- -
UPV
 

Rastreig de mòbils

Un estudi realitzat per personal investigador de la UPV determina que la tecnologia Bluetooth és la millor aliada per a detectar contagis de COVID-19

[ 10/06/2020 ]

Un estudi desenvolupat per investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV) i publicat en IEEE Access, la revista científica d'accés obert revisada per iguals de l'Institut d'Enginyers Elèctrics i Electrònics (IEEE), conclou que la tecnologia Bluetooth és la millor aliada per a ajudar a detectar possibles casos de contagi de COVID-19 mitjançant el rastreig de mòbils. La clau està en el seu alt nivell de precisió, superior a altres tecnologies com el GPS, les xarxes cel·lulars o el wifi.

En aquest sentit, Enrique Hernández Orallo, investigador del Grup de Xarxes de Computadors del DISCA de la UPV, afirma que els rastrejadors “han sigut i són fonamentals per a gestionar aquesta pandèmia, però actualment realitzen la seua labor de forma manual, per la qual cosa són lents i imprecisos. No obstant això, la tecnologia, com hem vist, pot resultar de gran utilitat, ja que el rastreig dels telèfons o rellotges intel·ligents ajuda a saber amb qui ha estat en contacte una persona infectada, gràcies a l'ús de tecnologies de localització i comunicació, com el GPS, les xarxes cel·lulars, el wifi o el Bluetooth”.

Avaluació de l'efectivitat de cadascuna de les tecnologies

Entre totes aquestes, segons l'estudi realitzat per la UPV, la millor és aquesta última. Per a comprovar-ho, el personal investigador de la UPV determina que la tecnologia Bluetooth és la millor aliada per a detectar contagis van dur a terme una avaluació de l'efectivitat de cadascuna de les tecnologies, desenvolupant un model matemàtic epidemiològic que va permetre analitzar la seua eficiència i impacte en termes de nombre de persones que han de posar-se de quarantena a partir dels resultats obtinguts.

“Bluetooth és la més adequada”, indica Hernández Orallo, “perquè permet detectar contactes en un rang de 2 o 3 metres, distància considerada susceptible de transmetre la infecció en els models epidemiològics. D'aquesta manera, ajuda a reduir el nombre de falsos contactes, o el que és el mateix, permet una major eficiència a l'hora d'establir quines persones han de guardar quarantena”.

“Extremadament útil” davant un possible rebrot

En tot cas, la tecnologia de rastreig de contactes ha de ser precisa i ràpida, pel fet que la taxa d'infecció de la COVID-19 és molt elevada. A més, perquè siga efectiva, un percentatge significatiu de la població ha d'instal·lar-se l'aplicació de rastreig de contactes en els respectius dispositius intel·ligents.

“Aquests requisits estrictes” afig l'investigador de la UPV, “fan que el rastreig de contactes basat en telèfons intel·ligents siga bastant ineficaç per a contenir la propagació de la infecció durant el primer brot del virus. No obstant això, en un escenari de rebrot de la pandèmia, amb un percentatge de la població ja immune, o en combinació amb altres mesures menys restrictives que reduïsquen l'expansió del virus (com el distanciament social), el rastreig de contactes basat en telèfons intel·ligents podria ser extremadament útil, fins i tot encara que només una part de la població –menys del 60%– estiguera disposat a usar-lo. En qualsevol cas, el Bluetooth és l'eina més adequada per a aquest rastreig”, conclou Hernández Orallo.

Notícies destacades


Cooperació al desenvolupament amb segell UPV Cooperació al desenvolupament amb segell UPV
Una alumna de la UPV dissenya i construeix un parc infantil en Heranjal (L'Índia)
2021 THE University Impact Rànquings 2021 THE University Impact Rànquings
Times Higher Education assenyala la UPV com a universitat amb major impacte social i econòmic d'Espanya
Eleccions el 4 de maig Eleccions el 4 de maig
Per primera vegada en els 52 anys d'història de la universitat aquests comicis seran per votació electrònica. Estan cridades a les urnes 31.449 persones
32 científics UPV, en l'elit nacional 32 científics UPV, en l'elit nacional
Avelino Corma, investigador amb millor índex h d'Espanya, Jaime Lloret i Rubén Ruiz, números 1 en les seues respectives disciplines
Premis Aula Cemex - Sostenibilitat Premis Aula Cemex - Sostenibilitat
La despoblació rural i una estació de vehicles d'hidrogen, temàtiques dels treballs guanyadors
PAMPAM20! PAMPAM20!
Els 10 guanyadors de l'edició anterior exposen els seus projectes artístics i multimèdia a la Sala Drassanes fins al pròxim 5 de maig

EMAS upv