- -
UPV
 

Cultiu històric en vies de desaparició

Un grup investigador de la UPV recupera i posa en valor l'ancestral carlota morada de Villena, i identifica les varietats més saboroses i nutritives

[ 05/05/2022 ]

Un equip de la Universitat Politècnica de València (UPV), pertanyent a l'Institut de Conservació i Millora de l'Agrodiversitat Valenciana (COMAV), ha recuperat, millorat i tipificat la carlota morada de Villena (safanòria morada), un cultiu històric del sud de València i nord d'Alacant –des d'Ontinyent fins a Villena– que estava en vies de desaparició.

Amb la col·laboració de nombrosos agricultors de la zona, l'impuls de l'empresa Agrícola Villena, la principal productora i comercialitzadora de carlota d'Espanya, i un grup de consumidors locals, l'equip investigador ha avaluat en producció ecològica desenes de varietats ancestrals i del banc de llavors del COMAV, així com altres varietats comercials.

Fruit de cinc anys de treball

I després de cinc anys d'activitats d'avaluació i selecció en camps d'assajos agroecològics, avaluació d'arrels, analítiques i tasts amb panels entrenats i consumidors, ha seleccionat i obtingut una varietat que destaca per l’alt rendiment per a la producció ecològica i convencional, com també per la gran qualitat de l'arrel.

“Aquest nou ecotip millorat ja l'estan explotant els agricultors de Villena. Adaptat a producció sostenible, presenta una alta qualitat organolèptica i nutricional, i està sent molt ben acceptat pels consumidors”, explica Adrián Rodríguez Burruezo, investigador de l'Institut COMAV de la UPV i coordinador del projecte.

Més sucosa, cruixent i dolça

Entre les seues característiques, aquesta varietat és més cilíndrica que altres carlotes morades i la seua grandària és menor, similar a les carlotes de color carabassa habituals en el mercat. A més, presenta una cridanera combinació de colors, blanc en el nucli i morat en la resta.

I, a diferència de les carlotes de color taronja, en general, la morada és molt més sucosa, cruixent i dolça (de 5 a 7 g de sucres per cada 100 g de producte) i aporta un contingut extraordinari en antocianinas (un antioxidant natural que es troba en la majoria de fruites i verdures de color blau, roig i morat) del tipus cianidinas. I és apta fonamentalment per a consum en fresc, però també en salmorra, fregida en xips o en pastisseria.

En els pròxims mesos, l'equip de l'Institut COMAV de la Universitat Politècnica de València iniciarà el procés de registre varietal per a protegir legalment aquesta varietat i impulsar la marca de qualitat corresponent.

Notícies destacades


Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7% Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7%
La pobresa infantil a Espanya, a debat en unes jornades organitzades per la Càtedra d'Infància i Adolescència de la UPV, a Torrevella
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
L''Escola de Disseny' canvia de nom L''Escola de Disseny' canvia de nom
L'ETSEADI (Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Aeroespacial i Disseny Industrial) substitueix la denominació d'ETSED
La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia
Entre els deu semifinalistes, es troben Miguel López, investigador del CVBLab-Human Tech i Carolina Rober, doctoranda en la UPV
Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV
La UPV celebra l'acte de lliurament de premis del I concurs "La Ciència a les Falles". Els ninots guanyadors, els primers d'aquest nou museu de la universitat
UPV-CLÍNIC UPV-CLÍNIC
La UPV i INCLIVA signen un conveni per a impulsar conjuntament la innovació en l'àmbit de la salut



EMAS upv