- -
UPV
 

Lesions del sistema nerviós

Un equip del CBIT-UPV ha dissenyat i caracteritzat in vitro uns nous neurocables multimodulars per a reparar lesions superiors als 2 cm

[ 11/06/2021 ]

Un equip del Centre de Biomaterials i Enginyeria Tissular (CBIT) de la Universitat Politècnica de València ha dissenyat i caracteritzat in vitro uns nous neurocables per a la reparació de lesions del sistema nerviós.

Avui dia no existeix una teràpia clínica eficaç per a la regeneració de lesions nervioses que afecten longituds de nervi superiors als 2 cm, on el nervi no pot trobar el seu objectiu i, sovint, aqueix nervi desorientat acaba nuant-se en una bola dolorosa anomenada neuroma.

En lesions menors s'empra l'empelt de nervi, normalment del propi pacient (autoempelt) o d'un donant (aloempelt). No obstant això, quan es tracta de grans lesions superiors als 2 cm de longitud, no s'han aconseguit resultats satisfactoris. Així que resulta estratègic identificar noves maneres de reconnectar els nervis seccionats i d'estimular la seua reparació i regeneració.

L'alternativa, els neurocables del CBIT-UPV

Davant la impossibilitat de regenerar tractes en grans lesions nervioses, el personal investigador de la UPV ha proposat l'ús d'un dispositiu multimodular denominat neurocable, com a solució a aquest problema. Aquest dispositiu està constituït per biomaterials amb forma cilíndrica d'origen natural i/o sintètic, en l'interior del qual es disposen feixos de fibrilles paral·leles per a facilitar la regeneració. D'aquesta forma, la longitud del neurocable pot variar entre 0.6 i 50 cm en funció de la grandària de la lesió, emprant més o menys nombre de mòduls cilíndrics.

“Cada neurocable és capaç d'albergar cèl·lules auxiliars per a afavorir el creixement axonal, creant una estructura similar a la que té un nervi que no està danyat i que podria ser d'ajuda per a afavorir la recuperació funcional”, explica Cristina Martínez Ramos.

Futura aplicació

Dissenyats i caracteritzats in vitro als laboratoris del CBIT –i patentats per la UPV- el concepte d'aquests neurocables podria tenir una futura aplicació en el tractament de patologies derivades de lesions en les estructures tipus tracte del sistema nerviós perifèric i el sistema nerviós central, provocades per traumatismes, malalties neurodegeneratives, accidents de trànsit i laborals, lesions per armes de foc, etc.

“La tecnologia s'ha caracteritzat únicament in vitro fins al moment, amb prototips d'implants capaços d'abastar longituds de lesió d'al voltant de 2 cm. Els resultats prometedors in vitro ens han portat a patentar aquesta idea, que ha de ser validada mitjançant experiments in vivo en models animals amb grans lesions”, destaca Cristina Martínez Ramos.

Més informació

Notícies destacades


Heroïnes de l'enginyeria Heroïnes de l'enginyeria
Natalia Falagán, premi Top 50 Women in Engineering: "En la UPV vaig aprendre la importància de la innovació"
Diana Morant, Alumni UPV, ministra de Ciència i Innovació Diana Morant, Alumni UPV, ministra de Ciència i Innovació
L'enginyera de Telecomunicació ha mantingut una intensa col·laboració amb la UPV i amb el campus de la seua ciutat, en la seua etapa com a alcaldessa de Gandia
El Màster en Edificació de la ETSEE, el millor d'Espanya El Màster en Edificació de la ETSEE, el millor d'Espanya
La UPV imparteix 6 títols inclosos en el top nacional del Rànquing de Màsters de "El Mundo" per al pròxim curs
Hyperloop UPV presenta IGNIS, el prototip que accelera sense tocar el raïl Hyperloop UPV presenta IGNIS, el prototip que accelera sense tocar el raïl
València acollirà, del 19 al 25 de juliol, la primera edició de la European Hyperloop Week
Càtedra Stadler UPV Càtedra Stadler UPV
Convocat el Premi al millor expedient acadèmic per a titulades en els graus en enginyeria de les branques industrial i aeronàutica
U-Ranking U-Ranking
La UPV, entre les 5 millors universitats d'Espanya i líder nacional a nivell docent

EMAS upv