- -
UPV
 

Posar fi a la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5,7%

La pobresa infantil a Espanya, a debat en unes jornades organitzades per la Càtedra d'Infància i Adolescència de la UPV, a Torrevella

[ 19/04/2024 ]

La Càtedra d'Infància i Adolescència de la UPV ha organitzat les Jornades: “La pobresa infantil a Espanya, a debat", en les quals s'ha analitzat la situació de pobresa de xiquetes, xiquets i adolescents a l'Estat. La trobada ha tingut lloc a Torrevella els dies 19 i 20 d'abril, i ha estat dirigida a la Xarxa d'Universitats per la Infància i l'Adolescència (RUIA), integrada per 30 universitats espanyoles.

Espanya és el país de la Unió Europea amb major taxa de pobresa infantil, amb aproximadament un 28% de xiquetes, xiquets i adolescents (un poc més de 2 milions), vivint en situació de pobresa.

Les mancances afecten la seua salut física i mental, les seues oportunitats educatives i les seues possibilitats d'ocupació futura, aspectes que s'han abordat en les jornades. L'informe El cost de la pobresa infantil a Espanya, que s'ha debatut en la trobada, conclou que el PIB espanyol seria un 5,7% més elevat si s'eliminara la pobresa infantil.


Beneficis socials i econòmics

Les persones que viuen en situació de pobresa durant l'adolescència tenen un 28% menys de probabilitats d'aconseguir nivells d'estudis superiors, segons l'anàlisi que presenta El cost de la pobresa infantil a Espanya. L'efecte en termes de productivitat laboral és de 57.000 milions d'euros anuals. D'altra banda, l'impacte de les malalties provocades per la pobresa és de 6.079 milions d'euros a l'any.

Per això, l'informe conclou que el PIB espanyol seria un 5,7% més elevat si s'eliminara la pobresa infantil. La inversió necessària per a revertir aquesta situació seria compensada llargament pels beneficis, no sols socials i humans, sinó també econòmics.

Pobresa crònica

Segons el citat estudi sobre el cost de la pobresa, elaborat el 2023 per l'alt comissionat contra la Pobresa Infantil, participant en les Jornades, quasi un/a de cada quatre menors experimenta pobresa crònica a Espanya (durant tres anys consecutius o més).

El fenomen de la cronicitat es va assentar al principi de segle a l'Estat i va créixer un 70% entre el 2006 i el 2016. La creació de llocs de treball a Espanya des del 2017 no ha tingut l'impacte desitjat en les famílies, a causa de la mala qualitat de l'ocupació, segons l'estudi.

Accions des de la universitat

Les Jornades “La pobresa infantil a Espanya, a debat” han abordat la relació entre educació i pobresa en la infantesa, i la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat Carles III de Madrid han exposat les seues iniciatives sobre aquest tema.

Vicente Cabedo, director de la Càtedra d'Infància i Adolescència de la Universitat Politècnica de València, destaca algunes accions d'universitats valencianes: “Tant la Universitat d'Alacant com la mateixa UPV tenen un programa d'ajudes perquè adolescents i joves provinents dels sistemes de protecció accedisquen a la universitat; també s'està treballant amb la Conselleria d'Educació perquè el pròxim curs hi haja una plaça reservada en cada titulació per a aquests casos”.

D'altra banda, Vicente Cabedo destaca que l’Escola d’Estiu de la UPV, en col·laboració amb la Càtedra d'Infància i Adolescència, disposa algunes places per a la infància vulnerable. “D'acord amb l'Enquesta de condicions de vida de l'INE, més de dos milions i mig de xiquets, xiquetes i adolescents no gaudeixen ni una setmana de vacances a l'any fora de casa. Aquest és també un paràmetre de pobresa”.

Notícies destacades


Fins a 900€ per estudiant Fins a 900€ per estudiant
La UPV posa en marxa la seua convocatòria d'ajudes d'acció social per al present curs acadèmic
Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors
La UPV ha organitzat el congrés internacional Enfocaments Interdisciplinaris per a la Protecció de la Infància en Internet, del projecte d'investigació Stoponsexgroom
Edicions Maior: 25 anys Edicions Maior: 25 anys
La UPV exhibeix una selecció excepcional de la històrica galeria balear, referència internacional de la gràfica contemporània
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
Activa el teu futur Activa el teu futur
El CFP organitza tallers, ponències i activitats per a donar a conèixer els títols propis de la UPV
Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia
Més de 300 joves han assistit a la fira de l'ocupació, que ha reunit 44 entitats amb un centenar d'ofertesEMAS upv