- -
UPV
 

ComCiRed 2019

ComCiRed 2019

"Murals interactius Dones de Ciència", elegit Millor Projecte de l'Any de Divulgació Científica a Espanya

[ 02/05/2019 ]

El projecte "Murals interactius Dones de Ciència" -impulsat conjuntament per la Universitat Politècnica de València (UPV) i el centre d'innovació Les Naus de l'Ajuntament de València, en col·laboració amb la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats- ha sigut seleccionat com a Millor Projecte de l'Any de Divulgació Científica per la Xarxa Nacional d'Unitats de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i).

El reconeixement ha sigut obtingut en el marc del congrés Comunicar Ciència en Xarxa (ComCiRed), organitzat per la FECYT amb la col·laboració de la Universitat d'Oviedo, seu de la trobada.

Seleccionat entre els projectes presentats per 33 unitats de cultura científica i innovació

ComCiRed 2019 ha reunit 73 representants de 44 universitats, fundacions i centres d'investigació de tot Espanya, que, durant dos dies, han tingut l'oportunitat de gaudir de diferents conferències, tallers i taules redones sobre comunicació i divulgació científica.

A més, un total de 33 unitats de cultura científica i de la innovació han exposat el seu projecte més destacat, i de tots, el presentat per l'Àrea de Comunicació de la UPV -en la qual s'integra la seua unitat de cultura científica i de la innovació- ha sigut elegit per votació entre les persones assistents com el treball divulgatiu més destacat de l'any en tot el país.

Homenatge a científiques de referència i denúncia de les conseqüències del patriarcat en l'àmbit

La iniciativa "Murals interactius Dones de Ciència" de la UPV i Les Naus va sorgir amb un doble objectiu. D'una banda, donar visibilitat i retre culte a científiques de referència a nivell nacional i internacional, conjugant en cada mural ciència, gènere, art i noves tecnologies, i d'una altra, denunciar les conseqüències del patriarcat, tant en la construcció de vocacions científiques i investigadores, com en el desenvolupament de les carreres professionals de dones en aquestes àrees, les seues condicions laborals, l'accés a àmbits d'investigació i els sostres de vidre als quals avui encara es veuen sotmeses.

Les vuit protagonistes

El projecte inclou un total de vuit murals. El primer, obra de l'artista visual Lula Goce, llueix des del mes de febrer passat en la façana de l'edifici del Rectorat de la UPV i rendeix homenatge a la bioquímica espanyola Margarita Salas.

Juntament amb aquest mural, en les pròximes setmanes, veuran la llum en diversos punts de la ciutat de València diferents murals dedicats, entre altres, a l'astrònoma, matemàtica i filòsofa Hipàtia d'Alexandria; la matemàtica i científica espacial Katherine Johnson, o la primera dona que va volar a l'espai i doctora honoris causa per la UPV l'any 1991, Valentina Tereshkova.

La UPV i Les Naus retran homenatge també, a través d'aquest projecte, a la valenciana Anna Lluch, una de les oncòlogues més reconegudes en l'àmbit internacional i referència en la investigació sobre el càncer de mama; l'oceanògrafa catalana Josefina Castellví; la urbanista estatunidenca Jane Jacobs, i l'enginyera precursora de la comunicació sense fil, Hedy Lamarr.

Murals vius

A més de la intervenció pictòrica, la principal novetat d'aquest projecte és que els murals cobren vida en els dispositius mòbils de totes aquelles persones que s'acosten a contemplar-los.

En cada mural poden descobrir-se, a través de l'app Dones de Ciència (desenvolupada pel grup UNIT Experimental de la UPV i que es pot descarregar tant en AppStore com en Google Play), diferents continguts, com per exemple, un text introductori i biogràfic sobre cada investigadora elaborat per Llúcia Martínez, doctora en Biologia i responsable del Servei de Seqüenciació Massiva de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO).

L'aplicació inclou també una sèrie de preguntes sobre cada protagonista dels murals, així com continguts audiovisuals (en el cas de Margarita Salas, una entrevista realitzada recentment als laboratoris del Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa) i la mateixa localització de cada mural.


Notícies destacades


La teua opinió és important La teua opinió és important
Valora la teua satisfacció amb els serveis prestats per la UPV emplenant l'enquesta del programa Pegasus abans del 15 de març
Com envellim? Com envellim?
Una nova sonda desenvolupada per un equip de la UPV, UV, CIBER BBN, CIBERNED i el CIPF detecta de manera senzilla i no invasiva el ritme de l'envelliment
3a Edició del concurs 'El teu grau UPV en TikTok' 3a Edició del concurs 'El teu grau UPV en TikTok'
Conta en un vídeo com és estudiar el teu grau a la UPV i guanya entrades per als millors festivals de 2024
Neteja de les mars Neteja de les mars
L'equip Proluo d'estudiants de la UPV crea el seu prototip més sostenible en la lluita contra la contaminació marina de microplàstics
Nova línia d'investigació per al tractament d'ELA Nova línia d'investigació per al tractament d'ELA
Un estudi proposa un nou enfocament per a frenar la degeneració neuromuscular en pacients amb Esclerosi Lateral Amiotròfica
Plantillo Plantillo
Un equip VRAIN-UPV desenvolupa un dispositiu amb IA que permet detectar fins a 27 malalties de cultius de manera precoçEMAS upv