- -
UPV
 

Nova fase èpsilon prima

Un equip d'investigadors de la UPV, l'ICMAB-CSIC i l'ESRF descobreix propietats magnètiques desconegudes fins avui

[ 04/12/2018 ]

La dificultat per a accedir a les zones més pròximes al nucli de la Terra implica l'absència d'estudis experimentals directes sobre els minerals i compostos que controlen la geodinàmica i el geomagnetisme.

No obstant això, el fet que la Terra estiga principalment formada per magnesi, alumini, silici i ferro, en combinació amb hidrogen i oxigen, fa que tots els estudis sobre materials que continguen aquests elements en les condicions apropiades puguen obrir noves vies d'investigació que bussegen en els misteris de l'interior del planeta.

En aquesta línia, un equip d'investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV), l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) i l'European Synchrotron Radiation Facility (ESRF) ha dut a terme un estudi, publicat en Nature Communications, que revela que la fase èpsilon (fins ara considerada estranya) es pot trobar en les capes internes de la Terra.

En el seu treball, els investigadors han caracteritzat el comportament estructural, electrònic i magnètic de nanopartícules d'òxid de ferro en fase èpsilon sota condicions extremes de pressió. Aquest tractament ha portat al descobriment de la nova fase èpsilon prima, amb unes propietats magnètiques desconegudes fins ara.

Una troballa molt rellevant a nivell geofísic

Juan Ángel Sans, investigador Ramón y Cajal del grup EXTREMAT de l'Institut de Disseny i Fabricació (IDF) de la UPV, explica que, "des del punt de vista geofísic, aquesta troballa és molt rellevant. Obri la porta al fet que aquesta fase èpsilon es puga trobar a l'interior de la Terra. D'altra banda, s'ha descobert una nova fase de l'òxid de ferro (sota altes pressions) que conté unes propietats magnètiques diferents a les que es poden obtenir actualment. I tenir un material amb aquestes propietats faria que s'hagueren de modificar els models geodinàmics que coneixem".

Martí Gich, investigador de l'ICMAB-CSIC, reconeix que a l'equip l'ha "sorprès que la fase èpsilon fóra estable a pressions tan altes, fins a 27 GPa, i que per damunt d'aquesta pressió apareguera aquesta nova fase, les propietats magnètiques de la qual encara no coneixem bé. Aquesta estabilitat a altes pressions indica que deu ser possible incorporar altres elements en proporcions elevades dins de la fase èpsilon, i amb això s'espera poder controlar les seues propietats i prestacions".


La presència d'òxid de ferro a l'interior de la Terra, possible

Els resultats de l'estudi desenvolupat pels investigadors de la UPV, l'ICMAB i l'ESRF permeten completar la visió del comportament de l'òxid de ferro i proposen que la presència d'aquest material a l'interior de la Terra és possible.

L'estudi ha sigut finançat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, la Generalitat de Catalunya i el projecte Severo Ochoa d'Excel·lència Científica.


Notícies destacades


Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7% Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7%
La pobresa infantil a Espanya, a debat en unes jornades organitzades per la Càtedra d'Infància i Adolescència de la UPV, a Torrevella
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
L''Escola de Disseny' canvia de nom L''Escola de Disseny' canvia de nom
L'ETSEADI (Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Aeroespacial i Disseny Industrial) substitueix la denominació d'ETSED
La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia
Entre els deu semifinalistes, es troben Miguel López, investigador del CVBLab-Human Tech i Carolina Rober, doctoranda en la UPV
Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV
La UPV celebra l'acte de lliurament de premis del I concurs "La Ciència a les Falles". Els ninots guanyadors, els primers d'aquest nou museu de la universitat
UPV-CLÍNIC UPV-CLÍNIC
La UPV i INCLIVA signen un conveni per a impulsar conjuntament la innovació en l'àmbit de la salut



EMAS upv