- -
UPV
 

Primers passos del museu Ciència fallera de la UPV

La UPV celebra l'acte de lliurament de premis del I concurs La Ciència a les Falles. Els ninots guanyadors formaran part d'aquest nou museu

[ 18/04/2024 ]

El nou Museu de Ciència Fallera de la Universitat Politècnica de València està fent ja els seus primers passos. Ahir dimecres es va celebrar el lliurament de premis de la primera edició del concurs La Ciència a les Falles, organitzat per la UPV el mes de març passat. I els ninots o les escenes guanyadores seran les primeres protagonistes d'aquest nou museu amb el qual la UPV vol continuar contribuint a acostar la ciència a la societat, en aquest cas des de la festa gran de la ciutat i de manera permanent.

En l'acte de lliurament de premis, les diferents comissions guanyadores van rebre un estendard acreditatiu dels seus guardons i van fer lliurament a la UPV dels ninots o escenes guardonats.

La Falla Creu i Mislata, guanyadora del primer premi tant en la categoria infantil com major, va cedir per a aquest nou museu de la UPV una entranyable i reivindicativa escena del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència i una altra sobre els avanços de la intel·ligència artificial.

En infantils, el segon premi va ser per a la Comissió Cuba-Puerto Rico, per una escena centrada en Nikola Tesla. I el tercer, per a la Comissió de Burjassot, Maestro Lope-José Carsí, la falla de la qual va plasmar un didàctic viatge per l'interior del cos humà, amb un gran cor com a element central i amb diferents elements, entre aquests, uns divertits glòbuls rojos. Tant la figura de Tesla com la del glòbul roig formaran part de Ciència Fallera. El nou museu es completarà amb una maqueta a escala de la falla Cosmogònic, amb la qual la Comissió Borrull-Túria va assolir el segon premi en la categoria de majors.

El Museu, al casal de la UPV

L'acte de lliurament dels premis va ser presidit per José E. Capilla, rector de la Universitat Politècnica de València, i Mª Estela Arlandis Ferrando i Marina García Arribas, falleres majors de València 2024.

“Un dels objectius principals de la nostra Universitat és acostar la ciència a tota la societat. En aquest sentit, les Falles brinden una gran oportunitat per a avançar cap a aquesta meta. Aquest nou museu de la nostra Universitat, que anirà creixent any rere any, vol contribuir a potenciar la divulgació científica i a visibilitzar la ciència a través de les nostres festes”, va destacar el rector de la UPV, José E. Capilla.

Inicialment, el nou museu estarà situat a les instal·lacions de la Comissió Fallera Av. Tarongers - Universitat Politècnica - Camí de Vera.

Tant el concurs com la posada en marxa del museu formen part del programa anual de comunicació i divulgació científica de la UPV, i estan impulsats per l'Àrea de Comunicació de la UPV, a través de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació, i la Comissió Fallera Av. Tarongers - Universitat Politècnica - Camí de Vera. A més, compta amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

Notícies destacades


Fins a 900€ per estudiant Fins a 900€ per estudiant
La UPV posa en marxa la seua convocatòria d'ajudes d'acció social per al present curs acadèmic
Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors
La UPV ha organitzat el congrés internacional Enfocaments Interdisciplinaris per a la Protecció de la Infància en Internet, del projecte d'investigació Stoponsexgroom
Edicions Maior: 25 anys Edicions Maior: 25 anys
La UPV exhibeix una selecció excepcional de la històrica galeria balear, referència internacional de la gràfica contemporània
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
Activa el teu futur Activa el teu futur
El CFP organitza tallers, ponències i activitats per a donar a conèixer els títols propis de la UPV
Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia
Més de 300 joves han assistit a la fira de l'ocupació, que ha reunit 44 entitats amb un centenar d'ofertesEMAS upv