- -
UPV
 

Blat, ordi, pèsols...

Blat, ordi, pèsols...

Investigadors de l'IBMCP (UPV-CSIC) descobreixen un mecanisme molecular que permet augmentar la producció de plantes monocàrpiques

[ 13/02/2018 ]

Un equip d'investigadors de l'Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (IBMCP), centre mixt de la Universitat Politècnica de València (UPV) i el Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC), ha descobert el mecanisme molecular que controla el moment en el qual les plantes anuals (monocàrpiques) moren una vegada han complit el seu cicle reproductiu. Els resultats del treball han sigut publicats en la revista Nature Communications.

Segons la seua estratègia reproductiva, les plantes es poden dividir en policàrpiques (aquelles que floreixen i produeixen llavors diverses vegades al llarg del seu cicle de vida, com els cítrics) i monocàrpiques (caracteritzades per un únic episodi reproductiu abans de la mort). En aquest grup, se situen el blat, l'ordi, els pèsols i els fesols, totes elles amb alt interès agronòmic.

Molts més fruits abans de parar el creixement

Cristina Ferrándiz, investigadora de l'IBMCP, explica que "en les plantes monocàrpiques, l'activitat dels meristemes, les cèl·lules responsables del creixement vegetal, es deté coordinadament després de la producció d'un nombre determinat de fruits. Aquest procés es denomina parada global de la proliferació (GPA, per les seues sigles en anglès) i precedeix a la mort de la planta. Es creu que aquesta estratègia serveix per a optimitzar l'assignació dels recursos disponibles per a la producció de llavors, però es desconeixien els mecanismes moleculars que desencadenen el procés".

En el seu treball, els investigadors de l'IBMCP han identificat mutantes de la planta model Arabidopsis thaliana que mostraven retard en el GPA, és a dir, que produïen molts més fruits abans de parar el seu creixement i entrar en senescència.

"Hem descobert", aclareix Ferrándiz, "que un gen relacionat amb la floració i el desenvolupament dels fruits, el gen Fruitfull, té un paper clau en la parada global de la proliferació ja que, quan no s'expressa, el GPA es retarda i la producció de fruits augmenta".

Identificat el mecanisme molecular

El gen Fruitfull afecta directa i negativament l'expressió del gen Apetala2 en el meristemo apical de la tija, a partir del qual s'originen les flors i els fruits, i conseqüentment, a l'expressió del gen Wuschel, essencial per a mantenir actiu el meristemo.

En absència de Fruitfull, o quan augmenta l'activitat d'Apetala2, la vida de la planta i la seua fase productiva s'allarguen. "Hem identificat un mecanisme molecular que regula quan es produeix el GPA en Arabidopsis en funció de la seua edat, i per tant, la durada de la fase reproductiva de la planta i del seu cicle vital, a més de la producció total de fruits", conclou Ferrándiz.

Els resultats d'aquest treball, en el qual també han participat la Universitat de Califòrnia (Estats Units) i la Wageningen University and Research (Països Baixos), podrien servir per a allargar la vida i augmentar significativament la producció de cultius d'interès agronòmic, com la majoria d'espècies de lleguminoses o cereals, ja que aquests gens estan presents i semblen actuar d'una manera similar en aquestes espècies.

El grup de recerca de l'IBMCP ja està treballant a desenvolupar aquestes potencials aplicacions biotecnològiques amb resultats preliminars prometedors.


Notícies destacades


Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7% Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7%
La pobresa infantil a Espanya, a debat en unes jornades organitzades per la Càtedra d'Infància i Adolescència de la UPV, a Torrevella
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
L''Escola de Disseny' canvia de nom L''Escola de Disseny' canvia de nom
L'ETSEADI (Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Aeroespacial i Disseny Industrial) substitueix la denominació d'ETSED
La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia
Entre els deu semifinalistes, es troben Miguel López, investigador del CVBLab-Human Tech i Carolina Rober, doctoranda en la UPV
Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV
La UPV celebra l'acte de lliurament de premis del I concurs "La Ciència a les Falles". Els ninots guanyadors, els primers d'aquest nou museu de la universitat
UPV-CLÍNIC UPV-CLÍNIC
La UPV i INCLIVA signen un conveni per a impulsar conjuntament la innovació en l'àmbit de la salut



EMAS upv