- -
UPV
 

Per la seua obra 'Estamos todas bien'

Per la seua obra 'Estamos todas bien'

La valenciana Ana Penyas, enginyera tècnica per l'ETSED i graduada en Belles Arts per la UPV, guardonada amb el Premi Nacional del Còmic

[ 24/10/2018 ]

Ana Penyas (València, 1987), enginyera tècnica per l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria del Disseny i graduada en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València (UPV), ha sigut guardonada amb el Premi Nacional del Còmic corresponent a 2017 per la seua obra Estamos todas bien.

El reconeixement, atorgat pel Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, comporta a més una dotació econòmica de 20.000 euros per a l'artista valenciana, que es converteix alhora en la primera dona de la història que obté aquest guardó.

Rescata la veu d'una generació silenciada

A l'hora de decantar-se per l'obra de Penyas, el jurat ha tingut en compte l'habilitat de l'autora per a "rescatar, a partir d'una història familiar, la veu d'una generació silenciada" i "la innovació i la frescor de la posada en escena gràfica, a més de l'habilitat per a integrar recursos del còmic i d'altres mitjans".

El còmic, en paraules de la mateixa guardonada, "parla de la tercera edat, de les meues àvies, però també de moltes altres coses, com la memòria històrica, la repressió, la mirada feminista d'una època...".

"De fet", prossegueix, "vaig triar les meues àvies perquè no havien fet res suposadament destacable en les seues vides. Han sigut mares, mestresses de casa, esposes... i s'han dedicat a cuidar dels altres, com la majoria de les dones de la seua generació, que quasi no van tenir accés als estudis ni al treball fora de casa. Hi ha pocs referents intel·lectuals femenins d'aquesta generació perquè, o es van exiliar o es van morir, o alguna cosa va passar en les seues vides".

Autora revelació al Saló del Còmic de Barcelona

Prèviament a la recepció d'aquest prestigiós guardó, Ana Penyas ja havia rebut un esment en el VI Iberomérica Ilustra, per Viaje al interior, i es va proclamar guanyadora de la setena edició amb Buscando un sitio.

Penyas, que ha participat en diverses exposicions (tant individuals com col·lectives), ha publicat amb Mil razones, Libros del KO, la web cultural MipetitMadrid, elHype i la revista Bostezo; és il·lustradora en Pikara Magazine, i va ser recentment guardonada com a autora revelació al Saló del Còmic de Barcelona.


Notícies destacades


Pot una màquina pensar com un humà? Pot una màquina pensar com un humà?
UPV TV estrena temporada de 'Science Quiz', amb quatre nous capítols sobre intel·ligència artificial
Líder nacional Líder nacional
La UPV, dins dels 10 primers llocs del món de canals universitaris en YouTube
La matemàtica del futur La matemàtica del futur
Marina Murillo: "Hem de canviar la mentalitat i voler quedar-nos; l'avanç d'un país va lligat al de la seua investigació"
Amb la seua barraca valenciana sostenible Amb la seua barraca valenciana sostenible
Azalea UPV, equip integrat per 43 estudiants de 16 titulacions, a punt per a l'assalt a la Solar Decathlon Europe
QS World University Rankings QS World University Rankings
La UPV, millor universitat espanyola en Enginyeria Química i Agricultura i Ciències Forestals
Ja és 12è a nivell mundial Ja és 12è a nivell mundial
L'FSUPV Team prossegueix el seu ascens meteòric: tercer millor equip europeu i únic espanyol de combustió dins dels 200 millors internacionals

EMAS upv