- -
UPV
 
Psicomotricidad Vivenciada

Psicomotricitat Vivenciada (1-3 ANYS)
 
 
Click
 

La Psicomotricitat Vivenciada és una pràctica que realitzem setmanalment en el centre, oferint al xiquet i a la xiqueta un espai per a Moure's, Jugar, Experimentar, Crear i Comunicar amb un component de llibertat important.

Tot açò dins d'un marc clar i educatiu que garanteix la seguretat física i emocional de tots els que allí participen.

Aquest marc està definit per un espai preparat per les educadores, un temps determinat que dura la sessió i uns materials específics que adjunte unes mínimes normes de "No fer, ni fer-se mal" ,afavoreixen el joc espontani i lliure del xiquet i de la xiqueta.

 
Click
 
OBJECTIU
 

La pràctica psicomotriu té per objecte afavorir i potenciar l'adaptació harmònica dels xiquets i les xiquetes al seu mitjà, ajudant-los a madurar psíquica, afectiva i socialment, a partir de la seua pròpia identitat.

 
METODOLOGIA
 

La metodologia de les sessions està basada en el Joc com a element lliure i espontani que parteix del xiquet i la xiqueta.

Les educadores preparen la sala de psicomotricitat (Sala Màgica), abans de l'entrada dels xiquets i les xiquetes, amb un ordre estable de manera que se senten acollits i segurs, i amb uns materials específics per a aquesta pràctica (matalassets, blocs d'escuma, coixins, bancs d'equilibri, escales,rampes, tubs de gatejar, teles ,etc).

La intervenció de les educadores durant les sessions és sempre indirecta,  garantint la seguretat dels xiquets i les xiquetes, el respecte de les normes, regulant els conflictes, afavorint la comunicació, fent de model i espill on es reflectisquen vivències i emocions dels xiquets i les xiquetes i en definitiva, acompanyant-los perquè accedisquen amb plaer a la conquesta de la seua pròpia Autonomia.

 
ESTRUCTURA DE LA SESSIÓ
 
 
  • Ritual d'entrada

És un moment d'acolliment. Els xiquets i les xiquetes es lleven les sabates i es fa un reconeixement de cadascun. Es presenta el material i parlem de les seues possibilitats de joc. Recordem les normes de la sala "No ens podem fer mal". Preparem el cos per a jugar i...

 
A JUGAAAAAAAR... i tiren el mur.
ClickClick
 
  • Expressivitat motriu

És el moment de joc en si:

1. Joc sensoriomotor: córrer, saltar, rodar, grimpar. balancejar-se, equilibrar-se, desequilibrar-se, construir-destruir, etc...

2. Joc simbòlic: "com si...", apareixent i desapareixent, transformant els objectes en cavalls, cotxes, motos..., construint cases o adoptant rols (caputxeta, el llop, superherois, etc).

ClickClickClick
 
  • Representació

Verbalitzem breument l'ocorregut durant la sessió i realitzem una activitat plàstica (pintar, construir,modelar...) per a plasmar la vivència.

ClickClick
 
  • Ritual d'eixida

És el moment del comiat. Cantem una cançó o juguem al rogle i finalment, ens posem les sabates.

Click

La Pràctica Psicomotriu es fonamenta en uns principis teòrics que li donen significat i que tenen el seu origen en l'elaboració teòrica-pràctica del professor Bernard Aucouturier.


EMAS upv