- -
UPV
 

Serveis que prestem

Compromisos que assumim

Atenció a l'usuari

Normativa



Cultura Campus d'Alcoi

Cultura Campus de Gandia



Formación

Aules de Cultura UPV

Espacio N-1

PC_ACTS

Prime the Animation!

Novembre Festival de Jazz

Música UPV

Cine Dijous de pel·lícula

POLINIZA DOS Trobada d'Art Urbà

Residencia artística

Mundos por venir

Red Espacios Expositivos UPV

Agenda UPV



Sala d'exposicions del Rectorat

PAC

Hall Solidari

En Acció

ÀGORA SOUND

 
20/07/17
Notícia
Vinyetes resistents: el maquis al còmic (PAC 2017)

Data: De l'1 al 24 de setembre del 2017 PRORROGADA fins al 5 d'octubre
Lloc: Biblioteca de la Facultat de Belles Arts. UPV
Entrada lliure

L’exposició “Vinyetes resistents: el maquis al còmic”, naix com a projecte divulgatiu amb la voluntat de difondre la història de la lluita dels maquis, la guerrilla antifranquista, a través del vessant gràfic.

Dissortadament, aquesta part de la història és escassament coneguda, i tampoc compta amb una producció d’historietes, tebeos i novel·les gràfiques massa nombrosa. Són poques les referències trobades i encara menys aquelles que exclusivament es centren en la lluita guerrillera. Si bé és cert que, en diferents publicacions i webs apareixen vinyetes, tires i planes senceres (Troya, Cimoc, El Víbora, Gaceta Ilustrada, Interviú, El Jueves, Totem, El Papus, La Lletra A, Tinta Negra…), aquest treball recopila sobretot històries i àlbums complets de dates recents. Es tracta d’una exposició en procés constant d’actualització i ampliació; per això pretenem, en un futur pròxim, fer un catàleg i mostrar el material que sabem que està dispers per hemeroteques, llibreries de vell i col·leccions particulars on hi ha veritables joies gràfiques.

Malgrat això, volíem donar un primer pas en el camí cap a la seua visibilització. Hem intentat arrodonir la presència dels maquis en el panorama gràfic de l’estat espanyol amb algunes il·lustracions, imatges de cartells i propaganda diversa. Per a contextualitzar-ho, tant històricament com gràficament, també presentem diversos panells sobre els antecedents de la guerrilla, el còmic bèl·lic, la guerra civil i la postguerra, guerrilles en diferents països i moments, així com altres resistències contemporànies. Altres panells amb els còmics exclusivament dels maquis, amb fitxes sobre els seus autors i els guerrillers, completen la mostra.

Aquesta modesta exposició vol emmarcar-se com una aportació més dins dels projectes de recuperació d’aquella amarga memòria de resistència. La lluita guerrillera contra el règim feixista i totalitari que, malgrat haver estat ocultada i tergiversada, diferents col·lectius i persones tracten de fer visible, recognoscible i comprensible en un context com l’actual, allunyat de manera generalitzada de qualsevol reivindicació ferma d’aquelles lluites vinculades amb la solidaritat i la justícia.

Així doncs, esperem que, a banda de gaudir amb els diferents estils, diàlegs, idees, colors i fets, tant reals com ficticis, que guionistes i dibuixants han traçat en aquestes vinyetes, puguem també aprendre i reflexionar sobre la pràctica artística, la política i la història.


EMAS upv