- -
UPV
 

Anàlisi d'imatge

Anàlisi d'imatge

La UPV, l'IVIA i l'Institut de Ciències de la Vinya i del Vi desenvolupen un sistema de visió artificial per a determinar la compactabilitat del raïm

[ 20/03/2015 ]

La Universitat Politècnica de València (UPV) i l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA), juntament amb l'Institut de Ciències de la Vinya i del Vi (Universitat de La Rioja-CSIC-Govern de La Rioja), han desenvolupat un nou sistema de visió artificial que ajuda a determinar la compactabilitat dels penjolls de raïm, una característica que influeix notablement tant en la seua qualitat com en la del vi creat a partir d'aquest.


Els resultats de la recerca -finançada per l'INIA, el fons FEDER i el Ministeri d'Economia i Competitivitat- han sigut publicats per l'Australian Journal of Engrape and Wine Research (diari australià del raïm i la recerca del vi), la revista científica de major prestigi a nivell mundial en l'àrea de la viticultura.


Metodologia no invasiva, objectiva i quantitativa


En l'actualitat, la valoració de la compactabilitat requereix una inspecció visual per part d'avaluadors entrenats, fonamentada en un mètode establit per l'Organització Internacional de la Vinya i el Vi (OIV).


Nuria Aleixos, de l'Institut d'Investigació en Bioenginyeria i Tecnologia orientada a l'Ésser Humà de la UPV, explica que el citat mètode "ofereix uns valors subjectius i qualitatius, mentre que la nostra metodologia, basada en l'anàlisi d'imatge, permet conèixer la compacitat del raïm de manera no invasiva, objectiva i quantitativa".


Aplicable per a inspeccions tant al camp com al celler


El sistema desenvolupat parteix del processament automatitzat d'imatges i l'anàlisi multivariable de les propietats morfològiques i de color. Entre altres valors, ofereix informació sobre la visibilitat dels pedicels, la presència de baies deformades a causa de la pressió o algunes relacions especials entre les seues característiques geomètriques.


L'equip, a més, incorpora una càmera fotogràfica i un sistema d'il·luminació amb quatre punts de llum i diferents algorismes d'adquisició i processament d'imatges.


Quant a les possibles aplicacions, el sistema podria utilitzar-se tant en la inspecció automatitzada dels raïms al camp com a l'entrada al celler, per a dur a terme la separació de raïms amb diferents característiques.


La compacitat, referenciada per 14 experts


Per a obtenir una referència de la compacitat, 14 experts van caracteritzar prèviament aquesta propietat en 90 penjolls de nou varietats molt diferents de raïm negre amb les qualificacions visuals entre 1 i 9 recomanades per l'OIV, un correspon als penjolls menys compactes i nou als més compactes.


La qualificació final de cada penjoll es va obtenir fent la mitjana de les 14 puntuacions. Posteriorment, aquestes dades es van comparar amb les obtingudes pel sistema de visió artificial i l'anàlisi multivariable, i es van obtenir capacitats de predicció de compacitat superiors al 85% per a totes les varietats analitzades.


"Cal tenir en compte que el mètode visual és subjectiu i, per tant, imprecís en si mateix, la qual cosa aporta un valor afegit al nostre sistema. Els resultats obtinguts de la seua aplicació confirmen que la combinació de les tecnologies d'imatge amb l'anàlisi multivariable ofereix una alternativa fiable per a mesurar de forma objectiva i ràpida la compacitat del raïm, emprant amb aquesta finalitat combinacions de característiques que els tradicionals sistemes basats en l'avaluació visual d'un expert no poden determinar", indica Aleixos.


Els raïms poc densos, de major qualitat


Segons criteris de l'Organització Internacional de la Vinya i el Vi (OIV), els raïms es poden classificar en termes de compacitat des de poc densos fins a molt densos, en els quals les baies estan molt atapeïdes, fins i tot deformades, i on un gran nombre d'aquestes es troben en capes interiors.


Investigadors de la Universitat de La Rioja assenyalen que, "en els raïms més densos, la circulació de l'aire és escassa i l'exposició al sol, reduïda. Això compromet la maduració -fa que siga més heterogènia en el raïm- i afavoreix l'aparició de malalties fúngiques que afecten les propietats del vi. Per això, els productors tracten d'obtenir raïms poc densos, considerats de major qualitat".




Comparte esta noticia o conecta con la UPV en medios sociales

Bookmark and Share


Notícies destacades


Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7% Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7%
La pobresa infantil a Espanya, a debat en unes jornades organitzades per la Càtedra d'Infància i Adolescència de la UPV, a Torrevella
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
L''Escola de Disseny' canvia de nom L''Escola de Disseny' canvia de nom
L'ETSEADI (Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Aeroespacial i Disseny Industrial) substitueix la denominació d'ETSED
La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia
Entre els deu semifinalistes, es troben Miguel López, investigador del CVBLab-Human Tech i Carolina Rober, doctoranda en la UPV
Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV
La UPV celebra l'acte de lliurament de premis del I concurs "La Ciència a les Falles". Els ninots guanyadors, els primers d'aquest nou museu de la universitat
UPV-CLÍNIC UPV-CLÍNIC
La UPV i INCLIVA signen un conveni per a impulsar conjuntament la innovació en l'àmbit de la salut



EMAS upv