- -
UPV
 

Tercer lloc al rànquing de la SEDEA

David Soler Balado va estudiar Enginyeria de Sistemes de Telecomunicació, So i Imatge al campus de Gandia de la UPV

[ 30/06/2021 ]

David Soler Balado (Castelló, 25 anys), titulat per la UPV, és un dels millors graduats d’Espanya dins de la seua branca d'estudis, segons el Rànquing de la SEDEA, en el qual ocupa la tercera posició.

David va estudiar Enginyeria de Sistemes de Telecomunicació, So i Imatge al campus de Gandia de la UPV perquè “des de xicotet i, sobretot, en l'adolescència m'encantava el món del so i l'audiovisual: vídeos, cables, muntatges, entendre com anava tot, acompanyar mon pare a fer muntatges en un xicotet grup que tenia...”.

“L'espenta final va ser visitar el campus de Gandia en unes Jornades de Portes Obertes. Jo soc de Castelló i amb el meu col·legi vaig visitar l'UJI i em va encantar, vaig visitar el campus de Vera i també em va encantar, però en arribar al campus de Gandia i conèixer el grau guiat per Paco Camarena (professor), vaig decidir que allí era el meu lloc. Amb molta sinceritat, ens va dir que l'especialitat de So i Imatge s'implantava aquell any a València i que potser, per proximitat, em convenia estudiar allí..., però la familiaritat, les distàncies, com és tot de xicotet i pròxim, i l'experiència del campus de Gandia, van fer que em decantara per estudiar allí”.

Proximitat de la comunitat universitària

De la seua experiència, David destaca l'acolliment i la proximitat que va sentir per part de la comunitat universitària, tant del professorat com del personal de laboratori i d'administració i serveis, de qui afirma que “em van mostrar una manera d'ensenyar, de fer comunitat educativa i de tenir sempre les portes obertes per a tot el que els alumnes poguérem necessitar”.

David també valora les relacions que va poder establir a la residència universitària del costat del campus: “Em va aportar molt la Residència Visoren, que encara que no siga de la UPV, manté una molt bona relació amb el campus i es complementen de meravella. Allí vaig conèixer millor els meus companys del grau i això va ser clau en la meua experiència d'aprenentatge”.

El professorat del campus

“Crec que vaig tenir la sort de comptar amb molt bons professors, que sabien molt de la seua matèria, però també sabien com ensenyar-la i com establir una bona relació amb els alumnes”. Entre el personal docent, recorda Fernando Boronat, “que va ser el meu tutor de pràctiques i del treball final de grau”; Jesús Alba, l'actual director del campus, i Javier Redondo, que –afirma– “van despertar el meu interès per l'acústica”; Mª José Canet i Pepe Marín, que “amb moltíssima paciència ens van introduir en el món de l'electrònica”, i la professora de matemàtiques Anna Vidal, de qui destaca “el seu entusiasme”. “Al ser un campus tan xicotet, ens coneixíem tots, sabíem que podíem tocar a la porta de qualsevol despatx i ens ajudarien de seguida”.

Per part seua, Jesús Alba, professor i director del campus de Gandia, recorda David com un bon estudiant i li desitja molta sort. Ell li va impartir l'assignatura Transductors i Instrumentació Acústica, “en un any en què vam canviar del tot l'orientació per a enfocar-la totalment a projectes i sense examen. Juntament amb Marta, van dissenyar, van construir i van mesurar una caixa d'altaveus rèflex de greus (bass-reflex). Recorde sobretot aquest canvi que va experimentar a mesura que avançava en el projecte. Va ser com qui comença a descobrir que li agrada molt el que està fent. En la presentació del treball transmetia aquest interès per l'acústica”.

Aprendre a enfrontar-se a reptes

El que més valora David Soler de la seua formació és la capacitat que ha desenvolupat per a enfrontar-se a reptes, cosa que, afirma, s'aporta des de l'enginyeria: “Aprens a ser resolutiu, a poder enginyar-te-les, a emmotlar el teu cap als problemes i desafiaments que vas trobant en el món”.

A més, David va voler acostar-se al món de la recerca científica durant els estudis, “encara que al final vaig descobrir que no era el que jo volia”, però ho recorda com una experiència positiva: “Em va permetre conèixer de prop el treball del professor Fernando Boronat i l'equip de l’Immersive and Interactive Media (IIM) Research & Development (R&D) Group, que em va aportar una visió diferent de la universitat”.

Intensa vida laboral després de titular-se

Malgrat la seua joventut, David Soler ja té una intensa trajectòria laboral. El 2017 va finalitzar el grau, a continuació va realitzar les pràctiques en empresa i es va traslladar a Barcelona amb una beca de la Fundació Universitat-Empresa per a treballar durant un any en una àrea de sistemes d'ENDESA Distribució Elèctrica, mentre estudiava un postgrau per a millorar les seues competències transversals: “Vaig aprendre molt sobre com funciona una empresa tan gran com ENDESA i també vaig aprendre molt del sistema elèctric, i en finalitzar la beca, va sorgir l'oportunitat d'incorporar-me al mateix lloc, com a empleat intern d'ENDESA, en l’Infrastructure & Networks Digital Hub, al departament internacional de Global Digital Solutions”.

David volia continuar formant-se: “Gràcies als estudis a la UPV, aquest mateix any la GVA em va donar una beca per a estudiar qualsevol postgrau i vaig triar especialitzar-me en el món de l'acústica, un dels que més m'havien agradat en el grau, i vaig estudiar el Màster d'Acústica Arquitectònica i Mediambiental a La Salle de la URL, a Barcelona. Arran del màster va sorgir la possibilitat d'incorporar-me a Audioscan, un petit despatx d'enginyeria acústica amb més de 25 anys d'experiència que havia fet projectes molt importants, com el Palau de les Arts de València”, continua David.

Reorientació després de la pandèmia

Finalment, la pandèmia de COVID-19 i la jubilació del director d’Audioscan, van fer que David Soler reorientara la seua carrera professional: “Vaig decidir estudiar el màster de professorat a l'UJI i vaig trobar un lloc de treball en EventsCase, una empresa jove i dinàmica –amb seu entre Londres i Castelló– que desenvolupa una plataforma per a esdeveniments virtuals, híbrids i presencials”.

David està content amb el seu treball actual, però no descarta dedicar-se a l'educació en un futur: “Encara que actualment estic treballant en l'empresa privada i m'encanta el que faig, m'agradaria poder retornar al món de l'educació una petita part de tot el que em va aportar”.

Aquesta notícia forma part de la sèrie Graduats i graduades top de la UPV, que pretén visibilitzar els estudiants més excel·lents del país. Pots llegir més sobre el projecte i conèixer la resta de perfils brillants en: La UPV en el rànquing de la SEDEA.

Més informació

Notícies destacades


Projectes REMDE i DEBIO Projectes REMDE i DEBIO
La UPV demostra la usabilitat dels humans virtuals en el seu camí cap al reconeixement automàtic de símptomes depressius
"L'exili del 39 en el còmic. Vinyetes a la frontera" "L'exili del 39 en el còmic. Vinyetes a la frontera"
Obres gràfiques de creadors com Paco Roca, Manel Granell, Jordi Peidro o Ana Penyas, es converteixen en poderoses eines per a la transmissió de silenciades històries d'exili
La UPV desenvolupa un geoportal per a la prevenció de violència de gènere en els espais públics urbans La UPV desenvolupa un geoportal per a la prevenció de violència de gènere en els espais públics urbans
Segons l'ONU, l'assetjament sexual en els espais públics és un problema quotidià al qual s'enfronten dones i xiquetes en tots els països del món
Nova edició del CHALLENGE STEAM en la UPV Nova edició del CHALLENGE STEAM en la UPV
La iniciativa pretén acostar a l'alumnat infantil i juvenil a l'apassionant món de la programació, la robòtica, la impressió 3D, etc.
Un any de rècord Un any de rècord
La UPV va ingressar 116 milions d'euros en 2023 gràcies a la seua activitat en I+D+I, la xifra més alta de la seua història
El Santuario i Torrecilla El Santuario i Torrecilla
La UPV porta l'electricitat a dos llogarets d'Hondures construint plantes solars fotovoltaiques i capacitant a la població local



EMAS upv