bit.ly/2fEWLhr).

Organitza: UPV. Servei de Promoció i Normalització Lingüística (www.upv.es/bondia)

Col·labora: InfoTV (http://www.infotelevisio.com/)


EMAS upv