- -
UPV
 

Sequera metereológica i hidrològica

Sequera metereológica i hidrològica

Investigadors de la UPV dissenyen una metodologia per a mesurar l'impacte del canvi climàtic sobre la conca del Xúquer

[ 09/02/2018 ]

Un estudi desenvolupat pels investigadors de l'Institut d'Enginyeria de l'Aigua i Medi Ambient de la Universitat Politècnica de València (IIAMA-UPV) Patricia Marcos, Antonio López i Manuel Pulido, conclou que "els efectes del canvi climàtic condueixen a un escenari d'augment general de la severitat de les sequeres tant meteorològiques com a hidrològiques, a causa dels efectes combinats de la reducció de les precipitacions i l'increment de l'evapotranspiració".

La recerca, emmarcada dins del projecte IMPADAPT, ha sigut publicada en la revista científica Journal of Hydrology.

Tres àrees climàtiques diferents en la conca del Xúquer


Per a realitzar el treball, s'ha utilitzat com a cas d'estudi la conca del Xúquer, on s'han comparat els períodes de sequera meteorològica i hidrològica de la sèrie històrica amb els resultats de diverses combinacions de models climàtics globals i regionals.


Així mateix, s'ha considerat el fet que en aquesta conca coexisteixen tres àrees climàtiques diferents -continental en la zona alta, mediterrània en la conca inferior, i de transició en la conca mitjana-, a fi d'avaluar la variabilitat espacial dels impactes del canvi climàtic sobre la intensitat i durada dels períodes de sequera en cadascuna d'elles.


Metodologia desenvolupada


Patricia Marcos afirma que, "tradicionalment, s'han emprat índexs estandarditzats per a identificar i avaluar les sequeres, a causa de la seua simplicitat i flexibilitat per a comparar la desviació de les condicions normals entre les regions en diferents escales temporals. No obstant açò, la base estadística d'aquests índexs assumeix la hipòtesi d'estacionarietat per a certs aspectes de les variables climàtiques, que seria qüestionable en un context de canvi global".


Per aquest motiu, s'ha desenvolupat una metodologia adaptada a les conques mediterrànies que permet analitzar l'impacte del canvi climàtic sobre les sequeres, considerant els canvis en les variables precipitació i temperatura.


"Concretament", afig la investigadora de l'IIAMA-UPV, "es proposa caracteritzar els episodis de sequera mitjançant una combinació d'índexs estandarditzats relatius per a diferents variables: precipitació (rSPI), precipitació i evapotranspiració (rSPEI) i cabals (rSFI). El càlcul d'aquests índexs implica adoptar una determinada funció de distribució, per la qual cosa la incertesa i l'estacionarietat dels paràmetres de la mateixa s'avaluen a través de tècniques de remostreig".


A més, per a aplicar el mètode proposat a una conca mediterrània semiàrida com la del Xúquer, s'han introduït modificacions en els models originals per a millorar, d'una banda, l'estimació de l'evapotranspiració potencial durant els mesos freds i, per una altra, la representació dels cabals baixos, i d'aquesta forma millorar la caracterització de les sequeres hidrològiques.


Resultats principals


Manuel Pulido, director de l'IIAMA-UPV, assenyala que "els nostres resultats mostren una gran incertesa pel que fa a la disponibilitat futura de recursos hídrics en la conca. De fet, l'estudi demostra com els diferents escenaris de canvi climàtic condueixen a un augment general de la durada i intensitat de les sequeres tant meteorològiques com a hidrològiques, pels efectes combinats de la reducció de les precipitacions i l'increment de l'evapotranspiració".


En aquest sentit, s'ha observat que, en els escenaris a curt termini, les sequeres seran de menor magnitud i intensitat que les identificades per als escenaris a mig termini. A més, la recerca arreplega que les àrees on es troben la majoria dels recursos hídrics de la conca (zona alta) són més propenses "a patir un augment en la severitat de la sequera sota el canvi climàtic, que empitjorarà a mig termini", destaca Patricia Marcos, investigadora del Grup d'Enginyeria de Recursos Hídrics.


Per tot açò, el professor Pulido afirma que aquest tipus d'estudis han d'exercir un paper important "en el disseny dels futurs plans de gestió de la sequera i d'estratègies d'adaptació".


Notícies destacades


GreenMetric GreenMetric
La UPV, entre els 100 primers llocs del món en sostenibilitat ambiental i la millor universitat d'Espanya en gestió de residus
Premis als millors expedients Premis als millors expedients
La UPV reconeix 193 alumnes i titulats per la seua brillantor acadèmica
Junction 2018 Junction 2018
Un equip de Makers UPV s'imposa en la categoria Future Cities de la hackató més gran d'Europa amb GuideMe
Premi Rei Jaume I de Noves Tecnologies 2018 Premi Rei Jaume I de Noves Tecnologies 2018
Ramón Martínez Máñez, catedràtic de la UPV i director de l'IDM, rep el guardó de mans del rei Felip VI
Guanyadora absoluta i 5 premis especials Guanyadora absoluta i 5 premis especials
La UPV arrasa en iGEM 2018, la competició de biologia sintètica més important del planeta
Per la seua obra 'Estamos todas bien' Per la seua obra 'Estamos todas bien'
La valenciana Ana Penyas, diplomada per l'ETSED i graduada en Belles Arts per la UPV, guardonada amb el Premi Nacional del Còmic

EMAS upv