La catedràtica i investigadora de la Universitat Politècnica de València (UPV) Mª Antonia Ferrús Pérez ha sigut nomenada nova acadèmica corresponent de la Reial Acadèmia de Medicina de la Comunitat Valenciana (RAMCV).
Durant l'acte d'ingrés, que ha tingut lloc a la sala d'actes de la RAMCV, la investigadora del Centre Avançat de Microbiologia d'Aliments (CAMA-UPV) i directora del Departament de Biotecnologia de la UPV, ha analitzat en el seu discurs l'Helicobacter pylori i les implicacions que té per a la salut pública global.
Estudia els mecanismes de transmissió del bacteri causant del càncer d'estómac, el tercer de major mortalitat a nivell mundial
L'Helicobacter pylori és un microorganisme que causa úlceres gàstriques. Segons explica Ferrús, aquest bacteri està també directament implicat en l'aparició de càncers d'estómac, tercera causa de mort per aquesta malaltia a nivell mundial. És per això que conèixer els mecanismes de transmissió d'aquest entre persones és crucial a l'hora d'establir estratègies de prevenció.
Per a aconseguir-ho, la investigadora de la UPV treballa en l'aplicació de nous mètodes de biologia molecular per a demostrar la transmissió de l'Helicobacter pylori a través de determinades aigües i aliments.
Fruit del bon fer del seu equip de treball en aquest àmbit, el Ministeri d'Economia i Competitivitat els ha concedit recentment un projecte del Pla Nacional d'R+D per a investigar sobre aquest tema durant els pròxims tres anys.
Un currículum extens i valorat
Mª Antonia Ferrús ha participat en 28 projectes de recerca, dels quals en 12 ha sigut la investigadora principal. Compta amb 81 publicacions científiques i ha participat en més d'un centenar de congressos nacionals i internacionals. Ha dirigit 8 tesis doctorals i més de 40 treballs de finalització de grau i de màster.
Aquesta extensa labor, que rep ara un nou reconeixement, havia sigut ja àmpliament valorada amb anterioritat en els àmbits científic i professional. No en va, en l'actualitat, Mª Antonia Ferrús forma part del Comitè Científic de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària, Consum i Nutrició, i és assessora de diverses institucions de l'administració pública, com també de múltiples empreses del sector.
Notícies destacades