- -
UPV
 

Lesions del sistema nerviós

Un equip del CBIT-UPV ha dissenyat i caracteritzat in vitro uns nous neurocables multimodulars per a reparar lesions superiors als 2 cm

[ 11/06/2021 ]

Un equip del Centre de Biomaterials i Enginyeria Tissular (CBIT) de la Universitat Politècnica de València ha dissenyat i caracteritzat in vitro uns nous neurocables per a la reparació de lesions del sistema nerviós.

Avui dia no existeix una teràpia clínica eficaç per a la regeneració de lesions nervioses que afecten longituds de nervi superiors als 2 cm, on el nervi no pot trobar el seu objectiu i, sovint, aqueix nervi desorientat acaba nuant-se en una bola dolorosa anomenada neuroma.

En lesions menors s'empra l'empelt de nervi, normalment del propi pacient (autoempelt) o d'un donant (aloempelt). No obstant això, quan es tracta de grans lesions superiors als 2 cm de longitud, no s'han aconseguit resultats satisfactoris. Així que resulta estratègic identificar noves maneres de reconnectar els nervis seccionats i d'estimular la seua reparació i regeneració.

L'alternativa, els neurocables del CBIT-UPV

Davant la impossibilitat de regenerar tractes en grans lesions nervioses, el personal investigador de la UPV ha proposat l'ús d'un dispositiu multimodular denominat neurocable, com a solució a aquest problema. Aquest dispositiu està constituït per biomaterials amb forma cilíndrica d'origen natural i/o sintètic, en l'interior del qual es disposen feixos de fibrilles paral·leles per a facilitar la regeneració. D'aquesta forma, la longitud del neurocable pot variar entre 0.6 i 50 cm en funció de la grandària de la lesió, emprant més o menys nombre de mòduls cilíndrics.

“Cada neurocable és capaç d'albergar cèl·lules auxiliars per a afavorir el creixement axonal, creant una estructura similar a la que té un nervi que no està danyat i que podria ser d'ajuda per a afavorir la recuperació funcional”, explica Cristina Martínez Ramos.

Futura aplicació

Dissenyats i caracteritzats in vitro als laboratoris del CBIT –i patentats per la UPV- el concepte d'aquests neurocables podria tenir una futura aplicació en el tractament de patologies derivades de lesions en les estructures tipus tracte del sistema nerviós perifèric i el sistema nerviós central, provocades per traumatismes, malalties neurodegeneratives, accidents de trànsit i laborals, lesions per armes de foc, etc.

“La tecnologia s'ha caracteritzat únicament in vitro fins al moment, amb prototips d'implants capaços d'abastar longituds de lesió d'al voltant de 2 cm. Els resultats prometedors in vitro ens han portat a patentar aquesta idea, que ha de ser validada mitjançant experiments in vivo en models animals amb grans lesions”, destaca Cristina Martínez Ramos.

Més informació

Notícies destacades


QS World University Ranking 2022 QS World University Ranking 2022
El ranking QS sitúa a la UPV entre las 10 mejores de España y la mejor de la Comunitat Valenciana
Global Managament Challenge Global Managament Challenge
L'equip MGV aconsegueix el tercer lloc en la final nacional de la major competició d'estratègia i gestió d'empreses
El adiós de Paco Mora El adiós de Paco Mora
El ACOM le entrevista en su último día en el cargo tras 8 años como rector y 21 en el equipo de dirección de la UPV
LocKeep, innovació contra la COVID-19 LocKeep, innovació contra la COVID-19
Estudiants de la UPV dissenyen un dispositiu que aïlla qualsevol habitació en minuts
11è rector de la UPV 11è rector de la UPV
Pepe Capilla, amb el 52,11% del vot ponderat, es proclama guanyador de les eleccions en segona volta
De mans del rei Felip VI De mans del rei Felip VI
José Capmany rep el Premi Nacional d'Investigació 2020 en l'àrea d'Enginyeries

EMAS upv