- -
UPV
 

En la naturalesa tot estā connectat

En la naturalesa tot estā connectat

Exposició sobre Alexander von Humboldt. Oberta al públic fins a l'11 de novembre, Biblioteca Campus Gandia-CRAI

El Campus de Gandia de la Universitat Politècnica València (UPV) acull l'exposició “Alexander von Humboldt: en la naturalesa tot està connectat”, del 21 d'octubre a l'11 de novembre.

Aquesta mostra, projectada pel Museu de Ciències Naturals de l'Ajuntament de València l'any 2019, per a celebrar el 250 aniversari del naixement de Humboldt, compta amb el suport de la Fundació Banc Sabadell, la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) i la Delegació del CSIC en la Comunitat Valenciana-Casa de la Ciència, encarregada d'organitzar la itinerància de la mostra. 

Per al coordinador institucional del CSIC en la Comunitat Valenciana, Juan Fuster, “és una gran oportunitat per a aprendre coses desconegudes i descobrir un personatge a qui la ciència deu molt".

Alexander von Humboldt

L'exposició, “Alexander von Humboldt: en la naturalesa tot està connectat”, està composta d'objectes històrics i panells explicatius sobre la figura i aportacions de l'investigador a la ciència de l'època. Consta de quatre parts en les quals es recull l'estada de l'investigador a Espanya, prèvia al seu històric viatge d'exploració científica a Amèrica el 1779.

Humboldt (1769-1859) va ser un dels naturalistes que més va influir en el coneixement científic de la Il·lustració. Va ser pioner en estudis d'Història Natural i els seus treballs durant el seu històric viatge van ser precursors dels que anys després realitzaria Darwin, i que van donar com a resultat la Teoria de l'Evolució. 

Durant el seu viatge per Espanya va fer una àmplia investigació científica de caràcter geogràfic, geològic i climatològic de les regions que va recórrer, provant nous instruments de mesurament. Amb ells va determinar -per primera vegada, de manera científica- l'altura sobre el nivell de la mar de ciutats com Sagunt i València. 

També va aportar dades d'enorme interés per a la biologia, la geologia, la botànica o la mineria. Va introduir nocions que formen part del concepte de modernitat, i en el terreny de l'ecologia, la seua preocupació per l'estudi de la interacció de les forces de la naturalesa i com influeix el medi geogràfic en la vida vegetal i animal.

Humboldt i Cavanilles 

A més d'aquesta exposició, la Biblioteca Campus Gandia-CRAI ha recopilat material bibliogràfic, tant sobre Humboldt com sobre el botànic valencià Antonio José Cavanilles. La col·lecció de materials triats està disponible en format electrònic i en paper, i pot visitar-se en el vestíbul de l'edifici de la biblioteca del Campus de Gandia. 

D'altra banda, en el blog de la Biblioteca Campus Gandia-CRAI pot consultar-se una selecció d'articles sobre aquests dos científics -Humboldt i Cavanilles-, recursos web recomanats i enllaços a les seues obres originals digitalitzades. 

L'exposició itinerant “Alexander von Humboldt: en la naturalesa tot està connectat” romandrà oberta al públic fins a l'11 de novembre, en horari de dilluns a divendres, de 9 a 20 hores, a la Sala d'Usos Múltiples de la Biblioteca Campus Gandia-CRAI.

(18/10/2022)



EMAS upv