- -
UPV
 
Col·lecció Mapes Fundació Luis Giménez Lorente
Área de Fondo de Arte y Patrimonio UPV Col·lecció Mapes Fundació Luis Giménez Lorente  ...

Col·lecció Mapes Fundació Luis Giménez Lorente

El doctor Luis Giménez Lorente, nascut el 20 de gener de 1920 a València, farmacèutic de professió amb estudis d’òptica i audiometria, tenia una vertadera inquietud pels viatges, avenços científics i tecnològics.

Durant uns anys, Giménez Lorente dedica el seu esforç a la recerca, adquisició, catalogació i l’estudi de mapes valencians dels segles XVI, XVII i XVIII. Són freqüents els seus viatges a Itàlia, Anglaterra i França on visita llibreries, tendes d’antiguitats, mercadets... on cerca obres per a la seua col·lecció. Aconsegueix reunir fins a trenta mapes de planxa original de dates compreses entre 1584 i 1797.

En l’actualitat, els fons cartobibliogràfics que inclou originals, facsímils i reproduccions comprèn: 22 atles, 90 mapamundis, 170 mapes impresos, 77 cartes nàutiques i més de 1.000 gravats, làmines i llibres de temàtiques molt diverses, entre les quals hi ha la farmàcia, la medicina, la història nacional i valenciana i, per descomptat, la cartografia i les ciències afins.

L’11 de juny de 2003 es va signar el conveni entre Luis Giménez Lorente i la Universitat Politècnica de València, en el qual donava els seus fons cartobibliogràfics a la Universitat, que es comprometia a custodiar-los, mantenir-los íntegres, incrementar-los, difondre’ls i fomentar-ne l’estudi i la recerca, creant i dotant un patronat amb seu a l’Escola d’Enginyeria Geodèsica, edifici que llavors era en construcció.

Aquesta col·lecció ha sigut digitalitzada per la Biblioteca General de la Universitat Politècnica de València i pot consultar-se a través del catàleg bibliogràfic RiuNet.

Font del text

Villar Cano, M. (2008). La Fundación Luis Giménez Lorente de la Comunidad Valenciana. Revista Catalana de Geografia (IV època, volum XIII, núm. 35). http://www.rcg.cat/articles.php?id=138

Catàleg digital cartogràfic

Riunet (Biblioteca General UPV)

Exposició permanent

Actualment, tres col·leccions cartogràfiques romanen exposades a la quarta planta de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Geodèsica, Cartogràfica i Topogràfica:

Col·lecció de cartografia valenciana (segles XVI-XVIII).

Col·lecció de cartografia regional espanyola (segles XVI-XVIII).

Col·lecció de portolans (segles XIV-XVI).


EMAS upv