- -
UPV
 

DeteCCovid

Les universitats públiques valencianes implantaran l'eina de la UPV per al control d'aglomeracions i la traçabilitat de contagis per COVID-19

[ 01/10/2020 ]

La totalitat de les universitats públiques valencianes ha decidit, després d’una reunió conjunta –realitzada per videoconferència– entre els seus rectors i la Generalitat Valenciana, implantar en tots els seus campus DeteCCovid, l’eina informàtica desenvolupada per investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV) -pertanyents a l’Institut VRAIN-UPV i a l'Àrea de Sistemes de la Informació i les Comunicacions (ASIC-UPV)- per a controlar els aforaments i evitar les aglomeracions, a més de facilitar la traçabilitat en els casos de contagi de COVID-19.

La tecnologia de la UPV, ja disponible a través de la intranet de cadascun dels membres de la seua comunitat universitària (es recomana encaridament acceptar-la de cara a maximitzar-ne l’efectivitat i, per tant, també la seguretat de tothom), es basa en un algorisme que, rastrejant els telèfons mòbils de forma totalment anonimitzada, ajuda a detectar les persones que han estat pròximes a un usuari contagiat de COVID-19, i avalua el seu risc de contagi (graduant-lo com a molt alt, alt, etc.) en funció de com de prop hagen estat de la persona contagiada i de la duració d’aquest contacte.

Dades proporcionades a través de la xarxa wifi de la UPV

DeteCCovid va ser desenvolupada el mes de març passat pel grup GTIIA de l'Institut VRAIN-UPV per a facilitar la traçabilitat manual de contactes amb persones contagiades per COVID-19. Aquesta eina utilitza la informació de geolocalització proporcionada pels dispositius mòbils per a construir el trajecte, durant un període de temps, dels ciutadans.

D'aquesta manera, quan s'identifica una persona contagiada, utilitzant aquests trajectes, es pot determinar quines altres persones han estat pròximes a ella durant un interval de temps suficient (més de 15 minuts) per a estar en risc de contagi. Per a això, s'utilitzen tècniques de big data i classificació que permeten obtenir respostes en pocs minuts, fins i tot, treballant amb enormes quantitats d'informació.

Una vegada desenvolupada, DeteCCovid es va incorporar en U-Tool, eina informàtica desenvolupada en 2016 pel mateix equip d'investigadors de la UPV i que permet una ràpida anàlisi de l'activitat a través de la participació dels seus habitants en les xarxes socials.

Per a això, segons explica Javier Palanca, investigador del GTIIA-Institut VRAIN de la UPV, “DeteCCovid utilitza una projecció tridimensional (espai, temps) i etiqueta a cada identificador anònim amb un risc de contagi a partir de la informació del lloc on es va produir el contacte i l'interval de temps (dia, hora, minuts) en què es va donar”.

Per a ajudar el rastreig manual en la UPV, realitzat pel Servei de Prevenció de Salut Laboral (SPSL), s'ha adaptat DeteCCovid a les característiques de la UPV. La informació de geolocalització dels dispositius mòbils s'obté a partir de la informació que detecta la xarxa wifi-UPV (UPVNET o eduroam). Per a això, l'ASIC ha desenvolupat un mètode que, triangulant el senyal que arriba a les antenes de la xarxa wifi, calcula les coordenades de la posició d'aquest.

Aquesta informació (espai, temps), encriptada i emmagatzemada en les bases de dades de la UPV -garantint la privacitat i complint els requisits de la Llei orgànica de Protecció de Dades-, és la que utilitza DeteCCovid per a determinar quins membres de la UPV poden estar en risc de contagi quan l'SPSL és informat que un membre de la UPV està contagiat.

Les decisions, en mans de les autoritats sanitàries

DeteCCovid només pot ser utilitzat per les persones autoritzades del SPSL, que són les responsables del rastreig manual en la UPV. Aquest rastreig manual és el realment important, ja que els seus responsables són els únics que estan en possessió de les claus que permeten desencriptar la informació emmagatzemada i poder accedir a la identificació, prèvia autorització d'aquestes, de les persones contagiades o en risc de contagi.

“La classificació d’un ciutadà com a contagiat”, apunta Vicente Botti, director del Grup de Tecnologia Informàtica i Intel·ligència Artificial (GTIIA) i de l’Institut VRAIN, “depèn exclusivament de l’autoritat sanitària, que és també la responsable de posar-se en contacte, quan escaiga, amb les persones en risc de contagi i portar a terme els tests corresponents, o bé adoptar les estratègies de confinament apropiades en cada cas".

Càtedra d'Intel·ligència Artificial UPV

DeteCCovid és una iniciativa realitzada en el marc de la Càtedra d'Intel·ligència Artificial de la UPV, la signatura oficial de la qual amb la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital es durà a terme en breu, i en la què han col·laborat diferents unitats de la UPV: a més dels ja citats ASIC i Institut VRAIN (Valencian Research Institute for Artificial Intelligence), el Servei d'Infraestructures, el Servei Integrat de Prevenció i Salut Laboral, i l'Àrea de Comunicació.

Més informació

Notícies destacades


Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7% Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7%
La pobresa infantil a Espanya, a debat en unes jornades organitzades per la Càtedra d'Infància i Adolescència de la UPV, a Torrevella
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
L''Escola de Disseny' canvia de nom L''Escola de Disseny' canvia de nom
L'ETSEADI (Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Aeroespacial i Disseny Industrial) substitueix la denominació d'ETSED
La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia
Entre els deu semifinalistes, es troben Miguel López, investigador del CVBLab-Human Tech i Carolina Rober, doctoranda en la UPV
Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV
La UPV celebra l'acte de lliurament de premis del I concurs "La Ciència a les Falles". Els ninots guanyadors, els primers d'aquest nou museu de la universitat
UPV-CLÍNIC UPV-CLÍNIC
La UPV i INCLIVA signen un conveni per a impulsar conjuntament la innovació en l'àmbit de la salut



EMAS upv