Aula de Plòters

Horaris:

L’horari de l’Aula de Ploters és de dilluns a divendres de 9h a 19h.

Tarifes aproximades per format (1000 punts és el saldo anual per alumne):

GrandàriaCOLORB&N
A3 / B310 punts8 punts
A2 / B220 punts16 punts
A1/ B140 punts32 punts
A0 / B080 punts64 punts

Perquè la impressió siga en blanc i negre, hauràs d’assenyalar “Escala de grises” en imprimir.

Normativa:

  • Ús exclusiu alumnes ETSA
  • Només per a treballs de l’escola
  • Només pot usar-se el rotllo de paper disponible en els ploters. En els T795 (destinats a TFG/TFM), l’alumne haurà d’utilitzar el seu propi paper.
  • Gramatge màxim 100gr/m2
  • Ús racional de la tinta i respecte de torns.

Equipament:

  • 10 Plòters HP T120 (fins a A1 color)
  • 2 Plòters HP T795 (fins a A0 color, només TFG/TFM)
  • Talladora de plans

Plòter HP T795 per a TFG/TFM

Nou ploter T795 de grandària A0
L’aula de ploters disposa d’un model de Plòter A0 per a TFG/TFM, l’HP DesignJet T795.
Funciona de manera similar als T120 mitjançant estació d’alliberament.
El seu ús és lliure per a qualsevol alumne de TFG/TFM de l’Escola.
El paper haurà de proporcionar-lo l’alumne, bé carregant un rotllo o usant fulles soltes.

F.A.Q. plòters

Per què em dona error en instal·lar els drivers de l’aula de Traçadors?

Prova a descarregar-los per a la teua plataforma concreta des de la Web d’HP http://www8.hp.com/es/es/support-drivers.html.

Recorda que en reclamar has d’explicar bé el motiu del reembosse.

Si no ens queda clar no t’ho retornarem.

Quant tarden a reembossar-me els punts reclamats?

Un o dos dies. Si passats aqueixos dos dies no t’ho hem reembossat, parla amb nosaltres.

Quants punts tinc per a poder imprimir?

Els alumnes de l’ETSA disposen de 1000 punts anuals per a imprimir treballs. Els alumnes matriculats de TFG/TFM disposen de 1000 punts addicionals que es carreguen automàticament en el seu compte a l’inici del curs.

Perquè no s’imprimeix el meu treball?

Els treballs en format A4 són denegats per defecte per normativa d’impressió de l’ETSA. A més no es permet llançar treballs de més de 3 pàgines per a no acaparar l’ús de les impressores i evitar que es queden sense tinta i/o paper a meitat d’impressió.

El meu fitxer conté diverses fulles: s’imprimeixen seguides?

Sí, se’t descomptaran totes de colp en llançar la impressió, però si el teu treball es queda sense tinta i/o paper a meitat, els punts no es retornaran.

Millor genera una impressió per cada fulla.

Puc imprimir sobre paper a color?

Sí, sempre que tinga menys de 100gr i siga apte per a impressora d’injecció (és la teua responsabilitat assegurar-te d’això). Recorda a més que la impressora no imprimeix blanc, així que si és molt fosc, el treball igual no es veu.

I sobre acetats?

Els papers especials (transparències entre ells) has de consultar-nos primer, però en general no es pot ni acetat ni papers rugosos.

· Recordeu que el gramatge màxim són 100gr. Si useu un superior se us sancionarà per això.

Per què la impressora imprimeix un document en blanc o falten parts del document?

Els papers especials (transparències entre ells) has de consultar-nos primer, però en general no es pot ni acetat ni papers rugosos.

  • Utilitza un visor adequat, NO uses els visors que inclou windows : Adobe Reader per a PDF i IrfanView per a imagenes, tots dos estan instal·lats en els equips de l’ETSA.
  • Fas ús innecessari de PDFs: si no és estrictament necessari (perquè compons en el PDF trossos d’AutoCAD o uses algun programari de maquetació tipus InDesign), només estàs afegint problemes, ja que aquests programes genrean PDFs amb capes que no són 100% compatibles.
  • Si imprimeixes un PDF prova un visor de PDF alternatiu, per exemple el FoxitReader.
  • Recorda, pots generar directament des de AutoCAD o qualsevol aplicació instal·lada en els equips de l’ETSA o en el teu propi portàtil.
  • Prova de generar el teu PDF de nou o guarda el teu arxiu com a imatge PNG sense compressió. Si no funciona tampoc, llavors el problema és el propi fitxer (que està danyat) i l’única solució és recórrer a una versió prèvia o començar de nou.

Per què em denega la impressió per saldo insuficient?

Igual no et queda saldo, però si no és el cas: estàs segur que el fitxer no és un A4? Si no has marcat bé la grandària, l’A4 costa 2.500 punts just perquè no pugues usar aqueix format.

Normalment treballeu en l’ordinador amb taujana RGB.

Les sigles RGB corresponen als 3 colors base següents: R= Xarxa (roig), G= Green(verd) i B= Blue(blava), aquests són els colors primaris corresponents a colors llum. Si els poseu en un cercle i el fas gires ràpidament veureu que el color resultant de la mescla dels tres acolorisques llum primaris és el blanc.

Doncs bé, aquesta és justament la paleta que no heu d’usar a l’hora d’imprimir, perquè si us fixeu, cap impressora imprimeix blancs.

Sempre que pugueu, treballeu amb taujana CMYK.

Les sigles corresponen als 3 colors pigmente base més un color auxiliar: C= Cyan(blau), M= Magenta, I= Yellow (groc) i K= Black (negre). Aquest és el sistema que s’usa per a impremta i que usen també els plòters. Per a obtenir qualsevol color sobre paper blanc es fa una separació de colors en percentatges: 10% blau, 40% magenta, 50% groc i 10% negre (la suma dona el 100% del color que es vulga representar).

Per què m’ix verdós el gris?

Els colors que veiem en el monitor són acolorisques llum i els que veiem en un paper imprès són colors pigmente. Aqueixa és la raó que en imprimir s’use CMYK i en pantalla RGB.

  • Si imprimiu en RGB, segons el plòter eixirà més verdós el gris que en uns altres. Cada plòter aproxima el RGB a un CMYK i segons màquina us eixirà un color o un altre, fins i tot encara que siguen iguals.
  • Usant CMYK eviteu una conversió de colors totalment dependent de la màquina: usar un 10% de cyan sí que serà igual siga una màquina o una altra.

(suma dona el 100% del color que es vulga representar).

Independentment de la paleta que utiliceis, és aconsellable que abans d’imprimir el vostre projecte, imprimais una paleta dels colors que utilizais en el mateix per a veure la diferència entre el color en pantalla i en paper.