- -
UPV
 

Serveis que prestem

Compromisos que assumim

Atenció a l'usuari

NormativaCursos i més formació

Proves d'acreditació

Autoaprenentatge

Activitats de promoció

Suport al PDI

Ajudes

Assessorament i traduccions

Recursos en línia

Dades sociolingüístiques

Commemoració Estatut d’Autonomia

 
11/11/20
Notícia
L’SPNL informa: Vídeo “El parlar de la Marina Alta”.

El vídeo inclou persones d’origen estranger que expliquen la seua relació amb el valencià

El vídeo “El parlar de la Marina Alta” inclou les intervencions de vuit persones joves estrangeres o amb orígens estrangers que expliquen la seua relació amb el valencià; unes persones que, per unes raons o altres, han acabat vivint a la Marina Alta, tot adoptant el valencià com a llengua pròpia.

En  paraules de l’autor del vídeo, Víctor Manuel Castro, “en molts àmbits del nostre domini lingüístic, el valencià perd usos (i més encara quan es tracta d’una persona d’aspecte estranger). És una actitud lingüística que em crida l’atenció perquè, al meu parer, el fet de parlar valencià a tothom, a banda de contribuir a la normalització de la nostra llengua, també facilita la integració de qualsevol nou parlant de valencià. Amb la nostra llengua obrim portes, no en tanquem perquè, a banda d’acollir, donem l’oportunitat d’accedir a nous espais, així com a noves relacions personals, socials i professionals.”

El vídeo pretén fer visible uns referents com és el cas d’Elisabeth, Zach, Desirée, Yulu, Fanny, Esther, Midi i Chighali. Tots són valencianoparlants d’adopció i, com demostren al vídeo, el valencià no els ha resultat cap entrebanc, tot el contrari, els ha obert portes.

Castro manifesta que és interessant que nous parlants de valencià vegen el vídeo, s’hi identifiquen i prenguen aquests vuit joves com a exemple. I també que es veja que la Marina Alta és una comarca diversa i plural, “una comarca acollidora, una comarca tolerant que conviu amb pau, harmonia i respecte”.

Enllaç al vídeo El parlar de la marina alta

Guió i producció: Víctor Manuel Castro

Font: castromonserratvictor@gmail.com, @vicdelamarina


EMAS upv