- -
UPV
 

Jornades d'Orientació UPV

Arancha Ruiz, caçatalents, davant més de 350 professionals: "La pregunta què vols ser de major ja no té sentit"

[ 29/11/2017 ]

La Universitat Politècnica de València (UPV) ha acollit avui la tradicional trobada d'orientadors, tutors, professors i directors de centres d'ensenyament secundari de la Comunitat Valenciana, a la que han assistit més de 350 professionals. Enfront de la incertesa d'altres edicions, les Jornades d'Orientació de 2017 han arribat a la seua cita anual amb bona dosi de tranquil·litat.

A açò ha contribuït el rector de la UPV, Francisco Mora, que ha inaugurat la sessió. "Els meus amics em pregunten què han d'estudiar els seus fills. Jo li lleve gravetat a aqueixa decisió. És important, però no transcendent. Hi ha diferències entre les branques d'estudis, però no tant entre uns títols i uns altres. I hi ha molts moments per a rectificar una decisió equivocada. Tant de bo jo haguera de començar ara els meus estudis universitaris, amb la quantitat d'oportunitats i l'increïble menú que ofereixen les universitats del segle XXI".


També Antoni Gil, coordinador de les proves d'accés de la Comunitat Valenciana, ha ajudat a crear aqueix clima de serenitat, en confirmar que les proves d'accés a la universitat (PAU) i la preinscripció de 2018 es realitzaran sense sobresalts, solament amb canvis mínims. "He d'explicar poques coses. Crec que us alegrarà", ha indicat, provocant la satisfacció general de l'auditori.


Arancha Ruiz: "Ara les opcions són infinites i açò genera ansietat"


Un poc abans, ha intervingut Arancha Ruiz, caçatalents i experta en marca personal, que ha compartit amb els orientadors una porció de lúcides reflexions. Ruiz col·labora habitualment amb televisions, ràdios, capçaleres de premsa i revistes. És autora de dos títols Què cerca el Headhunter, i El mapa del teu talent, amb pròleg d'Eduardo Punset.


Arancha Ruiz ha començat la seua xarrada assenyalant que "abans es preguntava als xiquets què vols estudiar i què vols ser de major. Açò ja no té sentit. Ara les opcions són infinites, la qual cosa és bona i dolenta alhora. Per aquest motiu, no se'ls pot demanar als alumnes de secundària que assenyalen un punt a la meitat de l'oceà, perquè açò produeix ansietat. Cal ajudar-los al fet que, més que una destinació, trien una direcció".


Per a açò, en opinió de la caçatalents, "un primer pas és fitar les opcions. És imprescindible descartar possibilitats i centrar-se en dues o tres preferències. El que resulte de la intersecció d'aqueixes dues o tres alternatives és el mercat laboral en el qual es podrà inserir l'alumne en el futur".


"L'etapa universitària ha de ser el moment de l'exploració"


Sobre l'etapa universitària, Ruiz ha comentat que "és el moment de l'exploració. Contra el que molts creuen, els anys universitaris no han d'emprar-se a aprofundir en un coneixement en concret, sinó més aviat a provar molts camps diferents de forma superficial, a ser curiosos i transversals. La creativitat naix de la connexió d'àrees en principi molt diferents i allunyades entre si".


Ruiz ha alertat, a més, de la frustració que pot donar-se entre els titulats en acabar la seua carrera. "La universitat els prepara perquè treballen en entorns altament tecnificats i competitius, i es troben amb la realitat de l'empresa espanyola, un 85% de pimes sense transformar digitalment. Llavors, es produeix un xoc d'expectatives. Cal donar-los eines i confiança als universitaris per a transformar el teixit empresarial, però han de saber que ells van a ser els agents de canvi d'aqueix entorn".


Finalment, Arancha Ruiz ha dedicat uns minuts a desmuntar els principals estereotips associats a la formació amb l'ajuda del públic: des dels de major actualitat (tots els alumnes han de ser líders o no seràs ningú si no eres emprenedor) als clàssics (els de ciències són més llests o les arts no tenen eixides) passant pels mítics (els adolescents no tenen capacitat d'esforç ni de sacrifici o les xiques no poden aspirar a un lloc de responsabilitat, perquè han de conciliar vida professional i laboral).


Programa complet de les Jornades d'Orientació


Les Jornades s'han completat amb les ponències del director general de l'Agència Valenciana d'Avaluació i Prospectiva, Salvador Palazón; del vicerector d'Estudis, Qualitat i Acreditació de la UPV, Eduardo Vendrell, i del motivador d'empresa i orientador de professionals, Alfonso Alcántara.


Més informació

Notícies destacades


Neuromàrqueting Neuromàrqueting
Un equip d'investigadors de la UPV treballa en la creació de nous productes emocionals
Pablo Marín Pablo Marín
Un estudiant de doctorat UPV, triplement guardonat pel seu TFM: Beca UEECA, Premi 2K17 y Premi FEDNA
Pel seu estudi sobre aïllament acústic Pel seu estudi sobre aïllament acústic
Manuel Jesús Parrilla, doblement titulat per la UPV, guanya el XV Premi Andrés Lara per a Joves Investigadors 2017
Enginyeria de competició Enginyeria de competició
MOTOR-UPV, integrada per alumnes de Generació Espontània, campiona d'Espanya de velocitat en la categoria SSP300
Premis Goya 2018 Premis Goya 2018
Dos dels deu curts d'animació preseleccionats, 'The Neverending Wall' i 'Impromptu', produïts per la UPV
MiFID II MiFID II
La UPV, entre les sis úniques entitats espanyoles habilitades per la CMNV per a acreditar personal financer a partir del pròxim gener
Art total Art total
Cristina De Middel, llicenciada en Belles Arts per la UPV, Premi Nacional de Fotografia 2017
Avions en els quals no se sent el motor Avions en els quals no se sent el motor
Un nou sistema de control acústic distribuït permet crear zones de confort auditiu independentsEMAS upv