- -
UPV
 

Mednight 2020

La Universitat Politècnica de València organitza aquesta setmana diferents activitats en la primera Nit Mediterrània de les Investigadores

[ 27/11/2020 ]

La Universitat Politècnica de València (UPV) ha organitzat per a aquesta setmana diferents activitats en el marc de la primera Nit Mediterrània de les Investigadores (Mednight), que inclouen tallers audiovisuals, visites guiades, conferències en línia i la presentació de l'últim dels murals –fins ara- del projecte Dones de Ciència, impulsat conjuntament per la UPV i el centre d'innovació Las Naves de l'Ajuntament de València.

La presentació d'aquest mural, dedicat a la investigadora valenciana Dolors Corella, tindrà lloc dijous que ve, 26 de novembre. Situat en l'IES Joanot Martorell de València, el mural és obra de l'artista valenciana Lluïsa Penellla. Després de la presentació, Dolors Corella, catedràtica de l'àrea de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat de València i del Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa (CIBEROBN), oferirà una xarrada als alumnes de ciències de 1r i 2n de Batxillerat del centre.

Ciència i Dieta Mediterrània

Per al divendres 27, la Universitat Politècnica de València ha preparat un programa d'activitats que inclou l'estrena d'un taller audiovisual que tindrà com a principal reclam a la Dieta Mediterrània. Acompanyats per Purificació García Segòvia, investigadora del Departament de Tecnologia d'Aliments de la UPV, i de Vanessa Bustos, xef de València Club Cuina, aquest taller ens endinsarà en el binomi ciència i cuina i la seua relació directa amb la Dieta Mediterrània. Puri García i Vanessa Bustos ens animaran a posar-nos el davantal per a cuinar amb molta ciència dos plats amb productes típics del Mediterrani i de temporada: un arròs amb carxofes i roger i una coca de carabassa. Durant la seua elaboració, podrem conèixer de primera mà part de la ciència que hi ha darrere de cadascun d'ells. Per exemple, què és la reacció de Maillard? La resposta, en els fogons d'aquest taller de la Mednight.

Una amenaça per al Mediterrani

D'altra banda, des del Campus de Gandia en col·laboració amb l'associació EUCRANTE, per al divendres 27 proposen dues activitats de sensibilització ambiental centrades en la problemàtica dels microplàstics i la contaminació d'ecosistemes marins, impartides per personal investigador del campus i personal especialitzat en el medi marí. Les activitats són de lliure accés a tots els públics prèvia inscripció. La primera d'elles és la conferència en línia “Microplásticos: un problema marí d'origen terrestre”, impartida per Núria Felis, experta ambientòloga. I la segona una visita guiada amb barca en la qual Miguel Rodilla i Blanca Feliu, personal investigador del Campus de Gandia, mostraran als assistents el problema de contaminació marina causat per la presència de microplàstics en la zona costanera de Gandia i la labor del personal científic en projectes d'investigació marins relacionats.

“Al voltant del 80% dels plàstics que es troben en el mar provenen de fonts terrestres, com a rius o séquies, que són arrossegats per l'escolament i transportats pels corrents. De la mà de personal especialitzat, podrem conèixer quin tipus de microplàstics existeixen, la seua procedència, com arriben al mar i els perills que comporten, tant per al mitjà com per a les persones”, expliquen Núria Felis, Miguel Rodilla i Blanca Feliu.

Un passeig per la història del campus d'Alcoi

Mentrestant, des d'Alcoi s'estrenarà un documental que conta la història dels quatre edificis que han albergat el campus de la UPV, des de l'Escola Industrial fins a l'actualitat. El professor i arquitecte Juan Francisco Picó, qui va formar part de l'equip que va restaurar en el seu moment els edificis Carbonell i Ferrándiz, és l'autor del guió; l'actor alcoià Juli Cantó s'encarrega de contar la història amb imatges actuals dels edificis, esguitades amb grafismes de l'època per a ambientar-la. A més, l'Associació Musical EPSA -composta per alumnat del campus- és l'encarregada de la banda sonora del documental, composta per pasdobles alcoians. L'audiovisual recrea una visita exterior i interior als quatre edificis amb imatges aèries de dron i transicions interiors.

“Elles parlen de ciència” i especial “Revisat per Parells”

Tota aquesta programació es completarà amb l'estrena de "Elles parlen de ciència", una sèrie audiovisual d'entrevistes en línia amb cinc investigadores de la Universitat Politècnica de València, que es troben entre les millors científiques espanyoles, segons el rànquing elaborat pel grup per a la Difusió de l'Índex h (DIH). Es tracta d'Amparo Chiralt Boix, Mercedes Álvaro Rodríguez, Mª Victoria Borrachero Rosado, Josefa Mula Bru i Sara Iborra Chornet. Al llarg de la setmana, cada dia s'estrenarà un capítol amb una d'aquestes entrevistes; la primera d'elles té com a protagonista a la catedràtica i investigadora de l'Institut d'Enginyeria d'Aliments per al Desenvolupament, Amparo Chiralt.

A més, el dimarts 24 "Revisat per parells", programa de divulgació científica d'UPV Ràdio tindrà com a protagonistes a dues científiques de referència nacional: la presidenta del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) Rosa Menéndez i la viròloga i també investigadora del CSIC, Margarita del Val, a qui entrevistem aprofitant la seua participació en la Setmana de la Ciència del campus d'Alcoi de la UPV.

Sobre la Mednight

Mednight és un esdeveniment associat a la iniciativa "Nit Europea dels Investigadors" de la Unió Europea, finançada per les accions Marie Sklodowska-Curie i naix fruit de la col·laboració entre la Universitat Politècnica de València (UPV) i altres 11 institucions: la Universitat de Múrcia, la Universitat Politècnica de Cartagena, la Universitat d'Alacant, la Universitat Miguel Hernández d'Elx, la Universitat de València, la Universitat Jaume I, la Fundació Fisabio, la Fundació Sèneca – Agencia de Ciència i Tecnologia de la Regió de Múrcia, l'Institut d'Investigació Sanitària INCLIVA i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), sota la coordinació del Caleidoscopio i amb el patrocini de la Generalitat Valenciana a través de la Fundació de la Comunitat Valenciana per al Foment d'Estudis Superiors (FFES). A la iniciativa, a més, s'han adherit Districte Digital i Les Naus.

Notícies destacades


Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7% Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7%
La pobresa infantil a Espanya, a debat en unes jornades organitzades per la Càtedra d'Infància i Adolescència de la UPV, a Torrevella
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
L''Escola de Disseny' canvia de nom L''Escola de Disseny' canvia de nom
L'ETSEADI (Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Aeroespacial i Disseny Industrial) substitueix la denominació d'ETSED
La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia
Entre els deu semifinalistes, es troben Miguel López, investigador del CVBLab-Human Tech i Carolina Rober, doctoranda en la UPV
Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV
La UPV celebra l'acte de lliurament de premis del I concurs "La Ciència a les Falles". Els ninots guanyadors, els primers d'aquest nou museu de la universitat
UPV-CLÍNIC UPV-CLÍNIC
La UPV i INCLIVA signen un conveni per a impulsar conjuntament la innovació en l'àmbit de la salut



EMAS upv