- -
UPV
 
Col·lecció de maquinària industrial
Área de Fondo de Arte y Patrimonio UPV Col·lecció de maquinària industrial  ...

Col·lecció de maquinària industrial

Antecedents

L’antecedent més remot de l’actual Escola Politècnica Superior d’Alcoi (EPSA) es remunta a l’any 1828, data en la qual els membres de l’organisme gremial de la localitat, la Reial Fàbrica de Draps d’Alcoi, van acordar fundar l’Establiment Científic Artístic, centre estructurat en quatre càtedres i en el qual es van començar a impartir els ensenyaments tècnics.

Al començament de la dècada del 1940, el centre es va traslladar definitivament a les instal·lacions de l’Edifici Viaducte, situades sobre els terrenys que la Reial Fàbrica de Draps d’Alcoi havia cedit el 1906.

El 1972 es va integrar en la Universitat Politècnica de València com a Escola Universitària d’Enginyeria Tècnica Industrial d’Alcoi (EUETIA), i des del 1983 va impartir cinc especialitats: Química, Mecànica, Electricitat, Tèxtil i Electrònica Industrial.

El creixement del campus en titulacions i alumnat va generar la necessitat d’ampliar-ne també les instal·lacions. El 1997 es rehabilita per a l’ensenyament universitari l’antiga fàbrica tèxtil de Ferrándiz. L’any 2006 s’inaugura una segona fàbrica tèxtil rehabilitada, l’edifici Carbonell, cosa que consolida el nou campus. El 2015 s’hi va inaugurar un nou edifici, que duu el nom de Georgina Blanes Nadal i inclou dependències de recerca, un pavelló poliesportiu i aparcament.

Entre els anys 1940 i 1980, la secció de tallers de l’Escola Industrial d’Alcoi va reunir diferents màquines industrials, principalment maquinària antiga i obsoleta de Manufactures Carbonell, que s’utilitzaven en les pràctiques de les assignatures que s’impartien en aquest centre per a l’ensenyament de Mestratge Industrial i Peritatge Industrial. El conjunt de màquines, en total 28 artefactes i diferents accessoris, es conservava al soterrani de l’edifici del Viaducte.

Gràcies al treball del Dr. Roberto García Payá (1989) i la catalogació de les màquines inclosa en el treball d’R+D "Patrimoni Industrial. Alcoi. Conversió en parc històric del paratge El Molinar", editat posteriorment en format de microfitxa (Forner et al., 1995), disposem d’una informació molt completa sobre divuit d’aquestes màquines.

L’any 1991 l’Ajuntament d’Alcoi va custodiar aquesta col·lecció al Museu Arqueològic d’Alcoi, i la col·lecció va ser ampliada posteriorment per donacions d’empreses i particulars.

El conjunt de la col·lecció supera el centenar d’artefactes representatius de l’activitat fabril i industrial alcoiana: tèxtil, paperera, metal·lúrgica, energètica, etc., dels segles XIX i XX. Aquesta col·lecció té una importància singular, atès que és testimoniatge de la història alcoiana recent, i de la primerenca i ràpida industrialització que va portar Alcoi a ser considerada com una de les ciutats més industrialitzades d’Espanya a l’inici del segle XX.

Font del text

Blanes Nadal, Georgina; Gutiérrez Vañó, David; Miró Segura, José H.; Segura Martí, Josep Maria. "La col·lecció de maquinària industrial de l'Ajuntament d'Alcoi". Recerques del Museu d'Alcoi [en línia], 2010, Núm. 19, p. 201-218. http://www.raco.cat/index.php/RecerquesMuseuAlcoi/article/view/197134/264161


EMAS upv