L'Institut INGENIO, centre mixt de la Universitat Politècnica de València (upv) i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), i la Generalitat Valenciana, a través de la Direcció General de Transparència i Participació, han impulsat un projecte pilot d'Auditoria Ciutadana Compromesa, un nou instrument d'avaluació i seguiment de les polítiques i serveis públics impulsades des del Consell.
Aquesta iniciativa representa una experiència innovadora amb un enfocament en la participació activa de la ciutadania. D'aquesta manera, es converteix en avaluadora de les polítiques i serveis oferits per la Generalitat, amb l'objectiu de valorar-los i proposar millores, atenent dimensions socioambientales.
La col·laboració entre la Generalitat i un equip d'investigadores de l'Institut INGENIO (CSIC-UPV) s'ha traduït en el codisseny d'una proposta metodològica i dues experiències pilot d'auditoria ciutadana.
La primera d'aquestes s'ha centrat en quatre serveis d'oficines PROP de Castelló, València i Alacant, i la segona experiència ha posat el focus en una convocatòria de subvencions, projecte que actualment es troba en la fase intermèdia de treball.
El director general de Transparència i Participació, José Tárrega, ha emfatitzat que aquesta iniciativa, en el marc de l'Estratègia de Govern Obert de la Generalitat “suposa el compromís conjunt de les institucions amb la transparència i la millora contínua dels serveis públics”.
Aquesta nova experiència de participació ciutadana forma part de les Línies d'acció estratègica del Consell en matèria de transparència, participació i qualitat democràtica per a aquesta legislatura.
L'auditoria ciutadana compromesa s'emmarca en la Llei 4/2023, de 13 d'abril, de Participació Ciutadana i Foment de l'Associacionisme de la Comunitat Valenciana. Per a dur a terme les auditories ciutadanes compromeses, es realitza un procés de formació de l'equip motor del servei públic que serà auditat. Després d'aquest procés de formació, es duu a terme la selecció de l'equip auditor d'entre tots els ciutadans i ciutadanes que s'han oferit a participar.
El segon projecte pilot d'auditoria ciutadana, que s'està desenvolupant en aquest moment, va rebre més d'un miler de sol·licituds de participació, que recentment s'han traduït en un equip auditor ja conformat i per a l'elecció del qual s'han aplicat els criteris científics facilitats per INGENIO. La tercera etapa del procés ha consistit a facilitar el procés participatiu a través de diversos tallers, tant amb l'equip auditor com amb l'equip motor. En l'última etapa es realitza una trobada entre tots dos equips, amb l'objectiu de compartir avanços en el marc del projecte d'auditoria.
En aquest camí, l'equip investigador d'INGENIO està ajudant a traduir la complexitat del procés, codissenyant l'eina metodològica d'auditoria i facilitant qüestionaris tipus que permeten que l'equip auditor puga valorar tots els aspectes del servei, política o procés a auditar, com ara l'equitat, la diversitat, la perspectiva de gènere, la sostenibilitat, la diversitat territorial dins del territori valencià i altres aspectes de rellevància per a cada servei o procés.
Carola Calabuig, investigadora d'INGENIO responsable del projecte, explica que “la intenció dels projectes pilot d'auditoria desenvolupats no és fer un judici de les polítiques públiques, sinó oferir una validació de la metodologia d'auditoria i anàlisi i un full de ruta que oriente la posada en marxa del procés a futur, amb la finalitat que l'Administració puga aplicar la Llei de Participació basant-se en uns criteris científics que no sols prevalguen criteris com són l'eficàcia o l'eficiència, sinó també uns altres com ara l'equitat, la participació o la corresponsabilitat amb els assumptes públics”.
Notícies destacades