- -
UPV
 

Serveis que prestem

Compromisos que assumim

Atenció a l'usuari

NormativaSala d'exposicions del Rectorat

POLINIZA DOS Trobada d'Art Urbà

Novembre Festival de Jazz - UPV

Aules de Cultura UPV

PAC

CINEMA: Dijous de pel·lícula

En Acció

Hall Solidari

Música UPV

Prime the Animation

ÀGORA SOUND

FICAECultura Campus d'Alcoi

Cultura Campus de Gandia

Agenda UPV

Descomptes culturals

 
20/07/17
Notícia
Vinyetes resistents: el maquis al còmic (PAC 2017)

Data: De l'1 al 24 de setembre del 2017 PRORROGADA fins al 5 d'octubre
Lloc: Biblioteca de la Facultat de Belles Arts. UPV
Entrada lliure

L’exposició “Vinyetes resistents: el maquis al còmic”, naix com a projecte divulgatiu amb la voluntat de difondre la història de la lluita dels maquis, la guerrilla antifranquista, a través del vessant gràfic.

Dissortadament, aquesta part de la història és escassament coneguda, i tampoc compta amb una producció d’historietes, tebeos i novel·les gràfiques massa nombrosa. Són poques les referències trobades i encara menys aquelles que exclusivament es centren en la lluita guerrillera. Si bé és cert que, en diferents publicacions i webs apareixen vinyetes, tires i planes senceres (Troya, Cimoc, El Víbora, Gaceta Ilustrada, Interviú, El Jueves, Totem, El Papus, La Lletra A, Tinta Negra…), aquest treball recopila sobretot històries i àlbums complets de dates recents. Es tracta d’una exposició en procés constant d’actualització i ampliació; per això pretenem, en un futur pròxim, fer un catàleg i mostrar el material que sabem que està dispers per hemeroteques, llibreries de vell i col·leccions particulars on hi ha veritables joies gràfiques.

Malgrat això, volíem donar un primer pas en el camí cap a la seua visibilització. Hem intentat arrodonir la presència dels maquis en el panorama gràfic de l’estat espanyol amb algunes il·lustracions, imatges de cartells i propaganda diversa. Per a contextualitzar-ho, tant històricament com gràficament, també presentem diversos panells sobre els antecedents de la guerrilla, el còmic bèl·lic, la guerra civil i la postguerra, guerrilles en diferents països i moments, així com altres resistències contemporànies. Altres panells amb els còmics exclusivament dels maquis, amb fitxes sobre els seus autors i els guerrillers, completen la mostra.

Aquesta modesta exposició vol emmarcar-se com una aportació més dins dels projectes de recuperació d’aquella amarga memòria de resistència. La lluita guerrillera contra el règim feixista i totalitari que, malgrat haver estat ocultada i tergiversada, diferents col·lectius i persones tracten de fer visible, recognoscible i comprensible en un context com l’actual, allunyat de manera generalitzada de qualsevol reivindicació ferma d’aquelles lluites vinculades amb la solidaritat i la justícia.

Així doncs, esperem que, a banda de gaudir amb els diferents estils, diàlegs, idees, colors i fets, tant reals com ficticis, que guionistes i dibuixants han traçat en aquestes vinyetes, puguem també aprendre i reflexionar sobre la pràctica artística, la política i la història.


EMAS upv