- -
UPV
 

Renovació constructiva i estètica

La UPV analitza la innovació fallera a la ciutat de València a través de la doble exposició "Obrint portes"

[ 07/03/2019 ]

La Universitat Politècnica de València (UPV) inaugura avui dijous, 7 de març, dues exposicions en les quals, sota el títol comú "Obrint portes", revisa la renovació constructiva i estètica dels monuments fallers de les últimes dècades.

Les obertures, d'accés lliure per al públic en general, tindran lloc de manera consecutiva. Així, en primer lloc, a les 19 hores, s'inaugurarà la mostra del Rectorat, i una hora després, a les 20 h, obrirà les portes la segona exposició, situada a la Sala Josep Renau de la Facultat de Belles Ats de la UPV.

Totes dues mostres, que es podran visitar fins al pròxim 3 de maig, inclouen més d'un centenar de peces entre maquetes, dibuixos, ninots, fotografies i documents, que permeten establir un recorregut per la història recent de les falles innovadores de la ciutat de València, en el qual es repassen, per descomptat, les investigacions artístiques i estructurals de la Falla de la UPV.

De Dalí a l'esperit de l'estoreta velleta, passant pel videomapatge i els elements sonors

L'exposició situada al Rectorat, "Obrint portes. Falles innovadores a la ciutat de València", es divideix en quatre àmbits: la relació entre artistes fallers i artistes visuals en les falles dissenyades per Dalí, Sento Llobell, Ortifus, Sigfrido Martín Begué, Óscar Mora, Okuda o Pichiavo, i els antecedents de la ruptura a través de les propostes de Ricardo Rubert, Vicente Luna, Manolo García o Alfredo Ruiz; els canvis formals i les aportacions més innovadores dutes a terme per les falles I+E (innovació i experimentalitat), amb la incorporació de noves tecnologies com el videomapatge i els elements sonors; les falles participatives i l'apropiació crítica de l'espai públic, en les quals es recupera l'esperit de l'estoreta velleta, i un quart àmbit documental que serveix de nexe entre els altres tres i que aplega revistes, llibrets, treballs acadèmics i entrevistes als protagonistes.


Pepe Romero, comissari de l'exposició i professor del Departament d'Escultura de la UPV, afirma que "l'excés ornamental i la crítica mel·líflua -o la total absència d'aquesta- de la major part de les falles de València contrasta amb el recorregut que hem plantejat per a l'exposició. Aquestes falles experimentals són uns monuments més sobris, en alguns casos clarament minimalistes o abstractes, els lemes dels quals estan relacionats amb els problemes socials actuals i qüestionen també el significat de cadascun dels components de la festa".

La relació discontínua entre docents de Belles Arts i la Falla de la UPV

La segona de les mostres, "Obrint Portes. Investigació en la Falla Politècnic", situada a la Sala Josep Renau, recorre la col·laboració discontínua del professorat de la Facultat de Belles Arts de la UPV amb la Comissió de la Falla Politècnic (Avinguda dels Tarongers - Universitat Politècnica - Camí de Vera).

Aquesta mostra pretén posar en valor el resultat de la col·laboració que desenvolupa des del 2013 i que ha donat com a resultat la plantà d'11 falles coordinades per l'equip format per Jaume Chornet Roig i Leonardo Gómez Haro, professors del Departament d'Escultura, membres del grup d'investigació Laboratori de Creacions Intermèdia i professors del Títol Propi d'Expertesa Universitària en Monuments Efímers i Tematitzacions, impartit per la UPV.

Al centre de la sala, s'ha construït una piràmide formada per bales de palla sobre una estructura de fusta que rememora la piràmide de 12 metres d'altura que, amb aquest mateix material, es va plantar el 2014.

Al seu torn, s'ha habilitat també un espai per a veure vídeos amb entrevistes als artistes, documents que reprodueixen les instal·lacions sonores que van albergar les falles al seu interior i un parell de treballs de videomapatge creats ex profeso per a ser projectats sobre els monuments pel grup d'investigació Laboratori de Llum de la UPV.

Més d'una dècada de redempció acadèmica

Totes dues exposicions volen contribuir a esmenar el desinterès que han patit les falles per part dels estaments acadèmics en temps passats. En aquest sentit, continuen amb la labor d'estudi del món faller que van suposar amb anterioritat els projectes "Falles i art. 40 anys transitant per la frontera" (2008) i "La falla, un artefacte tecnològic" (2011), organitzades per la UPV en col·laboració amb l'Associació d'Estudis Fallers (ADEF) i diversos artistes fallers.


Més informació

Notícies destacades


Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7% Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7%
La pobresa infantil a Espanya, a debat en unes jornades organitzades per la Càtedra d'Infància i Adolescència de la UPV, a Torrevella
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
L''Escola de Disseny' canvia de nom L''Escola de Disseny' canvia de nom
L'ETSEADI (Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Aeroespacial i Disseny Industrial) substitueix la denominació d'ETSED
La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia
Entre els deu semifinalistes, es troben Miguel López, investigador del CVBLab-Human Tech i Carolina Rober, doctoranda en la UPV
Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV
La UPV celebra l'acte de lliurament de premis del I concurs "La Ciència a les Falles". Els ninots guanyadors, els primers d'aquest nou museu de la universitat
UPV-CLÍNIC UPV-CLÍNIC
La UPV i INCLIVA signen un conveni per a impulsar conjuntament la innovació en l'àmbit de la salut



EMAS upv