- -
UPV
 

Projecte CUCO

El CVBLaB participa en un consorci que investiga l'ús de la computació quàntica i la seua aplicació a indústries estratègiques

[ 19/01/2022 ]

Un consorci format per set empreses (Amatech, BBVA, DAS Photonics, GMV, Multiverse computing, Qilimanjaro Quàntum Tech i Repsol), donat suport per cinc centres d'investigació (BSC, CSIC, DIPC, ICFO i Tecnalia), i una universitat pública (Universitat Politècnica de València), posa en marxa el projecte CUCO per a la investigació de la computació quàntica aplicada a indústries estratègiques de l'economia espanyola: Energia, Finances, Espai, Defensa i Logística.

El projecte CUCO, subvencionat pel CDTI i recolzat pel Ministeri de Ciència i Innovació sota el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, sorgeix com el primer gran projecte de computació quàntica a nivell nacional i empresarial amb l'objectiu de progressar en el coneixement científic i tecnològic d'algorismes de computació quàntica mitjançant la col·laboració públic-privada entre empreses, centres d'investigació i universitats que permeta accelerar la implantació d'aquestes tecnologies per al seu ús a mitjà termini. A més d'identificar una sèrie de casos d'ús rellevants en l'economia espanyola on realitzar proves de concepte per a estudiar si la computació quàntica podria millorar les prestacions de la computació clàssica per a respondre a necessitats empresarials i proposant les mètriques corresponents. En aquest context, s'investigaran casos d'ús en observació de la Terra, la lluita contra el canvi climàtic i el medi ambient, la traçabilitat de la informació en tota la cadena de subministrament, l'optimització i simulació de càlculs financers complexos, la intel·ligència de senyals, etc.

Les tecnologies quàntiques, i específicament la computació quàntica, està cridada a jugar un paper disruptiu per l'impacte que tindrà en moltes àrees, donada la capacitat de càlcul massiu, i que podria marcar una nova era tecnològica. Espanya no pot quedar-se arrere, i ha de ser capaç de liderar aquesta nova carrera.

Noves actuacions d'I+D+i i sostenibilitat

Un dels objectius del projecte és posicionar al consorci i a les seues empreses com a referents en la computació quàntica en els seus sectors d'aplicació, que permeta la seua participació en iniciatives internacionals com el Quantum Flagship, Horizonte Europa, Digital Europe, o el European Defence Fund.

Així mateix, el projecte CUCO, a través de la investigació en computació quàntica que es durà a terme, tindrà el seu impacte en la millora de la sostenibilitat ambiental, ja que la computació quàntica promou algorismes energèticament més eficients.

Participació de la UPV

En el marc del projecte CUCO, CVBLaB de la Universitat Politècnica de València centrarà els seus esforços en la investigació d'algorismes basats en Quàntum Neural Networks (QNNs) per a la classificació fotònica de senyals RADAR i seguiment de fonts de comunicacions d'espectre eixamplat. Això implicarà tasques que aniran des del preprocessat de senyal, fins a la validació de models predictius passant pel disseny i implementació d'algorismes basats en aprenentatge profund quàntic.

Notícies destacades


Nova delegada d'alumnat de la UPV Nova delegada d'alumnat de la UPV
Lea Olcina Botella estudia el Grau en Tecnologia Digital i Multimèdia en l'ETS d'Enginyeria de Telecomunicació
La UPV llança K, el seu nou canal audiovisual La UPV llança K, el seu nou canal audiovisual
L'ACOM-UPV col·loca cinc pantalles grans al campus de Vera perquè centres, instituts, serveis i alumnat puguen emetre els seus vídeos, animacions, promocions i notícies
Rànquing GreenMetric Rànquing GreenMetric
La UPV se situa entre les 200 universitats del món més compromeses amb el medi ambient
Premi COSO Premi COSO
Carlos Antolín, estudiant de Comunicació Audiovisual en la EPSG: "Aquest premi és un reconeixement a l'esforç realitzat els tres últims anys"
Avelino Corma, investigador distingit Avelino Corma, investigador distingit
Ha guanyat el concurs del Programa propi d'incentivació de la I+D+i llançat pel Vicerectorat d'Investigació per a atraure personal investigador excel·lent a la UPV

EMAS upv